Macio123 pisze:A co myślicie o Górce Narodowej? Mieszkanie 3-pokojowe 65m2 można dorwać za ok. 900tys. Warto? Ewentualnie ulica Glogera.
Dla mnie GK to peryferyjna lokalizacja, jeśli chcesz dojeżdżać często do centrum Krakowa. Szczególnie komunikacją miejską. Co więcej, nie masz tam dużych sklepów, a zabudowa jest gęsta i wysoka.
Glogera? Moim zdaniem tylko inwestycje na początku ulicy (w praktyce masz do wyboru Dom-bud i MwM), gdzie jest jeszcze w miarę blisko na przystanek tramwajowy (Białoprądnicka, około 750 m z MwM, trochę dalej z Dom-budu) - stąd już tylko 10-15 minut na Nowy Kleparz (Aleje), dworzec (MDA, PKP, SKA, lotnisko), Rondo Mogilskie czy nawet Grzegórzeckie. Jedzie tutaj linia 7 (dawna 50), która kursuje co 5 minut (tylko trzy takie linie na cały Kraków) i 18, która jedzie co 7,5 minuty. Do tego linia 5 w kierunku Nowej Huty co 15 minut oraz tramwaj nocny. Jeszcze bliżej jest pętla autobusowa Prądnik Biały, z którego kursuje autobus nr 144 i linia nocna. Dwa przystanki dalej jest hub komunikacyjny Krowodrza Górka, gdzie można przesiąść się w inne tramwaje czy autobusy. Są tu też dwa parkingi P&R. Zaraz za Krowodrzą jest kolejna pętla Dworzec Towarowy, tak więc startując z Białoprądnickiej ma się w zasięgu 5 przystanków dostęp do... 7 różnych linii tramwajowych, które rozjeżdżają się niemal we wszystkich kierunkach.
W okolicy jest Lidl, Biedronka, drogeria, żabki, apteka całodobowa. Niska zabudowa (maks. 4 piętra; podobno przez samoloty... są więc tego plusy

), ale charakter nieco wiejski (niektórzy to lubią inni nie). Trzeba się też pogodzić z sąsiedztwem towarowej linii kolejowej (kilka pociągów na dzień, kursują też w nocy, ale często jadą puste składy czy same lokomotywy, odcinek jest dość prosty, a maszyniści nie dają tu sygnału; przy czym na GN też są miejsca w pobliżu torów - zależy, gdzie dokładnie kupujesz mieszkanie) oraz samolotów (powiedziałbym, że na GN uciążliwość samolotów jest mała, na wysokości Glogera średnia, a na Bronowicach duża, przy czym Bronowice to wciąż modna i wzięta dzielnica, więc najwidoczniej da się do tego przyzwyczaić).
Na GN nie ma za bardzo terenów zielonych czy parków. Z Glogera da się spacerem dojść do Parku Białoprądnickiego czy użytku ekologicznego "Dolina Prądnika" (trochę ponad 1 km). Nieco dalej są Pola Witkowickie. Na GN chyba jedyna taka przestrzeń to Park Leśny Witkowice (z Banacha jakieś 2,3 km).
Wylot poza miasto samochodem podobnie w obu lokalizacjach.
Jeśli chodzi o miejsca parkingowe, to nie wiem, jak jest na Ruczaju, ale GN i Glogera chyba porównywalnie słabo. Przy czym na Glogera są duże parkingi pod Lidlem/Biedronką, a w nieco dalszej okolicy da się znaleźć miejsca, gdzie można zostawić samochód. Nie jest to jednak nic gwarantowanego.
W zależności od rozwoju sytuacji za kilka lat samoloty mogą przesunąć się bardziej na północ (musi powstać nowy pas startowy na Balicach, zyska na tym cała północ Krakowa, w tym południowa część Glogera i GN), ale to przy Glogera są pola uprawne i użytek ekologiczny, które być może zamienią się w duży "Park XXL" (zapowiadał to były prezydent Krakowa, a obecnie najmocniejszy kandydat Gibała także podkreśla znaczenie tego terenu dla miasta, podtrzymując pomysł stworzenia parku).
Ja myślę tak: dojazd do centrum: Glogera > GN > Ruczaj. Cisza: Ruczaj > GN > Glogera. Ogólnie okolica: Glogera > Ruczaj > GN.
Możesz sobie też zobaczyć inwestycję na Bociana 5 od Archicom, ale mnie nie przekonała.