Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
paulinadalkowski

Re: Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: paulinadalkowski » 12 mar 2026, 11:41

wst102 pisze:Mnie trochę bawi podejście: domek, szereg pod Krakowem okej. Mieszkanie na obrzeżach Krakowa - oj zadu***ie. Przecież, żeby dojechać np. Z Brzegów, Grabi czy nawet Niepolomic to trzeba minąć Skwer Harmonia. W kontekście lokalizacji i dojazdów nie ma logiki w takich wywodach.

Byłam tam X razy i smrodu nie było, podejrzewam że tak z 70 razy :)

Wg mnie miejsce jest git, korki jak na Lindego (a taniej o 4 tys. zł) albo na Bunscha, więcej przestrzeni póki co, tramwajem nie jeżdżę.

Miejsce ma zły PR ale samo osiedle jest bardzo ładne, z dużym potencjałem.

Nie ma tam patologii jak w NH lub Kurdwanowie (jak na razie).

Każdy ma swoje widzimisię.

No i nie ma tam kadry menadżerskiej która może w Krakowie drastycznie wznowić podać mieszkań na rynku wtórnym z powodu straty pracy/ braku zdolności kredytowej (wizja Krakowskiego Detroit).

Lokalizacja z zrównoważonym ryzykiem i mocnym potencjałem na wzrost.

No i niedługo otworzą obwodnicę w stronę NH a więc otworzy się tez wyjazd na Waw-ę stamtąd, będzie to łatwiej sprzedać/ wynająć.

Fajne to są Zabłocia itp po ale kosztują 20.000 zł./m2.

W starym mieszkaniu na Dąbiu po 15.000 zł nie chciałabym mieszkać, lepiej patrzeć na nowe ściany i nowe wnętrza a nie coś co już zużywali nasi dziadkowie i rodzice.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 12 mar 2026, 12:43

No i nie ma tam kadry menadżerskiej która może w Krakowie drastycznie wznowić podać mieszkań na rynku wtórnym z powodu straty pracy/ braku zdolności kredytowej (wizja Krakowskiego Detroit).

Przecież to spowoduje spadki wszędzie. Jeśli na Zabłociu rypnie z 20k zł/m2 na 10k zł/m2, to taka Harmonia będzie warta może z 5k zł/m2. Ludzie mogą w krakowskich mieszkaniach już przebierać, jak w bezpańskich psach na Rybnej 3. O jakim potencjale mowa? Jeśli wszędzie stanieje to tym bardziej wybredny klient będzie szukał infrastruktury, komunikacji i braku ryzyka nieprzyjemnych woni.

Mar G

Postautor: Mar G » 12 mar 2026, 14:20

paulinadalkowski pisze:
wst102 pisze:Mnie trochę bawi podejście: domek, szereg pod Krakowem okej. Mieszkanie na obrzeżach Krakowa - oj zadu***ie. Przecież, żeby dojechać np. Z Brzegów, Grabi czy nawet Niepolomic to trzeba minąć Skwer Harmonia. W kontekście lokalizacji i dojazdów nie ma logiki w takich wywodach.

.

to można leczyć. laryngolog pomoże wznowić funkcjonowanie tego zmysłu

wst102

Postautor: wst102 » 12 mar 2026, 17:47

Mar G pisze:
paulinadalkowski pisze:

.

to można leczyć. laryngolog pomoże wznowić funkcjonowanie tego zmysłu

Mar G, Piszesz z doświadczenia czy powielasz czyjeś opinie, nie będąc nigdy w okolicy?

Nie do końca się zgodzę z tym, że można przebierać w mieszkaniach. Mieszkania powyżej 100 m2 zaczynają się w innych lokalizacjach Krakowa od 1.8 miliona w górę. Sorki, ale jest różnica wydać 1.2 miliona na Harmonii a 1.8 czy ponad 2 gdzie indziej.

Ja potwierdzam opnie Paulinadalkowski, byłem w okolicy SH dziesiątki razy i chyba raz trafiłem na zapachy.

paulinadalkowski

Postautor: paulinadalkowski » 13 mar 2026, 10:59

DobrzeJuzBylo pisze:

Przecież to spowoduje spadki wszędzie. Jeśli na Zabłociu rypnie z 20k zł/m2 na 10k zł/m2, to taka Harmonia będzie warta może z 5k zł/m2. Ludzie mogą w krakowskich mieszkaniach już przebierać, jak w bezpańskich psach na Rybnej 3. O jakim potencjale mowa? Jeśli wszędzie stanieje to tym bardziej wybredny klient będzie szukał infrastruktury, komunikacji i braku ryzyka nieprzyjemnych woni.

Jeśli rynek zbiednieje to takie Rybitwy będą nadal się spoko mieć.

Masz mniej kasy to bierzesz Xiaomi zamiast Iphone :) Nie kupujesz w krakowskim kredensie tylko w Lidlu... :)

Wiadomo że każdy woli mieszkać bliżej ale np Mateczny itp. to ceny są naprawdę abstrakcyjne i tamte budynki to są plomby jedna na drugiej jak w Honk Kongu....

Majkatakajakja

Postautor: Majkatakajakja » 15 mar 2026, 11:22

wst102 pisze:
Majkatakajakja pisze:Ale kupując pod Krakowem masz coś za tą odległość. Często przestrzeń, ciszę itp. A tu masz wszystkie wady wsi i miasta razem wzięte. Zadupie ale główna ruchliwa droga i głośno. Smród okropny, przecież tam się nie da oddychać czasami! Dojazd słaby. No z czegoś wynika ta cena i pojawiające się mieszkania na rynku wtórnym już po kilku miesiącach mieszkania

Z tą przestrzenią to bywa różnie. Wiele inwestycji pod Krakowem zwiedziłem i niektóre są nieźle klaustrofobiczne. Generalnie, każdy na swój zestaw kryteriów co do mieszkania, lokalizacji, okolicy itp. Możemy się tutaj przerzucać argumentami, które raczej nigdzie nie prowadzą.
Lokalizacja SH nie jest idealna to fakt, ale jakoś etap 1 się wyprzedał.
Możesz podać ile widziałeś ogłoszeń z rynku wtórnego dla Skweru Harmonia? Teraz widzę, że jest jedno aktywne ogłoszenie i to z dużą dozą prawdopodobieństwa jest to mieszkanie inwestycyjne.

Nie liczyłam. Nie interesuje mnie ta lokalizacja, ale w drugiej połowie tamtego roku szukałam mieszkania i mignęło mi kilka z tej inwestycji. Zwróciłam uwagę, bo to nie jest typowe, że po kilku miesiącach mieszkanie puszczą się dalej.

Ale na Rybitwach bywam regularnie i nigdy nie kupiłabym tam mieszkania, jestem przekonana że sprzedają przez zapachy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”