Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum
-
Kolorowekostki
Re: Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum
Większość osób które zaklinają rzeczywistość i mówią że nie śmierdzi to obecni mieszkańcy którzy marzą żeby stamtąd uciekać i jakoś znaleźć nabywców. Ale fakty są takie że zawsze jak tam przejeżdżam to smród jest nie do zniesienia.
-
mareczek3333
wst102 pisze:Co do zapachu to w rejonie osiedla Harmonia nie zdarzyło mi się aby śmierdziało. A bywam tam często i to różnych porach. Z relacji mieszkańców etapu 1 również wynika, że problem zapachu praktycznie nie występuje.
Znam dobrego laryngologa, dać namiar?
Gdyby tam nie je...ało (a je...ie niemiłosiernie) to znaczy, że nigdzie w Krakowie by smrodu nie było czuć.
Dobrze kojarzę, że tam całkiem blisko jest garbarnia? Nie wiem na ile tam jest jeszcze działalność garbarska prowadzona, ale jeśli jest, to wyprawianie skór wiąże się z używaniem mało przyjemnej chemii.
A co do smrodu, to w gorsze dni, to zdarza się, że dochodzi to nawet w okolice Ronda Grunwaldzkiego, czyli niemal do centrum, a może i dalej. W rejonie Podgórze SKA, to już nie wspomnę. Zdziwiłbym się, gdyby na Półłanki było lepiej.
A co do smrodu, to w gorsze dni, to zdarza się, że dochodzi to nawet w okolice Ronda Grunwaldzkiego, czyli niemal do centrum, a może i dalej. W rejonie Podgórze SKA, to już nie wspomnę. Zdziwiłbym się, gdyby na Półłanki było lepiej.
-
paulinadalkowski
Jak obecna sytuacja na Skwer Harmonia? Warto kupić? Czy nadal czuć brzydki zapach? Jakieś inne za i przeciw? czy cena 12.000/ metr to dobra cena? Czy są podobne ceny w Krakowie?
W ubiegłym roku miałem okazję jechać tamtędy kilkukrotnie przy otwartym oknie samochodu i zdecydowanie było czuć nieprzyjemny zapach w okolicach skrzyżowania Półłanki ze Śliwiaka. Nie ma co się oszukiwać jak wiatr źle zawieje to na pewno i w tych mieszkaniach będzie czasem czuć nieprzyjemny zapach. Dodam że miało to miejsce w sezonie wiosennym a więc wcale nie przy największych upałach.
Wczoraj przejeżdżałem przez Rybitwy i w okolicy płk. Dąbka, Biskupińskiej śmierdziało nieprzeciętnie. Ale już w okolicach skrzyżowania Albatrosów/Rybitwy robiło się lepiej. W okolicach Harmonii zapach normalny. Także, zależy czy i jak zawieje wiatr i co w danym momencie produkuje oczyszczalnia. Bo nie raz jadę wieczorem ulicą Dąbka wzdłuż oczyszczalni i można spokojnie otworzyć okna w aucie.
Co do postulatu jaki ktoś napisał parę postów wcześniej, że mieszkańcy SH marzą aby stamtąd uciekać i sprzedają swoje mieszkania, to chciałbym zatem widzieć przełożenie tego na liczbę ogłoszeń z rynku wtórnego. Dziś sprawdziłem jeden z najpopularniejszych portali od sprzedaży nieruchomości i są dostępne całe dwa ogłoszenia dla Skweru Harmonia - rynek wtórny podkreślam. Jakoś też nie zaobserwowałem masowego exodusu mieszkańców Rybitw z domków jednorodzinnych.
Spotkałem się z opiniami mieszkańców SH1 i twierdzą, że problem odoru jest sporadyczny od momentu wprowadził czyli początku 2025. Odnoszę wrażenie, że większy problem jest przy ul. Bagrowej i Mierzeja Wiślana co poniekąd wynika oczywiście z intensywniejszej zabudowy mieszkaniowej.
Obserwuje sprzedaż mieszkań w sąsiedniej inwestycji: Enklawa Bukowa i tam w etapie 1 na 155 mieszkań 118 jest już sprzedanych. A w etapie drugim 212 na 344. Zakładam, że chyba przyszli mieszkańcy zrobili jakiś rekonesans okolicy?
Oczywiście, Rybitwy mają swój odorowy (i nie tylko) mankament. Ale jak za jakieś 12 tys za metr można kupić mieszkanie pod klucz to wybaczcie, ale w innych rejonach Krakowa jest to niemożliwe.
Także operujmy faktami i doświadczeniami na temat Rybitw a nie stereotypami. Bo chyba ktoś kto zagląda na to forum i chce się czegoś więcej dowiedzieć o inwestycji, oczekuję rzetelnej informacji a nie plotek.
Sam mogę powiedzieć, że robiłem objazd okolicy SH przez kilka miesięcy o różnych porach (głównie późne popołudnia i wieczory) i być może miałem to szczęście, że tylko raz trafiłem na nieprzyjemny zapach. A być może miałem pecha, że aura mnie wtedy oszukała i będę musiał żyć w oparach smrodów wszelakich i marzyć o ucieczce stamtąd.
