Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
korniszon

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: korniszon » 03 gru 2025, 0:15

Jak to będzie zrobione, torowisko na środku i po jezdni z każdej strony, czy może torowisko będzie po jednej stronie, a po drugiej ulica?

Obrazek

Patrząc na to, że został chodnik i miejsce na drogę dla rowerów, to chyba torowisko będzie przy chodniku jednak.

Obrazek

Z tego co wiem, to są już prowadzone prace przy asfaltowaniu drogi, więc faktycznie szybko to ogarniają.

korniszon

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: korniszon » 03 gru 2025, 0:16

MPK zapowiada, że autobusy mają wrócić na Dobrego Pasterza 6 grudnia i to jeszcze dzisiaj słyszałem taką zapowiedź.

Obrazek

Trzymam kciuki, żeby tak się stało.

korniszon

Postautor: korniszon » 11 gru 2025, 0:06

Może i po Dobrego Pasterza jeżdżą już autobusy i samochody, ale np. ulica Krzesławicka od miesięcy wygląda podobnie.

Obrazek

Czyli błoto i bałagan, żeby ludziom nie było za łatwo w tej okolicy.

Obrazek

Ja wiem, że to ślepa droga i tak naprawdę stanowi dojazd do kilku domów, ale jest to także wygodny skrót dla pieszych idących w stronę os. Oświecenia.

korniszon

Postautor: korniszon » 11 gru 2025, 0:09

Niestety droga od kilku miesięcy wygląda tak, jak na zdjęciach i nie zanosi się na to, żeby w najbliższym czasie miało się to jakoś poprawić.

Obrazek

Ciekawe, kiedy oni mają zamiar coś z tym zrobić, ktoś się może orientuje?

Obrazek

Ludzie mają już mocno dosyć tej budowy, choć pewnie tramwajem będą jeździć, to spodziewaliby się nieco lepszej organizacji prac.

korniszon

Postautor: korniszon » 11 gru 2025, 0:11

A na osłodę, podobno 13 grudnia otwierają w pełni przejazd ul. Mogilską i do tego wraca przystanek Tauron Arena Wieczysta, więc może na tej ulicy będzie nieco lepiej, choć chyba piesi ciągle nie mają co liczyć na wygody w tej okolicy.

luc

Postautor: luc » 08 sty 2026, 11:47

Od jakiegoś czasu już przy budowie linii tramwajowej do Mistrzejowic, stoją wielkie paczki.

Obrazek

Nazwa na nich wskazywałaby na to, że w tych paczkach czekają na instalację schody ruchome oraz windy.

Obrazek

Ciekawe, kiedy zaczną to wkładać pod ziemię, ale pewne do wiosny to tak postoi. Oby tylko nie zardzewiało od tego.

luc

Postautor: luc » 08 sty 2026, 11:49

A tu Rondo Barei - spore górki tam usypali.

Obrazek

Ciekawe, jak to wszystko długo jeszcze potrwa?

korniszon

Postautor: korniszon » 17 sty 2026, 23:44

Mam wrażenie, że ostatnio niewiele się dzieje na tej budowie na odcinku dobrego pasterza, Krzesławicka i Bohomolca. Tory co prawda chyba na całym tym odcinku są położone, ale cała okolica rozkopana i rozgrzebana.

korniszon

Postautor: korniszon » 17 sty 2026, 23:45

Ślimaczy się jak nie wiem ta budowa, na wielu odcinkach, jak spadł śnieg, tak nic się nie dzieje, pewnie to będzie dobra wymówka do kolejnych opóźnień.

Obrazek

Jest jednak małe światełko w tunelu, a dokładniej to nie światełko, tylko szyny tramwajowe i nie w tunelu, ale w rynnie, choć dobre i to.

Obrazek

Widać, że na prefabrykowanych elementach układane są już tory, przynajmniej w jedną stronę, wiec coś tam się dzieje.

korniszon

Postautor: korniszon » 17 sty 2026, 23:45

Choć przyznam, że bardziej mnie ciekawi, jak im idzie wykańczanie podziemnych przystanków tramwajowych, bo to jednak będzie spore wyzwanie.

Obrazek

Nie wiecie, na jakim etapie są prace pod ziemią, których z góry nie da się podejrzeć?

Obrazek

Nadal twierdzą, że termin czerwcowy jest ciągle aktualny. Ciekawe, czy to jeszcze zmienią, ale patrząc na to, ile jeszcze pracy jest do zrobienia, to z rezerwą podchodzę do tych zapowiedzi.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”