Czynsz i inne opłaty - Młyny Mogilska Kraków / jak będzie wysokość opłat

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Młyny Mogilska w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Noho Investment. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
freihof

Re: Czynsz i inne opłaty - Młyny Mogilska Kraków / jak będzie wysokość opłat

Postautor: freihof » 06 lut 2026, 23:54

@rabbit321 czy udało się coś wskórać? Bo u mnie na Lindego2 najprawdopodobniej będzie podobna sytuacja...

mareczek3333

Postautor: mareczek3333 » 07 lut 2026, 22:28

Na końcu Bronowic płacić czynsz jak na złotej w Wawie, no ciekawie. Inwestycyjnie strzał w kolano, gdyby ktoś tam kupował.

corpoworker

Postautor: corpoworker » 18 maja 2026, 18:54

Mam znajomych którzy już mieszkaja na młynach mogilska, mówili że czynsz wychodzi im około 1600 zł na 40m2 na 2 osoby, w tym czesci wspólne ogrzewanie, zimna ciepła woda, śmieci na 2 osoby, ochrona, administracja i parking opłata za parking. Do tego trzeba doliczyć jeszcze prąd i internet więc około 2000 zł wyjdzie.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 maja 2026, 22:05

corpoworker pisze: wychodzi im około 1600 zł na 40m2 na 2 osoby

i zamierzają tak płacić dalej 2-2,5x więcej jak normalni ludzie w Krakowie i nic z tym nie robić?

investor

Postautor: investor » 19 maja 2026, 9:18

Wyobraźcie sobie fliperów, którzy pokupili tam mieszkania >80m2 licząc na cesję, nie wyszło i teraz bujają się na otodomie co miesiąc płacąc za pustostan 4 000 zł.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 14 wrz 2026, 12:17

corpoworker pisze:Mam znajomych którzy już mieszkaja na młynach mogilska, mówili że czynsz wychodzi im około 1600 zł na 40m2 na 2 osoby, w tym czesci wspólne ogrzewanie, zimna ciepła woda, śmieci na 2 osoby, ochrona, administracja i parking opłata za parking. Do tego trzeba doliczyć jeszcze prąd i internet więc około 2000 zł wyjdzie.

Dla porównania w innym bloku tuż obok, oddanie w 2024 r., za ok. 130m2 płacimy miesięcznie ok. 1400 pln (2 os.), wraz z miejscem postojowym (administracja, miejsce postojowe, części wspólne, zimna i ciepła woda, śmieci itd.). W opłacie jest już również fundusz remontowy :mrgreen:

Fakt, nie ma sali klubowej xd Za to są tarasy po kilkadziesiąt m2 i widok na Wawel.

mlynek

Postautor: mlynek » 14 wrz 2026, 14:43

kot_feliks pisze:
corpoworker pisze:Mam znajomych którzy już mieszkaja na młynach mogilska, mówili że czynsz wychodzi im około 1600 zł na 40m2 na 2 osoby, w tym czesci wspólne ogrzewanie, zimna ciepła woda, śmieci na 2 osoby, ochrona, administracja i parking opłata za parking. Do tego trzeba doliczyć jeszcze prąd i internet więc około 2000 zł wyjdzie.

Dla porównania w innym bloku tuż obok, oddanie w 2024 r., za ok. 130m2 płacimy miesięcznie ok. 1400 pln (2 os.), wraz z miejscem postojowym (administracja, miejsce postojowe, części wspólne, zimna i ciepła woda, śmieci itd.). W opłacie jest już również fundusz remontowy :mrgreen:

Fakt, nie ma sali klubowej xd Za to są tarasy po kilkadziesiąt m2 i widok na Wawel.

Czyżby były też tory? :) Ale fakt, Mogilska / Meissnera to też nie są ciche ulice. Ale te tory chyba też nie są ciche, zgadza się? Ale jeżeli myślę o właściwej inwestycji, to mimo torów, okolica tam faktycznie spokojniejsza się wydaje.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 14 wrz 2026, 23:10

mlynek pisze:Czyżby były też tory? :) Ale fakt, Mogilska / Meissnera to też nie są ciche ulice. Ale te tory chyba też nie są ciche, zgadza się? Ale jeżeli myślę o właściwej inwestycji, to mimo torów, okolica tam faktycznie spokojniejsza się wydaje.

Tak, niemniej tory nie wpływają przecież na wysokość czynszu ;) I jasne, Noho ma inny standard, ale te ceny czynszu są tutaj odstrzelone w kosmos. Ok. 1600 pln za 40m2 i 2 osoby? Analogicznie za nasze 130m2 i 2 osoby powinniśmy płacić ile, ok 4,5k samego czynszu za m-c (30pln/m2 + media)? I to zapewne bez funduszu remontowego, jakichś tam opłat na liczniki itp. itd. itp. :mrgreen:

Odnośnie "torów", mieszkałem pół życia w NH przy ulicy pokroju Mogilskiej (2x2 i tramwaj), mieszkałem przez moment w centrum, mieszkałem "po drugiej stronie" bliżej Tauron Areny, mam znajomych mieszkających przy Mogilskiej itd. i ta "okolica z torami" to jest sumarycznie najcichsza okolica. Zdecydowanie wolę mieć "tory" za oknem z kilkoma pociągami (ale za to przestrzeń i brak zabudowy), niż ciągły hałas ulicy, aut, tramwajów itd., czy sąsiada 20m obok ;)

mlynek

Postautor: mlynek » 15 wrz 2026, 13:22

kot_feliks pisze:Odnośnie "torów", mieszkałem pół życia w NH przy ulicy pokroju Mogilskiej (2x2 i tramwaj), mieszkałem przez moment w centrum, mieszkałem "po drugiej stronie" bliżej Tauron Areny, mam znajomych mieszkających przy Mogilskiej itd. i ta "okolica z torami" to jest sumarycznie najcichsza okolica. Zdecydowanie wolę mieć "tory" za oknem z kilkoma pociągami (ale za to przestrzeń i brak zabudowy), niż ciągły hałas ulicy, aut, tramwajów itd., czy sąsiada 20m obok ;)

Tak, zgadzam się, że z wymienionych lokalizacji, to tam może być najciszej, choć czasem jak jedzie składa (wagony na węgiel do elektrociepłowni, puste?), to słychać go naprawdę daleko późniejszym wieczorem. Ale zgadza się, mieszkanie tam, to całkiem logiczny wybór.

A jeśli chodzi o czynsz, to chyba całkiem proporcjonalnie nie możesz tego policzyć, bo jednak zużycie wody może być podobne na podobna liczbę osób w jednym i drugim przypadku, a zużycie ciepła i opłaty stałe za nie nawet większe przy większym metrażu. Wychodzi na to, że sporo zarząd i koszt utrzymania nieruchomości pochłania w Młynach Mogilska. Strasznie to smutne, że komuś zwrot z inwestycji obniża. Ale za to najemca będzie miał dostęp do salki kinowej, warsztatu i myjni dla psów (jest tam?) ;)

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 15 wrz 2026, 17:24

Nie liczę tego proporcjonalnie :) Przyjąłem 130m2 x 30 pln (taki tutaj ludzie podawali czynsz w nowo bez mediów) + media. 130 x 30 => 3900 pln, plus media => ok. 4500 - 4700 pln. Dla mnie abstrakcja, ale co kto lubi xd

Tak, jest myjnia dla psa :mrgreen:

Wróć do „Młyny Mogilska Kraków od Noho Investment - forum mieszkańców osiedla”