Nowe inwestycje vs planowany pas startowy w Balicach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
megi

Re: Nowe inwestycje vs planowany pas startowy w Balicach

Postautor: megi » 03 lut 2026, 18:19

Qygląda na to, że epopeja z nowym pasem startowym w Balicach może dobiec końca, podobno na dniach ma się pojawić nowa decyzja środowiskowa dla tej inwestycji.

rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/nieoficjalnie-lotnisko-krakow-z-decyzja-srodowiskowa-dla-nowej-drogi-startowej-26587.html

Ciekawe czy to znów zostanie oprotestowane i sprawa znów się przeciągnie, czy jednak będzie to już podstawa do wydania pozwolenia na budowę.

traker

Postautor: traker » 04 lut 2026, 12:13

Poradzą sobie , wskażą że to z uwagi na obronność będzie nowy pas dla samolotów wojskowych CASA C-295M i innych np latających cystern co już je 8-) kupili , Jazda i ogień na tłoki ...

l4mb3r7

Postautor: l4mb3r7 » 13 lut 2026, 9:09

I bardzo dobrze, rozbudowa lotniska jest kluczowa dla rozwoju Krakowa. Imo rządzący powinni załatwić to specustawą i zakończyć tę farsę. Lotnisko wojskowe istnieje od 1923 roku, ile domów zamieszkanych przez protestujące osoby powstało tam przed tą datą? Czy to casus budowania się przy istniejącym kościele i narzekania, że biją dzwony?

PS. Jak to jest, że przy Lotnisku Chopina nie ma takich problemów? Jest prawie w centrum Warszawy.

dragkar

Postautor: dragkar » 17 lut 2026, 7:52

l4mb3r7 pisze: Jak to jest, że przy Lotnisku Chopina nie ma takich problemów? Jest prawie w centrum Warszawy.

Jak to "nie ma"? ;) Przecież na okrągło lokalsi wojują z lotniskiem ws. ograniczenia godzin operacyjnych i/lub dopłat lotniska do ich czynszów. To, że wywodzą się z tej części Okęcia, Włochów i Służewca które zabudowane zostały w ostatnich 15-20 latach nie ma znaczenia. Oni chcą i tyle.
Jeszcze większa abstrakcja ma miejsce nad EPWB gdzie stowarzyszenie "Ciche niebo nad Warszawą" dąży do redukcji Babic do poziomu lotniska tylko dla Policji (z ograniczeniami lotów) I LPR - nawet Jaworowicz już ściągnęli (wtedy powstał viral z kobietą udającą Black Hawka). No, ale tam są wspaniałe grunty. Aż dziwne, że nie znalazł się jeszcze ich 160-cio letni właściciel ;)

karamba

Postautor: karamba » 17 lut 2026, 8:49

Można się śmiać ale sprawa jest bardziej poważna niż się niektórym wydaje bo jak lotnisko osiągnie 20 milionów to i północ Krakowa zacznie protestować. Czy potrzebne jest nam lotnisko, które jest zamknięte w nocy kiedy jest sens właśnie startu w destynacje wakacyjne ? I tu jest problem. Guzik mnie obchodzą ci ludzi co protestują w Balicach i mam odwagę to powiedzieć w przeciwieństwie do większości krytyków. Mnie osobiście przeszkadzają samoloty w nocy a mieszkam na osiedlu Wizjonerów. Jak zbudują ten nowy pas w co wątpię, nieznacznie się polepszy ale inni się zorientują że im się pogorszyło a przecież to właśnie na północ się miasto rozbudowuje. Nie kumam tych ludzi co planują model biznesowy działania lotniska. Bezmózgi

karamba

Postautor: karamba » 17 lut 2026, 8:51

karamba pisze:Można się śmiać ale sprawa jest bardziej poważna niż się niektórym wydaje bo jak lotnisko osiągnie 20 milionów to i północ Krakowa zacznie protestować. Czy potrzebne jest nam lotnisko, które jest zamknięte w nocy kiedy jest sens właśnie startu w destynacje wakacyjne ? I tu jest problem. Guzik mnie obchodzą ci ludzi co protestują w Balicach i mam odwagę to powiedzieć w przeciwieństwie do większości krytyków. Mnie osobiście przeszkadzają samoloty w nocy a mieszkam na osiedlu Wizjonerów. Jak zbudują ten nowy pas w co wątpię, nieznacznie się polepszy ale inni się zorientują że im się pogorszyło a przecież to właśnie na północ się miasto rozbudowuje. Nie kumam tych ludzi co planują model biznesowy działania lotniska. Bezmózgi

p.s. klienci imperialriverpark.pl się na pewno ucieszą :lol:

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 17 lut 2026, 12:44

ten film nieco rozjaśnia sytuacje:
youtube.com/watch?v=wCL1Pqk2tbo

Nowy

Postautor: Nowy » 17 lut 2026, 23:04

Spokojnie, mam wrażenie, że jakaś "opatrzność" tu czuwa, żeby to wszystko nie szło za szybko, a najlepiej w ogóle.

Decyzja środowiskowa dla nowej drogi startowej Kraków Airport nie zostanie wydana 18 lutego. Powodem jest opóźnienie formalne po stronie miasta.

lovekrakow.pl/opoznienie-decyzji-dla-pasa-startowego-w-balicach-wpadka-krakowskiego-magistratu

Jakoś coraz bardziej nabieram przekonania, że za tymi wszystkimi opóźnieniami dotyczącymi tej inwestycji, to nie stoi jednak tylko czysty przypadek.

dragkar

Postautor: dragkar » 18 lut 2026, 3:16

Nowy pisze:Spokojnie, mam wrażenie, że jakaś "opatrzność" tu czuwa, żeby to wszystko nie szło za szybko, a najlepiej w ogóle.

Decyzja środowiskowa dla nowej drogi startowej Kraków Airport nie zostanie wydana 18 lutego. Powodem jest opóźnienie formalne po stronie miasta.

lovekrakow.pl/opoznienie-decyzji-dla-pasa-startowego-w-balicach-wpadka-krakowskiego-magistratu

Jakoś coraz bardziej nabieram przekonania, że za tymi wszystkimi opóźnieniami dotyczącymi tej inwestycji, to nie stoi jednak tylko czysty przypadek.

Kolejny miesiąc, bo UMK nie ogarnął odpowiednio BIP. No super. Trudno się nie zastanawiać, kto nie zdążył sprzedać działki ;)

karamba

Postautor: karamba » 21 lut 2026, 8:04

Pisałem już , że mieszkam na osiedlu Wizjonerów. Dzisiaj wyszedłem na chwilę na balkon i nie mogłem uwierzyć własnym uszom.Wycie silników z płyty lotniska było tak słyszalne jakby to było 500 metrów dalej.Ciekawe jak to jest w innych blokach, może jest tu ktoś. Rozmawiałem kiedyś z facetem co ma zakład wulkanizacyjny na Lindego i też narzekał że hałas słychać ale mu nie wierzyłem. Sądzę, że niektórzy , którzy kupili od Noho na Lindego 2 będą rozczarowani. Przyszła mi więc refleksja po co w ogóle rozbudowywać to lotnisko jak jest tak blisko miasta ??

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”