Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
realista

Re: Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Postautor: realista » 17 paź 2025, 21:27

tonyxxl pisze:I najważniejsze: to wcale nie jest blisko centrum. Bo jest za Wisłą i trzeba zawsze przekraczac most. Zobacz sobie z ciekawości jaka jest odległość z ul.Portowej do Rynku Głównego a zobacz sobie np ile jest od wspomnianego Banacha co mi tu typ jeden wypomina, że tak źle tam się mieszka ;).

nom... patrze patrze i nadziwić się nie mogę co nasz pocieszny tony opowiada
Obrazek

5 km czy tam 3 km, co to za różnica w zakorkowanym mieście dla takiego gościa

a może myśli, że skoro portowa jest za wisłą, to trzeba przez nią przepłynąć i nie wie ludzkość już zaczęła budować mosty?

w sumie nic dziwnego, kto by tam z banacha się tak daleko zapuszczał

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 17 paź 2025, 23:16

realista pisze:
5 km czy tam 3 km, co to za różnica w zakorkowanym mieście dla takiego gościa

a może myśli, że skoro portowa jest za wisłą, to trzeba przez nią przepłynąć i nie wie ludzkość już zaczęła budować mosty?

w sumie nic dziwnego, kto by tam z banacha się tak daleko zapuszczał

Tobie i tak nikt nie dogodzi. Ty musisz pewnie na Wawelu mieszkać.
Przejedź się "ekspercie" może najpierw al. 29 Listopada na odcinku od Banacha do Opolskiej a potem sie wypowiadaj o korkach.
Masz tutaj w poniedziałek w godzinach szczytu ile bedziesz jechał z Banacha i z Portowej do Rynku. 2 minuty w porywach Szybciej dojedziesz z Portowej. Faktycznie masakra i zmienia to całkiem postać rzeczy i warto dopłacić kilka tysiący i żyć w porcie przeładunkowym wokół baz i magazynów.

Będziesz pracował więcej a mniej mędrkował po forach to też sobie kiedyś może takie kupisz, może nawet na Banacha, choć tam może być dla ciebie za drogo już ...i może to cię boli? :P

Obrazek Obrazek

random

Postautor: random » 18 paź 2025, 0:11

Nie rozumiesz @tonyxxl czym jest mieszkanie blisko centrum a czym na obrzeżach, mieszkałem dalej i bliżej centrum i to są dwa zupełnie różne poziomy komfortu mieszkania w krk
Nikt tutaj nie przelicza jak ty, w jakim czasie dostaniesz się autem na sam rynek, kraków to nie tylko rynek ale też podgórze, kazimierz, (czy dla ciebie - o zgrozo) zabłocie, a z portowej, może poza rynkiem robisz sobie spacerek przy wisełce albo jedziesz rowerem i zaraz masz dostęp do nafajniejszych miejsc/knajpek w krk, jasne możesz sobie wziąć taxe z obrzeży czy stamtąd przyjechać rowerem jadąc koło zatłoczonych aleji, ale jest to inny komfort, wymaga więcej czasu, a na koniec możesz jeszcze stać we wspomnianych przez ciebie korkach, których tak nie lubisz xd
2. Rozumiem, że na polemikę co do smrodu/hałasu/korków/przestrzeni dalej nie znalazłeś czasu ;) ?

Sakowich pisze:
random pisze: Disclaimer: Kupiłem tam mieszkanie więc mogę mieć spaczoną opinię, ale myślę, że nie ;) pzdr

Gratulacje! Uważam, że to jedna z najlepszych i najbardziej perspektywicznych lokalizacji obecnie.

