Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
DobrzeJuzBylo

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: DobrzeJuzBylo » 28 wrz 2026, 14:55

tonyxxl pisze: Tu masz samochodem, teraz wyjazd, bo też tam coś było że się nie da i zaraz będziesz płakał że to niemożliwe chyba że w święta w nocy.

Podsumowując, dojazd tramwajem czy samochodem do Centrum (okolice Dworca Głównego) spokojnie w czasie poniżej 20 minut jest rewelacyjnym wynikiem.

Otóz jeździłem tam ponad 4 lata samochodem, w tym znaczną część już po remoncie 29-listopada. Nagraj filmik, gdzie spokojnie o każdej porze w 20 minut dojeżdżasz z Zauchy/Papierni Prądnickich/Banacha na Dworzec Główny w 20 minut. W niektórych godzinach tyle zajmuje dojazd do Opolskiej. To, że wierzysz w jakieś bajki to Twoja sprawa, ale tutaj ludzie rozważają zakup i Twoje mity zaburzają im ocenę.

tonyxxl pisze:PS:
DobrzeJuzBylo pisze:Powinienem był rzeczywiście sprzedać w 2024, kiedy jelenie kupowali za naprawdę chore ceny.

jelenie...:) ty tam się znasz na wszystkim widzę dobrze:)
ceny są dzisiaj wyższe na GN średnio o 1-2tys jak w szczycie z 2024 :roll:

Otóz właśnie się nie znam, bo nie sprzedałem. Wtedy ludzie łykali kurniki na GN po 16-18 tysięcy/m2. Teraz wyraźnie ceny transakcyjne spadają w okolicy. Jeżeli zakup 40 metrów na Górce Narodowej za 750 tysięcy to nie jest absurd i bycie jeleniem, to nie wiem, jak to nazwać. A takie transakcje są do podejrzenia. Niestety nie masz racji, a szkoda.

Sellie

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: Sellie » 28 wrz 2026, 15:35

DobrzeJuzBylo pisze:
Sellie pisze:
Florart pisze:

Taki mam plan, niestety rozpoczęta edukacja mnie zmusza, że muszę tu jeszcze chwilę posiedzieć. ;)

Rozumiem doskonale, sam spakowałem walizę, a żyłem tutaj od dziecka. A gdzie widzisz przyszłość sensowniejszą?

Prawdopodobnie wrócę na Śląsk, bo stamtąd pochodzę, a cenowo w segmencie rynek wtórny to bez porównania, dodatkowo nie trzeba wybierać Katowic - jest kilka miast do wyboru i każde inne, można sobie szukać pod swoje wymogi. No i rodzina, znajomi blisko, więc też trochę inaczej. Plus do Krakowa w razie czego w miarę szybki dojazd. Mogę mieć mieszkanie bez kredytu, bądź bardzo duże mieszkanie z kredytem. Trochę mnie też kusi migracja nad morze, ale to już muszę głębiej przemyśleć.

Co do komentarza na temat GN to się totalnie zgodzę. To jedna z najgorzej zaprojektowanych dzielnic Krakowa - niby jest blisko, a wszystko daleko, bloków nasrane gdzie się tylko da, jest ciasno, są płoty postawiane, ze nie da sie przejsc najkrotsza droga, obok bloki socjalne, a w gorze samoloty.
Jak zobaczylam to nowe osiedle co tam pobudowali - te pomaranczowo-szare bloki, chyba na Banacha, to sie za glowe zlapalam. To bedzie wylegarnia pato w ciagu kilku lat, bo ludzie tam beda po prostu zyc w ciaglej nerwicy - bloki sa za blisko siebie, w srodku sa porobione studnie akustyczne, z balkonu widzisz cale zycie u sasiada, a w srodku tego wszystkiego wciepneli jeszcze place zabaw, jakby przypadkiem bylo za cicho xD
W zyciu bym tam osobiscie nie dala wiecej niz 5k za metr... bo komfort zycia tam jest tak niski. Tylko nowy tramwaj ratuje troszke sytuacje.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 28 wrz 2026, 15:56

DobrzeJuzBylo pisze:Otóz jeździłem tam ponad 4 lata samochodem, w tym znaczną część już po remoncie 29-listopada. Nagraj filmik, gdzie spokojnie o każdej porze w 20 minut dojeżdżasz z Zauchy/Papierni Prądnickich/Banacha na Dworzec Główny w 20 minut. W niektórych godzinach tyle zajmuje dojazd do Opolskiej. To, że wierzysz w jakieś bajki to Twoja sprawa, ale tutaj ludzie rozważają zakup i Twoje mity zaburzają im ocenę.

