Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MarcinG

Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Postautor: MarcinG » 14 kwie 2025, 14:15

humbak pisze:to sa przyklady z ostatniego piętra 'premium' czy z niższych pięter?

Nie jestem pewny czy wszystkie z samej gory, ale raczej tak, z dwoch ostatnich pieter wybieralem.

humbak

Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Postautor: humbak » 14 kwie 2025, 14:55

jesli sa to glownie mieszkania na ostatnim pietrze to chyba podobny poziom jak chocby blisko DOMD, tzn podobnie drogo :) no ale to dodatkowa cena prestiżu w lepszej inwestycji. Rynek zweryfikuje choc ogolnie te ostatnie pietra i tarasy to troche inna bajka. Pytanie jak bardziej standardowe mieszkania na nizszych pietrach sa wycenione.

p.ewka

Postautor: p.ewka » 14 kwie 2025, 18:14

Nie wiem co jest "premium" w tym ostatnim piętrze, czekałam aż wystartują ze sprzedażą i bardzo mnie ta oferta rozczarowała. Układy kiepskie (wybór to: sypialnie po 9 metrów w 100 metrowym mieszkaniu, 20-metrowy przedpokój albo jednostronna ekspozycja), widok z każdej strony na bloki dookoła. Przestrzelili z cenami w kosmos.

humbak

Postautor: humbak » 14 kwie 2025, 19:03

sory, ale marudzisz..
- to ze bloki beda dookola to bylo wiadome zanim wystartowali wiec nie wiem o jakim tu rozczarowaniu mowa, wciaz sumarycznie nie jest tak ciasno jak na kazdym okolicznym osiedlu (no moze poza Siesta)
- uklady sa rozne, sa tez piekne mieszkania z sypialniami po nawet 16-18m, ja bym powiedzial ze ilosc dostepnych ukladow zaskoczyla mnie na plus

kazdy swoje premium widzi pewnie inaczej, ale mi trudno wymienic inwestycje, ktore maja fajniejsze te ostatnie pietra niz wlasnie tutaj (na starym osiedlu jak i na nowym pewnie beda dobrze wygladac)

a ceny? oczywiscie ze sa przesadzone, ale czy w kosmos? ceny w kosmos to widzialem w ogloszeniach po 25k na starym fi na wtornym czy 29k za m2 na atal na zablociu (za stan deweloperski). To Murapol niedaleko nawet startowal 20k choc tam mieli politeke duzych rabatow, tu tego nie bedzie.

dla mnie za drogo, ale pewnie nie ja jestem targetem. Im sie pewnie nie spieszy bo chyba buduja za swoje i nie musza bankowi sprzedaza nic udowadniac. Zdziwie sie jak im w tych cenach duzo zejdzie, ale to rynek zweryfikuje, a za rogiem obnizki stop procentowych i tansze kredyty wiec kto tam wie

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 14 kwie 2025, 19:34

premium :o 20k za m2 okolica Kobierzyńskiej i Kapelanki? :roll:
są jakieś granice absurdu, litości :lol:

p.ewka

Postautor: p.ewka » 14 kwie 2025, 21:34

Pewnie że marudzę! Chcę kupić mieszkanie do życia, więc wiem dokładnie czego szukam. Do tego interesują mnie duże (ok 100m2) mieszkania, które w tej inwestycji można policzyć na palcach jednej ręki. I szczególnie w porównaniu z innymi inwestycjami w budowie w tej okolicy (choćby wspomniany dom development) tu ceny są dla mnie nieproporcjonalne do tego co oferują.

humbak

Postautor: humbak » 14 kwie 2025, 21:48

tonyxxl pisze:premium :o 20k za m2 okolica Kobierzyńskiej i Kapelanki? :roll:
są jakieś granice absurdu, litości :lol:

a bo jak nie ma złotych kolumn i się nie nazywa 'osiedle dubaj' to już nie może byc powyżej przyzwoitego standardu?
a może premium to pewnie tylko w premium lokalizacjach czyi tam gdzie Ty mieszkasz? tylko centrum nad wisla czy jakies wille w zwierzyncu?
oświeć mnie więc drogi panie i zamiast głupich komentarzy napisz konkrety: które lokalizacje i okolice sa tak premium i lepsze do życia, ze mi szczeka z podlogi spadnie, a później drugi raz jak zobacze ceny 30k+ ?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2025, 22:10 przez humbak, łącznie zmieniany 1 raz.

humbak

Postautor: humbak » 14 kwie 2025, 22:10

p.ewka pisze:Pewnie że marudzę! Chcę kupić mieszkanie do życia, więc wiem dokładnie czego szukam. Do tego interesują mnie duże (ok 100m2) a mieszkania, które w tej inwestycji można policzyć na palcach jednej ręki.