Dzięki, ale ja jestem świadomy, że to może być poniekąd kot w worku i dla mnie to ryzyko jest akceptowalne, natomiast postawa tonyxxl, który ma czas, żeby wchodzić na strone inwestycji na zabłociu czy zaraz obok, i mówić jakie to jest tragiczne miejsce a banacha to kraina mlekiem i miodem płynąca to jest jakieś wielkie xD

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 paź 2025, 3:42

random pisze:Nie rozumiesz @tonyxxl czym jest mieszkanie blisko centrum a czym na obrzeżach, mieszkałem dalej i bliżej centrum i to są dwa zupełnie różne poziomy komfortu mieszkania w krk

Cieszę się twoim szczęściem, najważniejsze że tobie pasuje.
Tylko nie zgdodzę się z tym, że ja nie rozumiem dokładnie czym jest mieszkanie w centrum i dalej od niego, gdyż obie te rzeczy doświadczyłem. W przeciwieństwie do Ciebie wybieram opcję dalej od centrum i tyle. Bardzo świadomie.
Może jestem już stary i spacerowanie nad Wisłą i już po tych wszystkich drogich knajpkach mnie nie rajcuje i nie interesuje? Możliwe a nawet na pewno że tak mam.
random pisze:natomiast postawa tonyxxl, który ma czas, żeby wchodzić na strone inwestycji na zabłociu czy zaraz obok, i mówić jakie to jest tragiczne miejsce a banacha to kraina mlekiem i miodem płynąca to jest jakieś wielkie xD

Nie ładnie tak kłamać. Nigdy nie napisałem że Zabłocie to tragiczne miejsce. Miejsce to niczym się nie wyróżnia, przeznaczone jest (jak 99% budynków wielorodzinnych) pod normalny chów klatkowy, tyle, że z wyższą ceną, bo blisko płynie Wisła (miejmy nadzieję że choć przestaną wreszcie do niej wlewać bezpośrednio nieoczyszczone ścieki komunalne) a dalej są jakieś drogie i dziwne knajpki na kieszeń co bogatszych turystów dewizowych.
Jak już pisałem zupełnie mi to do niczego nie potrzebne. Nie musze mieszkać koło wyszynku żeby do niego raz na jakiś czas pójść.
Obiecano Metro na Essa Kliny to i za Zabłociu można różne cuda obiecać i sprzedawać jako premium. Taki to jest ten biznes. Stare Zabłocie miało swój ciężki, przemysłowy i siermiężny klimat, ale miało "coś". Obecnie to taki eksperyment społeczny i moim zdaniem słabo sprecyzowany co miałoby z niego w sumie powstać na tych terenach. Wyjdzie pewnie jakiś miks z wszystkim i niczym. Co niestety wróży źle. Ale możliwe że się mylę i, że "nowe" Zabłocie będzie "jakieś".
A o Banacha też nigdy nie pisałem, że jest idealne, ani nawet, że super. Normalne duże blokowisko, z moim zdaniem dużym plusem w postaci; dobrego dojazdu do centrum czy to samochodem czy komunikacją, i bardzo sprawnym wjazdem/wyjazdem z miasta. Mi i wielu tysiącom ludzi tam mieszkającym nic specjalnie więcej nie było potrzebne do szczęśliwego i spokojnego życia na codzień. Tyle.

random

Postautor: random » 18 paź 2025, 9:36

tonyxxl pisze:
random pisze:Nie rozumiesz @tonyxxl czym jest mieszkanie blisko centrum a czym na obrzeżach, mieszkałem dalej i bliżej centrum i to są dwa zupełnie różne poziomy komfortu mieszkania w krk

Cieszę się twoim szczęściem, najważniejsze że tobie pasuje.
Tylko nie zgdodzę się z tym, że ja nie rozumiem dokładnie czym jest mieszkanie w centrum i dalej od niego, gdyż obie te rzeczy doświadczyłem. W przeciwieństwie do Ciebie wybieram opcję dalej od centrum i tyle. Bardzo świadomie.
Może jestem już stary i spacerowanie nad Wisłą i już po tych wszystkich drogich knajpkach mnie nie rajcuje i nie interesuje? Możliwe a nawet na pewno że tak mam.