Dobra, niech ci będzie, dyskusja z tobą i tak do niczego nie doprowadzi. Gadasz kocopoły i jeszcze mi zarzucasz, że to Ja komuś zaburzam ocenę....Tysiące ludzi tam jeździ, ja również, google zbiera te dane, można sobie sprawdzić w 3 minuty jak to jest na żywo, ale Ty wiesz lepiej:)
A z tym nagrywaniem to chyba cię odkleiło, nie będę ci nic udowadniał, nie wierzysz to sobie sprawdź sobie sam i nagraj film :lol:

DobrzeJuzBylo pisze:Otóz właśnie się nie znam, bo nie sprzedałem. Wtedy ludzie łykali kurniki na GN po 16-18 tysięcy/m2. Teraz wyraźnie ceny transakcyjne spadają w okolicy. Jeżeli zakup 40 metrów na Górce Narodowej za 750 tysięcy to nie jest absurd i bycie jeleniem, to nie wiem, jak to nazwać. A takie transakcje są do podejrzenia. Niestety nie masz racji, a szkoda.

Mam racje.
Nie wiem skąd wziąłeś 18 tys w 2024 za 40m2 na GN? Szukałem na szybko ale nie znalazłem, weź podeślij linka.
Średnia na pierwotnym za 40m2 była w 2024 14-15tys. Dzisiaj jest 16-17.
Na wtórnym za zrobione nawet budżetowo 2 pokoje ok 40m2 też 16k weźmiesz z pocałowaniem ręki.
Jak to jest mało to mi cie nie żal.

Florart

Postautor: Florart » 28 wrz 2026, 16:02

DobrzeJuzBylo pisze:
Florart pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:
Na Dworzec Główny jedzie się 21 minut z Papierni Prądnickich, 19-20 minut z Kuźnicy Kołłątajowskiej - a to są dwa przystanki obsługujące większość ruchu z GN. Nie wiem naprawdę skąd wziałeś 10-15 minut, ale domyślam się, że z katalogu dewelopera.

Jak Dojade pokazuje 17 minut na Dworzec Główny Tunel z Papierni Prądnickich, więc w zależności do tego, jak kto ma daleko na przystanek, to będzie jakieś 20-25 minut jazdy. Jesteś bliższy prawdzie, ale tak szczerze mówiąc obaj nie jesteście zbyt precyzyjni. Ciekawe jest natomiast to, że Ty pisząc o "getcie" zawyżasz czas, a kolega tony zaniża, ale jemu się chyba GN bardziej podoba? ;)

Ty się powołujesz na JakDojadę, jak na kilkuletnią, już na szczęście niektualną praktykę. I nie trasa się nie zmieniła, ani nie przyspieszył od tej pory tramwaj.

No dobrze, to krakowskim targiem spotkajmy się po drodze: niech będzie 19 minut na dworzec. Czy to jest dużo biorąc pod uwagę, że nie jest to "centrum" Krakowa? Pokaż mi inną peryferyjną dzielnicę, z której można dojechać szybciej na dworzec, główne ronda przesiadkowe (Mogilskie, Grzegórzeckie) czy na Aleje (Nowy Kleparz)?

Ja sam wybrałbym Prądnik Biały, ale gdzieś bliżej Krowodrzy Górki. Jeszcze bliżej, a przy okazji mniej zwarta zabudowa, a do tego jeszcze jakieś usługi (np. sklepy typu Lidl czy Biedronka). Z tego co widzę, to w rejonie GN jest jedna zaledwie Biedronka i to w starszej (wschodniej) części - od 15 lat niewiele się pod tym względem tam zmieniło, a mieszkańców przybyło. Do tego - jak sama nazwa wskazuje - jest to teren pagórkowaty, więc spacerowanie po chodnikach bywa tu nieco bardziej uciążliwe. Natomiast z pewnością dziś jest to miejsce lepiej skomunikowane (rozbudowana A29L, więcej linii autobusowych, KST, a teraz nowy przystanek SKA).

Myślę też, że osoby jak Ty czy Sellie zwyczajnie niepotrzebnie męczycie się w tym mieście. Skoro absolutnie nie trzyma Was tu praca czy rodzina, to po co tu żyć? Narzekać, że dojazd samochodem jest utrudniony (standard w każdym dużym mieście - za dużo samochodów na ulicach)? Studia można zrobić gdzieś w mieście powiatowym, bo ponoć dyplom nawet porządnej uczelni niewiele już znaczy. Pracować ponoć zdalnie. Uciekać, a Kraków zostawić tym, którzy faktycznie z jakichś powodów muszą się gnieździć na tym relatywnie niewielkim terenie. ;)

rooney

Postautor: rooney » 28 wrz 2026, 16:26

Florart pisze:Uciekać, a Kraków zostawić tym, którzy faktycznie z jakichś powodów muszą się gnieździć na tym relatywnie niewielkim terenie. ;)

nie zaśmiecaj forum tymi swoimi mądrościami od siedmiu boleści

liczba mieszkańców na km2
- Kraków 2 479
- Warszawa 3 600
- Paryż 19 700

Kraków bardziej przypomina pastwisko z historycznym rynkiem, niż miasto, chociaż na górce narodowej jest pewnie większe dogęszczenie niż w Paryżu, tak żeby było śmieszniej

