Hotel w budynku Miastoprojekt / Nobu De Niro Park Kraków - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Master

Re: Hotel w budynku Miastoprojektu / Nobu De Niro Park Kraków - opinie na forum

Postautor: Master » 19 mar 2026, 18:10

Byłem ostatnio w okolicy i spojrzałem na to, jak zmienia się Miastoprojekt i w zasadzie, to nie jest żaden wyjątkowy proces w Krakowie.

Obrazek

Sam budynek na mnie robi dobre wrażenie, taka mocna klasyka socrealu, mogłaby być jeszcze zwieńczona attyką.

Obrazek

No a tu widać, jak wszystko jest wybebeszone, zostały same ściany zewnętrzne, ale czy też to nie jest główny walor tego budynku?

Master

Postautor: Master » 19 mar 2026, 18:19

Zaskakująco świeżo wygląda ta elewacja, chyba ten budynek przechodził całkiem niedawno remont i został całkiem nieźle wykonany.

Obrazek

Widać, że całkiem solidne te mury były.

Obrazek

Ale czy PRL-owskie stropy stanowiły i klatki schodowe naprawdę stanowią taką wartość?

Master

Postautor: Master » 19 mar 2026, 18:25

Jeśli coś tu było ciekawego w środku, to historia Miastoprojektu, to że zaprojektowano tu kawał Krakowa, kawał innych polskich miast, a nawet tak egzotyczne lokalizacje, jak np. Bagdad.

Obrazek

Do tego projektowane tu rozwiązania architektoniczne i urbanistyczne były często o niebo lepsze od tego, co się nam proponuje obecnie.

Obrazek

Jeżeli gdzieś miało powstać muzeum architektury i designu, to może właśnie warto było o tym pomyśleć w tym budynku, a nie w sąsiednim Hotelu Cracovia - tu pewnie byłoby taniej i sam budynek bardziej dostosowany.

Master

Re: Hotel w budynku Miastoprojekt / Nobu De Niro Park Kraków - opinie na forum

Postautor: Master » 19 mar 2026, 18:31

No i jest jeszcze kwestia dobudowania do tego budynku dodatkowej części, wszystko urośnie pewnie ze 3 razy.

Obrazek

To nie wiem czy nie jest mocno przesadzone.

Obrazek

Ciekawe, jak to zmieni ten rejon miasta, choć jeśli to takie drogie zabawki, to wszystko będzie raczej dla turystów i sami mieszkańcy pewnie jakoś specjalnie na tym nie skorzystają.

Master

Re: Hotel w budynku Miastoprojekt / Nobu De Niro Park Kraków - opinie na forum

Postautor: Master » 29 mar 2026, 18:40

W ramach inwestycji w miejscu Miastoprojektu jest chyba jeszcze kwestia, jaką jest willa Focha 24 Kraków, wygląda na to, że inwestor chciałby ją wyburzyć i zbudować od nowa, pewnie niekoniecznie w tej samej formie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”