Różnica między nami jest taka, że ja nikomu nie narzucam co ma komu pasować, nie wchodzę na strony inwestycji bliżej centrum pisząc, że jest tam smród/hałas/korki/brak przestrzeni (twoje słowa, z którymi polemizowałem, ale już drugi raz do tego się nie odniosłeś, chyba ci to nie pasuje do narracji co?). Jeżeli mieszka ci się obecnie dalej od centrum to super, większość ludzi woli bliżej stąd ceny bliżej centrum są wyższe, a ty starasz się wszystkim ludziom powiedzieć, że zwariowali, po co mieszkać bliżej centrum, tobie jest lepiej na obrzeżach i wszyscy powinni mieć tak samo.
random pisze:natomiast postawa tonyxxl, który ma czas, żeby wchodzić na strone inwestycji na zabłociu czy zaraz obok, i mówić jakie to jest tragiczne miejsce a banacha to kraina mlekiem i miodem płynąca to jest jakieś wielkie xD

tonyxxl pisze:Nie ładnie tak kłamać. Nigdy nie napisałem że Zabłocie to tragiczne miejsce. Miejsce to niczym się nie wyróżnia, przeznaczone jest (jak 99% budynków wielorodzinnych) pod normalny chów klatkowy, tyle, że z wyższą ceną, bo blisko płynie Wisła (miejmy nadzieję że choć przestaną wreszcie do niej wlewać bezpośrednio nieoczyszczone ścieki komunalne) a dalej są jakieś drogie i dziwne knajpki na kieszeń co bogatszych turystów dewizowych.

Tony, jak pisałeś, że w tym miejscu jest smród/hałas/korki/chów klatkowy to tak, nie kłamię podsumowując twoje słowa określeniem tragiczne a jedynie nie wymieniam wszystkich twoich argumentów
tonyxxl pisze:drogie i dziwne knajpki na kieszeń co bogatszych turystów dewizowych.

tonyxxl pisze:Jak już pisałem zupełnie mi to do niczego nie potrzebne. Nie musze mieszkać koło wyszynku żeby do niego raz na jakiś czas pójść.

tonyxxl pisze:Mi i wielu tysiącom ludzi tam mieszkającym nic specjalnie więcej nie było potrzebne do szczęśliwego i spokojnego życia na codzień. Tyle.

Kolejny raz napiszę to co wyżej: super, że banacha spełnia twoje potrzeby, natomiast to co tutaj piszesz wygląda raczej jak wylew frustracji skoro musisz udowadniać jakie to zabłocie jest tragiczne a ty wiesz lepiej od deweloperów ustalających ceny i ludzi kupujących mieszkania bliżej centrum w tych cenach. Nie wspominając o tym, że ja rozumiem, że każdy może napisać to na co ma ochotę, ale raczej na forum danej inwestycji wymieniamy się spostrzeżeniami dotyczącymi jej, a nie tego gdzie ty żyjesz i jakie ty personalnie masz potrzeby. Plus pisanie o tym, że knajpki są dziwne i na kieszień turystów: eh, to będzie zaskoczenie, ale knajpki IMO są fajne (np Hankki, Salute) i raczej dla krakusów, turysta do knajpek na zabłociu dociera rzadziej.

Sorry za offtop dla reszty komentujących/oglądających: najpierw myślałem, że @tonyxxl ma jakieś ciekawe spostrzeżenia (dlatego wszedłem w polemikę), później myślałem, że jest trollem, teraz rozumiem, że chyba ma potrzebę narzucania innym co mają myśleć (niestety to triggeruje xd)

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 paź 2025, 13:02

@random
Życze Tobie i wszystkim innym mieszkańcom ul. Portowej żeby się im tam mieszkało jak najlepiej i najwygodniej.

random

Postautor: random » 18 paź 2025, 15:34

tonyxxl pisze:@random
Życze Tobie i wszystkim innym mieszkańcom ul. Portowej żeby się im tam mieszkało jak najlepiej i najwygodniej.

Życzę Tobie jak i mieszkańcom innych osiedli tego samego! pozdrawiam!

realista pisze:ta część zabłocia to nazywana jest zabłociem głównie po to żeby uzasadniać wyższe ceny przez deweloperów, natomiast tak na prawdę to klimaty iście płaszowskie - betoniarnie, ogródki działkowe, poprzemysłowe rudery, ogólnie syf i smród wodorostów + totalny nieład - TU NIGDY NIE BĘDZIE DRUGIEGO ROMANOWICZA, nie ma budynków ciekawych ani z historią
co tu się ma wybudować? jedynie masa budynków mieszkalnych, gdzie w niektórych na parterach będą lokale (małe lokale) usługowe
a gdzie czegoś takiego nie ma? wszędzie jest i o to w skrócie chodzi autochtonowi banacha 29