..tak jak w każdej? tfu, przesadzam - na murapol mateczniq najwieksze mieszkanie mialo 62m wiec nie na kazdej.. do tego mial kilka bloków a tutaj sa tylko 2..
a w jakiej inwestycji mozna policzyc mieszkania ok 100m na palcach dwóch rąk?
dla przypomnienia w okolicy:
- murapol mateczniq: 0
- novymateczny: 5
- imperiallavie: 6 (ooo tutaj faktycznie mozna zahaczyc o druga reke)
- budrem etap III: 0, etap II: 0, etap I: 3
- echo-zam? chyba najwieksze mieszkanie mialo 94m
- rydlowka 40 od nokturn: moze bylo kilka ok 100m?
- na starym fi bylo chyba tez tylko kilka mieszkan ok 100

wiec chcialbym zapytac: skad oczekiwania i skad narzekania ze tu jest tylko 5 duzych mieszkan? bo wychodzi ze nawet powyzej sredniej to jest...

p.ewka pisze: I szczególnie w porównaniu z innymi inwestycjami w budowie w tej okolicy (choćby wspomniany dom development) tu ceny są dla mnie nieproporcjonalne do tego co oferują.

to dlaczego nie kupilas w DOMD? tam ceny sa proporcjonalne bo nizsze czy ze oferuja cos lepszego? a jesli odp jest 'bo poza parterem nie maja mieszkan 100m' to po co w ogole porownywac?

KlientS

Postautor: KlientS » 15 kwie 2025, 9:50

Jako, że jestem po dłuższych poszukiwaniach większego mieszkania w Krakowie, to w metrażach od ok. 80 m2 w górę jest trochę lokali do wyboru. Największy jaki widzę, to 111 m2, nie widzę w nim pokojów mających 9 m2, choć na pokój dziecięcy albo pokój do pracy, to nie wiem czy to nie jest wystarczająco, ale kto co chce. Tylko przy tym największym mieszkaniu jest sensowny taras, balkon, inne jakieś takie dosyć małe. To największe, to jednostronna wystawa. O ile lubię zachodnią, to warto pamiętać, że słonce ma się wtedy tylko popołudniu w mieszkaniu, a zimą, to i prawie wcale (o ile już świeci). Przedpokój rozsądny (nie da się przy 5 pokojach i dwóch łazienkach mieć przedpokoju na 3 m2), za to mniejsza łazienka bez sensu, sama toaleta się mieści i umywalka, tymczasem w takim mieszkaniu warto by mieć 2 funkcjonalne łazienki, nawet jeśli jedna jest mniejsza, to prysznic by się przydał. Za ponad 21 tys. zł/m2, to jednak chciałbym więcej.

Ja bym szukał czegoś z lepszym stosunkiem jakości do ceny, nawet gdyby miało być nieco dalej od centrum, ale to tylko moja opinia.

KlientS

Postautor: KlientS » 15 kwie 2025, 9:52

No dobra, widzę właśnie pokój w jednym z takich większych mieszkań, który ma 8,7 m2, pewnie da się funkcjonować, ale jednak mieszkanie 4-pokojowe na pawie 90 m2 mogłoby być lepiej rozplanowane.

I jeszcze patrząc na wizualizacje, to co to za hala przed blokami, czy tam jest coś uciążliwego, ewentualnie ile może tam jeszcze postać, zanim zamieni się w kolejne bloki?

Obrazek
Wizualizacje: deweloper Megapolis

Do tego taki kontur budynków jest za Nowym Osiedlem Fi - czy te budynki już stoją, czy to będzie kolejny etap albo bloki innych deweloperów?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”