Florart

Postautor: Florart » 28 wrz 2026, 17:29

rooney pisze:
Florart pisze:Uciekać, a Kraków zostawić tym, którzy faktycznie z jakichś powodów muszą się gnieździć na tym relatywnie niewielkim terenie. ;)

nie zaśmiecaj forum tymi swoimi mądrościami od siedmiu boleści

liczba mieszkańców na km2
- Kraków 2 479
- Warszawa 3 600
- Paryż 19 700

Kraków bardziej przypomina pastwisko z historycznym rynkiem, niż miasto, chociaż na górce narodowej jest pewnie większe dogęszczenie niż w Paryżu, tak żeby było śmieszniej

Nie mam innej rady na wiecznie narzekających na Kraków, a jednak mieszkających w tym mieście. Wszystkim będzie lżej. :)
Mowa jest o GN, a tam zagęszczenie jest chyba większe niż na (nie)sławnej Avii.

iti

Postautor: iti » 28 wrz 2026, 18:32

O Avii najwięcej do powiedzenia mają zwykle osoby, które tam nawet nie były :)

Macio123

Postautor: Macio123 » 28 wrz 2026, 20:24

Panowie a co myślicie jeszcze o inwestycji Kuźnicy Kołłątajowskiej 42? Zastanawiam się nad nią albo nordic górka narodowa. Problemem na GN jest to, że zostały mieszkania tylko z ekspozycją północną

Florart

Postautor: Florart » 29 wrz 2026, 0:49

iti pisze:O Avii najwięcej do powiedzenia mają zwykle osoby, które tam nawet nie były :)

Napisałem, że na GN jest większe zagęszczenie niż na Avii, więc co się czepiasz? :P Ze sławą też prawda.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 29 wrz 2026, 9:51

Florart pisze:Myślę też, że osoby jak Ty czy Sellie zwyczajnie niepotrzebnie męczycie się w tym mieście. Skoro absolutnie nie trzyma Was tu praca czy rodzina, to po co tu żyć? Narzekać, że dojazd samochodem jest utrudniony (standard w każdym dużym mieście - za dużo samochodów na ulicach)? Studia można zrobić gdzieś w mieście powiatowym, bo ponoć dyplom nawet porządnej uczelni niewiele już znaczy. Pracować ponoć zdalnie. Uciekać, a Kraków zostawić tym, którzy faktycznie z jakichś powodów muszą się gnieździć na tym relatywnie niewielkim terenie. ;)

Sam wyjechałem po ponad 30 latach życia w Krakowie od urodzenia. Została tutaj moja rodzina. Naprawdę trudno mi zarzucić brak znajomości miasta, czy jakieś nierealne oczekiwania. Jeżeli chodzi o zabudowę to wypowiadam się tylko o miejscach, gdzie dłużej mieszkałem i rozbrajam mity o bardzo krótkim czasie podróży do centrum. Niestety Górkę Narodową zabudowano w wyjątkowo bandycki sposób, bo pozbawiono ją w zasadzie usług publicznych. Tam nie ma nawet gdzie postawić sklepu wielkopowierzchniowego i ludzie jeżdżą i tak samochodami na Aleję 29 Listopada do Biedronki. Szkoła może kiedyś powstanie na ulicy Górka Narodowa, a może nie, bo miasto w długach. Nie ma publicznego żłobka czy przedszkola, a dzieciaków są masy. O innych usługach typu ośrodek zdrowia szkoda wspominać. Tam do dzisiaj nie ma apteki - na 10 000 mieszkańców. Niektóre miasteczka w Polsce mają mniej. Avia jest dwie półki wyżej właśnie dzięki usługom nieodległym.

Na sam Kraków nie narzekałem bardzo długo, bo dawał ogromne możliwości rozwoju, ale oparł się wyłącznie na outsourcingu SSC/BPO i IT. To się w przeciągu 5-10 zawinie zupełnie, tak jak kiedyś wyparowała Huta, jako masowy pracodawca. Z pracą zdalną to nie żartuj, bo zdecydowana większość firm przywraca ludzi do biur, przynajmniej w formie hybrydowej. Wiele osób wyjechało z Krakowa i teraz dojeżdża 60km dziennie, korkując miasto bez gwarancji, że za miesiąc czy dwa nie dostaną wypowiedzenia. Z wyktształceniem może ironizujesz, ale efektywnie poza dyplomem medycyny to dla młodszych ludzi nie ma ono niemal żadnej wartości. Mnie to jednak nie dotyczy, bo młody nie jestem i swoje na AGH odbębniłem. Niestety najbardzej zadłużone miasto w kraju o największej monokulturze rynku pracy nie ma na ten moment żadnej przyszłości. Może się to zmieni, a może zostanie drugą Łodzią z turystycznym centrum. Ciężko powiedzieć.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”