Co do marketingu, być może jest to lekko naciągane, chociaż nazwa "Nowe Zabłocie" mnie przekonuje, tak nazwałbym ten obszar i plany na jego zabudowę. Generalnie dla mnie nie są ważne budynki z historią dla komfortu życia, raczej jak samo osiedle docelowo będzie wyglądać i tego nie wiem bo przyszłości na tyle lat w przód nie da się przewidzieć, dlatego pisałem o lekkim "kocie w worku", ale nawet już teraz, matexi, yit, chemobudowa będą miały lokale usługowe na parterze, wspomniałeś, że jest tak na każdym osiedlu, według mnie jest to lepiej lub gorzej zrobione i samo położenie osiedla też już tutaj trochę zmienia.
realista pisze:a jeśli jakimś cudem kiedyś zagospodarują brzeg wisły to co najwyżej ceny które dziś frajerzy tam płacą dogonią realne z 2040 roku.

realista pisze:tak, to prawdopodobnie największy zjeb na tym forum od czasu kiedy opuściły go legendy typu ghd czy bas kra, a marg zdziadział

A co do nazywania ludzi "zjebami" czy "frajerami", może jednak ochłoń skoro na tyle triggerują cię rozmowy w przestrzeni internetowej kiedy jeszcze nie widziałem żadnych wyzwisk w twoją stronę. Co do "frajerstwa" kupienia tam mieszkania, wymieniałem już wiele zalet wcześniej, jak rozumiem ty swoje argumenty możesz sprowadzić do marketingu deweloperów i, że ludzie są tacy głupi, że kupili ich bajkę.

Klarysaelwira

Postautor: Klarysaelwira » 22 paź 2025, 10:10

random pisze: Nie rozumiem jak budowa szkoły ma wpływać na komunikację, raczej ruch pojazdów z budowy mocno jej nie nasili, chyba, że masz na myśli co już będzie jak szkoła się wybuduje, wtedy fakt, wpłynie na pewno na godziny poranne i popołudniowe, ale dalej nie przesadzałbym, nie widzę opcji żeby portowa stała się bardzo ruchliwą ulicą, ale fakt może się zapychać z powodów, o których wspomniałaś. Bardziej przejmowałbym się hałasem z budowy, ale będzie to dotyczyć tylko mieszkań na zachodnim skrzydle.

Budowa w okolicy i na dość wąskiej drodze (mówię teraz o Dekerta/Portowej) to są ustawiczne korki przez ciężki sprzęt, dostawy (tiry skręcające, nawracające, wyładowujące, itd.); także wyjazd na Herlinga-Grudzińskiego na pewno będzie w trakcie budowy szkoły problematyczny. Także docelowo, z działającą już szkołą. Plus nie jest to jedyne osiedle, które korzysta z wyjazdu z Dekerta na Herlinga, znajomi z Riverside (ul. Zabłocie) już mówią o przestojach w godzinach szczytu. A dojdą dwie spore inwestycje korzystające z tego samego wyjazdu. Zawsze można oczywiście uciec na Stoczniowców, ale to jednak inna część miasta. Ale zawsze są bulwary wiślane, dla rowerzystów i pieszych to jest IDEALNE rozwiązanie :)

random pisze:Ta druga betoniarnia chyba już jest mocno dalej a pierwsza jest nie "vis a vis", vis a vis ma matexi ale fakt wciąż w niedużej odległości. Co do mostu kolejowego, mieszkania z salonami na wisłę, mają sypialnie na dziedziniec co eliminuje problem hałasu z pociągów, które same w sobie jeżdżą też dość rzadko, a w samej inwestycji masz trzyszybowe okna, które też to mocno powinny wytłumić nawet od strony salonu. Na mieszkanie z widokiem na most kolejowy i sypialnią na tą stronę raczej bym się nie zdecydował ale to kwestia indywidualna co kogo budzi. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "ciągły ruch ciężkich pojazdów", jak wspomniałem byłem tam wielokrotnie i raz widziałem jadącą betoniarkę, ciągły ruch to jest raczej na głównych arteriach miasta typu aleje, betoniarki nie jeżdżą ciągle w jedną i drugą stronę. Co do kurzu: nie wypowiem się, póki co nie widziałem żeby np szklane ściany lokali usługowych były zapylone czy żeby okoliczne lampy czy chodznik zalegały w kurzu, ale możesz mieć rację, chociaż nie wiem czy to twoje przypuszczenia jak może to wyglądać czy fakty