Co do postulatu jaki ktoś napisał parę postów wcześniej, że mieszkańcy SH marzą aby stamtąd uciekać i sprzedają swoje mieszkania, to chciałbym zatem widzieć przełożenie tego na liczbę ogłoszeń z rynku wtórnego. Dziś sprawdziłem jeden z najpopularniejszych portali od sprzedaży nieruchomości i są dostępne całe dwa ogłoszenia dla Skweru Harmonia - rynek wtórny podkreślam. Jakoś też nie zaobserwowałem masowego exodusu mieszkańców Rybitw z domków jednorodzinnych.
Spotkałem się z opiniami mieszkańców SH1 i twierdzą, że problem odoru jest sporadyczny od momentu wprowadził czyli początku 2025. Odnoszę wrażenie, że większy problem jest przy ul. Bagrowej i Mierzeja Wiślana co poniekąd wynika oczywiście z intensywniejszej zabudowy mieszkaniowej.
Obserwuje sprzedaż mieszkań w sąsiedniej inwestycji: Enklawa Bukowa i tam w etapie 1 na 155 mieszkań 118 jest już sprzedanych. A w etapie drugim 212 na 344. Zakładam, że chyba przyszli mieszkańcy zrobili jakiś rekonesans okolicy?
Oczywiście, Rybitwy mają swój odorowy (i nie tylko) mankament. Ale jak za jakieś 12 tys za metr można kupić mieszkanie pod klucz to wybaczcie, ale w innych rejonach Krakowa jest to niemożliwe.
Także operujmy faktami i doświadczeniami na temat Rybitw a nie stereotypami. Bo chyba ktoś kto zagląda na to forum i chce się czegoś więcej dowiedzieć o inwestycji, oczekuję rzetelnej informacji a nie plotek.
Sam mogę powiedzieć, że robiłem objazd okolicy SH przez kilka miesięcy o różnych porach (głównie późne popołudnia i wieczory) i być może miałem to szczęście, że tylko raz trafiłem na nieprzyjemny zapach. A być może miałem pecha, że aura mnie wtedy oszukała i będę musiał żyć w oparach smrodów wszelakich i marzyć o ucieczce stamtąd.
wst102 pisze:Oczywiście, Rybitwy mają swój odorowy (i nie tylko) mankament. Ale jak za jakieś 12 tys za metr można kupić mieszkanie pod klucz to wybaczcie, ale w innych rejonach Krakowa jest to niemożliwe.
mozesz podać przykład takiego mieszkania pod klucz za 12tys w tej inwestycji?
Jedyne co znalazłem na ogłoszeniach to: otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-dostepne-od-reki-ID4zJ0m
..daleko to od 12k/m2
tonyxxl pisze:wst102 pisze:Oczywiście, Rybitwy mają swój odorowy (i nie tylko) mankament. Ale jak za jakieś 12 tys za metr można kupić mieszkanie pod klucz to wybaczcie, ale w innych rejonach Krakowa jest to niemożliwe.
mozesz podać przykład takiego mieszkania pod klucz za 12tys w tej inwestycji?
Jedyne co znalazłem na ogłoszeniach to: otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-dostepne-od-reki-ID4zJ0m
..daleko to od 12k/m2
Cena katalogowa to jedno a cena jaką można dogadać z deweloperem to drugie.
wst102 pisze:Cena katalogowa to jedno a cena jaką można dogadać z deweloperem to drugie.
Tajemnicy nie ma: https://deweloperuch.pl/ceny-transakcyjne/krakow/mieszkania?filterStreet=P%C3%B3%C5%82%C5%82anki+33G%3A%3Akrakow&sortBy=size&sortOrder=asc
Średnia cena 11,5k. Do tego dolicz budżetowo 1500 za m2 do wykończenia pod klucz. Bardziej wychodzi 13k minimum.
W sumie nie tak drogo wychodzi ...gdyby nie ten zapach który tu ludzie zgłaszają.
tonyxxl pisze:wst102 pisze:Cena katalogowa to jedno a cena jaką można dogadać z deweloperem to drugie.
Tajemnicy nie ma: https://deweloperuch.pl/ceny-transakcyjne/krakow/mieszkania?filterStreet=P%C3%B3%C5%82%C5%82anki+33G%3A%3Akrakow&sortBy=size&sortOrder=asc
Średnia cena 11,5k. Do tego dolicz budżetowo 1500 za m2 do wykończenia pod klucz. Bardziej wychodzi 13k minimum.
W sumie nie tak drogo wychodzi ...gdyby nie ten zapach który tu ludzie zgłaszają.
Tajemnicy nie ma. Dorzucając rabat spokojnie zamkniesz się w kwocie 12-13 za metr pod klucz (piszę oczywiście na podstawie swoich doświadczeń z Atalem). Co przy różnicy 4-5 tysięcy na metrze w innych rejonach Krakowa robi ogromną różnicę na finalnej kwocie. Czasem trzeba iść na kompromis. Chyba m, że sky is the limit.
Oczywiście, niższa cena od innych rewirów Krakowa nie bierze się znikąd. Kwestia zapachu tam jest, ale tak jak pisałem wcześniej nie jest to problem non-stop. I piszę to na podstawie swojego wywiadu środowiskowego. Czasem czułem zapach na Małym Płaszowie a tam nie. Zależy pewnie jak zawieje.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”