Bart555 pisze:Z tego co widzę to jest przyjęta rezerwa na połączenie ulicy Kuźnicy Kołłątajowskiej z ulica Banacha poprzez wschodnia droge przy inwestycji. Aktualnie ta kończy się wraz z budynkami i jest tylko dojazdowa do garażu.
Czy udało się komuś uzyskać informację czy Miasto planuje taka inwestycje?
To prawda. Dokumenty wskazują, że miasto planuje połączyć te dwie ulice w "bliżej nieokreślonym czasie".
Na podstawie uzyskanych przeze mnie informacji nie ma co na to liczyć w najbliższych latach. Mieszkańcy tej okolicy są bardzo wyczuleni na degradację zieleni, a budowa tej drogi wiązałaby się z wycięciem ostatnich drzewostanów w okolicy. Z tego co wiem, ciągle składają wnioski przeciw jej przedłużeniu.
Nie wiem też, czy urzędnicy dokładnie sprawdzili uwarunkowania terenowe i środowiskowe. Potencjalna droga powstałaby w bliskim sąsiedztwie ogródków lokatorskich należących do mieszkańców osiedla Banacha I.
Padła kiedyś propozycja pociągnięcia samego chodnika.
KKołłątajówka pisze:Jeżeli tak, to wyglądałoby na to, że inwestycja przy Kuźnicy nie została anulowana, tylko ponownie przesunięta w czasie, a zasadnicze finansowanie nadal pozostaje zaplanowane na lata 2028–2029.
Potwierdziłam u radnych dzielnicy i w ZDMK, że realizacja inwestycji Przebudowa ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej nie została wstrzymana i jej realizacja rozpocznie się w 2028 roku. Zarząd Dróg ma wkrótce odnieść się do powodu przesunięcia środków (200 tys.) na aktualizację dokumentacji na 2027 rok.