Wygląda na to, że jeszcze jedna inwestycja się nam szykuje w Mistrzejowicach, a dokładniej, to pod adresem Mistrzejowicka 53 (to chyba jeszcze ta dzielnica). Są tam jakieś magazyny / baraki, ale też zakład Awiteksu. Deweloper Smok Development dostał tam zgodę na wyburzenia tego wszystkiego i będzie chciał na tym terenie budować bloki. Tu więcej szczegółów:
biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/smok-bedzie-burzyl-wsrod-celow-zaklad-awiteksu_62952.html
Co myślicie o tej lokalizacji, na pierwszy rzut oka, to nie wydaje mi się jakaś wybitna, ale może nie znam jej wystarczająco dobrze?
Mista Kraków (ul. Mistrzejowicka 53) / Victoria Dom (zakład Awiteks) / Smok Development - opinie na forum
Re: Inwestycja ul. Mistrzejowicka 53 Kraków (zakład Awiteks) / Smok Development / Victoria Dom - opinie na forum
Ciekawe, że zakład AWITEKSu ma się przenieść - w mojej opinii - w gorsze miejsce niż dotychczas (logistycznie). Chyba, że czegoś nie wiemy i potrzebują zwiększyć swoje moce produkcyjne, a aktualne warunki zabudowy na Mistrzejowickiej im to uniemożliwiają.
Re: Mista Kraków (ul. Mistrzejowicka 53) / Victoria Dom (zakład Awiteks) / Smok Development - opinie na forum
No i deweloper Victoria Dom ogłosił ma swojej stronie pierwszy etap tego osiedla, które ma się nazywać Mista Kraków. Jak na razie dużo nie wiadomo, ale moża do nich pisać w sprawie mieszkań 1, 2, 3 i 4-pokojowych. Za mniejsze mieszkania ceny się tam zbliżają do 16 tys. zł/m2.
MISTA - Victoria Dom ul. Mistrzejowicka 53 Kraków
Pojawiła się druga inwestycja od Victoria Dom. Tym razem również północ Krakowa, Mistrzejowice, ul. Mistrzejowicka 53.
Jak dla mnie przepaść na gorsze w stosunku do poprzedniej inwestycji Viva Piast. Bloki proste, balkony bez zadaszeń, rozkład mieszkań bez szału. A i z komunikacja w okolicy chyba nie najlepiej. Co sądzicie?
victoriadom.pl/krakow/mista-krakow
Jak dla mnie przepaść na gorsze w stosunku do poprzedniej inwestycji Viva Piast. Bloki proste, balkony bez zadaszeń, rozkład mieszkań bez szału. A i z komunikacja w okolicy chyba nie najlepiej. Co sądzicie?
victoriadom.pl/krakow/mista-krakow
-
mareczek3333
Re: MISTA - Victoria Dom ul. Mistrzejowicka 53
Co tu dużo mówić, konkurs na najgorszą krakowską inwestycję startującą w 2026 chyba rozstrzygnięty.
Re: Mista Kraków (ul. Mistrzejowicka 53) / Victoria Dom (zakład Awiteks) / Smok Development - opinie na forum
Byłem niedawno w okolicy, w której jest budowane osiedle Miasta w Krakowie, czyli na skraju osiedla Piastów i mam kilka zdjęć.

Jak tam się wybrałem, to powstawał tam jeszcze wykop pod nowe osiedle mieszkaniowe.

Jednocześnie wzmacniane były też ściany wykopu, ściankami larsena albo w jakiejś podobnej technologii. To te maszyny widoczne na drugim planie.

Jak tam się wybrałem, to powstawał tam jeszcze wykop pod nowe osiedle mieszkaniowe.

Jednocześnie wzmacniane były też ściany wykopu, ściankami larsena albo w jakiejś podobnej technologii. To te maszyny widoczne na drugim planie.
Co do lokalizacji, to taki skraj Osiedla Piastów w Krakowie, w zasadzie to kończą się stare bloki, schodzi się przez mały zagospodarowany teren zielony i ląduje się przy terenie inwestycji, którą prowadzi Victoria Dom.

Na Piastów jest sporo infrastruktury, jest szkoła podstawowa, nawet liceum, jakiś większy sklep, jest też park z fortem całkiem blisko, a do tego jakieś autobusy też tam dojeżdżają.

Centrum miasta to nie jest, ale nie są to też Wzgórza Krzesławickie ani jakieś obrzeża pod Wieliczką czy Skawiną. To jednak jest skraj miasta, takiego mniej więcej ze wszystkim, co powinno w mieście być.

Na Piastów jest sporo infrastruktury, jest szkoła podstawowa, nawet liceum, jakiś większy sklep, jest też park z fortem całkiem blisko, a do tego jakieś autobusy też tam dojeżdżają.

Centrum miasta to nie jest, ale nie są to też Wzgórza Krzesławickie ani jakieś obrzeża pod Wieliczką czy Skawiną. To jednak jest skraj miasta, takiego mniej więcej ze wszystkim, co powinno w mieście być.
Tylko samo sąsiedztwo inwestycji Mista, tu jakaś przepompownia gazu albo coś takiego, ale na pewno związane z gazem.

To jakieś węzły, nie wiem, czy to kanalizacyjne czy ciepłownicze, ale chyba jakieś grubsze instalacje tu są.

A jeszcze po jednej stronie też jest jakaś hala, nie wiem co to za zakład, a może tylko magazyn.
A Wy jakie macie opinie o tym miejscu? Jak się Wam podoba ta okolica?

To jakieś węzły, nie wiem, czy to kanalizacyjne czy ciepłownicze, ale chyba jakieś grubsze instalacje tu są.

A jeszcze po jednej stronie też jest jakaś hala, nie wiem co to za zakład, a może tylko magazyn.
A Wy jakie macie opinie o tym miejscu? Jak się Wam podoba ta okolica?
Tam nie jest złe miejsce na nową zabudowę, są tam szkoły i nawet liceum jest, ale z tą komunikacją, to bym nie przesadzał, że taka dobra tam jest, bo to głównie autobusy tam jeżdżą i nie ma ich też za wiele. Do tramwaju da się dojść, ale kawałek stamtąd będzie, choć jak otworzą linię tramwajową do Mistrzejowic od strony Prądnika Czerwonego, to dojazd tramwajem do centrum powinien być szybszy, więc może się będzie opłacało. Z drugiej strony może też warto wyjść na przystanek na ul. Okulickiego - też nie najblżej, ale może miałoby to sens.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”