Mieszkam na Zabłociu i korzystam z działki na ROD Płaszów, także okolica jest mi dobrze znana - kurz i pył betonowy jest dużym problemem tej okolicy, szczególnie w lato. Auto i buty po jednorazowej wizycie były "zabetonowane" na szaro :) Oczywiście docelowo pewnie betoniarnia się stamtąd zawinie, bo narośnie presja społeczna i ich działka będzie bardzo pożądana przez deweloperów.

Co na pewno jest na duży plus, to że lokalizacja jest genialna i przechadzka bulwarami na np. Podgórze czy Kazimierz to kwestia 20-25min. Docelowo tą część Zabłocia czeka spora transformacja, podobnie jak było z Romanowicza, Ślusarską i Przemysłową - ten obszar 12 lat temu wyglądał gorzej niż okolica Portowej :) Portowa ma też swoje atrakcyjne dla kultury czy gastro miejsca, bo stara chłodnia portowa z okresu II wojny światowej na Dekerta 45 (teraz jest tam skład wszystkiego, biura, itd.) aż się prosi o zagospodarowanie - oby nie jakiś akademik, jak zrobiono z podobnym budynkiem Telpod na Romanowicza ;)
Gratuluję zakupu i osobiście cieszę się, że Zabłocie "rośnie" o kolejne ucywilizowane zakątki. Owszem, można płakać że gentryfikacja pożera kolejne "autentyczne" części miasta, ale jako szary Kowalski cieszę się, że są chodniki, naprawione drogi, okolica staje się bardziej przyjazna, że przemysł z jego uciążliwościami stopniowo się wyprowadza.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 22 paź 2025, 18:21

Sakowich pisze:Jeśli ktoś nigdy nie mieszkał w centrum, trudno mu zrozumieć, jakim komfortem jest posiadanie wszystkiego pod ręką i brak konieczności codziennego dojeżdżania samochodem czy komunikacją.

Zlituj się. Jakie centrum i czego?. Nigdy nie było i nie będzie. Równie dobrze Azory to centrum.

random

Postautor: random » 22 paź 2025, 20:26

tonyxxl pisze:
Sakowich pisze:Jeśli ktoś nigdy nie mieszkał w centrum, trudno mu zrozumieć, jakim komfortem jest posiadanie wszystkiego pod ręką i brak konieczności codziennego dojeżdżania samochodem czy komunikacją.

Zlituj się. Jakie centrum i czego?. Nigdy nie było i nie będzie. Równie dobrze Azory to centrum.

Sam mam do siebie pretensje, że wejdę ponownie z tobą w polemikę, ale spróbujmy i sprawdźmy czy nawet poniższy argument zbijesz: na mapach google, obszary zaznaczone na żółto to według gemini (AI od googla, specjalnie nie napiszę sam żebyś mi nie zarzucił, że zmyślam):

Obszary zaznaczone na mapach Google na żółto (lub jasnopomarańczowo/jasnobrązowo), szczególnie w pobliżu centrów miast, to "obszary zainteresowania" (ang. areas of interest).

Oznaczają one miejsca o szczególnie dużym natężeniu działalności komercyjnej, turystycznej lub rozrywkowej.

Są to zazwyczaj:

Centra miast i Stare Miasta: Miejsca z dużą liczbą sklepów, restauracji, kawiarni, barów i pubów.

Dzielnice turystyczne: Obszary popularne wśród turystów, bogate w atrakcje, zabytki i punkty usługowe.

Większe centra handlowe: Tereny o dużej koncentracji sklepów i punktów gastronomicznych.

Inne miejsca o dużym ruchu pieszym: Np. główne deptaki, place czy popularne parki rozrywki.

Teraz wkleję mapkę z zaznaczoną inwestycją yit portowa i azorami

Obrazek

I pozwól, że zadam ci pytanie, co jest bliżej "centrum": azory czy yit portowa?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2025, 20:37 przez random, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”