Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
anderson

Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Postautor: anderson » 20 paź 2025, 16:21

status umowa podpisana to znaczy, że jest zykła umowa na bodajże 1% wartości mieszkania czyli taki harmonogram 1/99 (a przynajmniej tak megapolis robil kiedyś) z klauzulą jakiejś kary (przepada ten 1%?) jak się zrezygnuje. Pomijany jest tutaj etap notarialnej umowy deweloperskiej. Po oddaniu inwestycji tą umowę wstępną się rozwiązuje, płaci pozostałe 99% i podpisuje przeniesienie własności

wcale mnie nie dziwi, że zeszły większe mieszkania bo takich jest deficyt, a jak rodzina się powiększ (a ludziom sie tu dobrze żyje) to szukają czegoś większego bez konieczności przeprowadzki w zupełnie inny rejon krakowa
inna sprawa, że wydaje mi się, żę o ile w okresie BK2% schodziły glownie mieszkania pod inwestycje, tak teraz większość co kupuje to dla siebie, i to też drugi argument że schodzą te większe (podobnie jest na innych inwestycjach w okolicy za wyjątkiem murapol mateczniq bo tam nie ma mieszkań większych niż 65m)

anderson

Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Postautor: anderson » 21 paź 2025, 10:08

chcesz mi powiedzieć że 50% albo i 75% większych mieszkań skupują fliperzy? wyczówam tu jakąś obsesje.. (choć też jest opcja, że się nie znam, co by zresztą się zgadzało bo nigdy nie pracowałem w nieruchomościach)

co prawda nie znam żadnego flipera, ale wcale mnie nie dziwi, że też się zajmują większymi mieszkaniami, których do niedawna wybór był bardzo ograniczony i wycelowane są w pewnie najbardziej stabilną grupę odbiorców, którzy kupują dla siebie również w trudniejszych czasach (rzadziej pod inwestycje na wynajem)
zresztą zauważył to też megapolis bo oferta większych mieszkań dzis w stosunku do momentu startu jest dużo większa (zobaczyli co miało wzięcie i zmodyfikowali trochę układów)

adi

Postautor: adi » 21 paź 2025, 10:37

Też nie do końca mam takie wrażenie, jeśli widzi się, że ktoś ma do odsprzedania mieszkania w liczbie kilku w nowym bloku, to są zazwyczaj 2-pokojowe, czasem mieszkania 3-pokojowe. Przynajmniej takie widziałem w inwestycji, którą się interesowałem. Przy takich mieszkaniach, jak tu, to już jest często temat na ponad 2 mln, jakby to jeszcze chcieli wykończyć w dobrym standardzie, to ryzyko dalej rośnie.

Nie wiem, nie śledzę działalności fliperów, ale nie mam wrażenia, że domeną ich działalności są duże i relatywnie drogie mieszkania. Choć kto wie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”