Inny meraż gotowego mieszkania niż w umowie deweloperskiej i dopłata Piasta Park

Forum przeznaczone dla przyszłych mieszkańców inwestycji Osiedle Piasta Park w Krakowie, którego budowniczym jest deweloper Wawel Service. Wybór mieszkania, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
Nowy lokator Piasta

Inny meraż gotowego mieszkania niż w umowie deweloperskiej i dopłata Piasta Park

Postautor: Nowy lokator Piasta » 01 gru 2017, 19:28

Co w przypadku gdy na odbiorze okaże się że mieszkanie nie ma po zmierzeniu np. 50m2 a 47m2 ?
Zwracją kasę za 3m ? :?

RREvoque

Re: Inny meraż gotowego mieszkania niż w umowie deweloperskiej i dopłata Piasta Park

Postautor: RREvoque » 01 gru 2017, 20:39

Wtedy jest korekta faktury i zwrot. Natomiast nie liczylbym na to, poniewaz mieszkania są w miarę dobrze zwymiarowane i w umowie pewnie masz zapis ze pomiar będzie zgodnie z Polską normą i chyba jak pamiętam do pół metra może być odchyłu od metrażu z umowy deweloperskiej.
To tylko moje wolne przemyślenia na podstawie moich doświadczeń i faktów.

Nowy lokator Piasta

Re: Inny meraż gotowego mieszkania niż w umowie deweloperskiej i dopłata Piasta Park

Postautor: Nowy lokator Piasta » 01 gru 2017, 20:44

Zastanawiam się czy trzeba już przy odbiorze dokładne wyniki pomiarów podać czy może być później :?

DOPEL

Postautor: DOPEL » 01 gru 2017, 21:16

Nowy lokator Piasta pisze:Co w przypadku gdy na odbiorze okaże się że mieszkanie nie ma po zmierzeniu np. 50m2 a 47m2 ?

Nie wiem jak to jest przy takiej różnicy, ale mi mieszkanie urosło o 1,22 m/kw w porównaniu z tym co było w umowie deweloperskiej i nie kazali mi dopłacać.

Simson

Postautor: Simson » 01 gru 2017, 21:46

DOPEL pisze:
Nowy lokator Piasta pisze:Co w przypadku gdy na odbiorze okaże się że mieszkanie nie ma po zmierzeniu np. 50m2 a 47m2 ?

Nie wiem jak to jest przy takiej różnicy, ale mi mieszkanie urosło o 1,22 m/kw w porównaniu z tym co było w umowie deweloperskiej i nie kazali mi dopłacać.

Jesteś pewny?
Przejrzyj teczkę z dokumentami. Jest ostatnia faktura i ewentualną dopłata za zwiększenie się mieszkania.

rosek

Postautor: rosek » 03 gru 2017, 20:56

My mamy w ostaniej fakturze "doliczone". Dokładniej mamy podany metraż końcowy i cenę za metr. Ostateczna kwota mi się nie zgadzała z wziętym kredytem ale jak przeliczyłem metraż było dobrze. W umowie deweloperskiej jest że powyżej procentu metrażu możesz zrezygnować z umowy.

Co do niedomiaru będziesz miał analogiczną sytuacje tylko zapłacisz mniej za ostatnią transzę.

roza

Postautor: roza » 04 gru 2017, 17:44

Rosek- a możesz powiedzieć jakiego rzędu miałas/-eś większe mieszkanie? Ile to jest ostatecznie doplaty do ostatniej raty, która miała stanowić 10 % ceny (przynajmniej ja mam taki zapis w umowie). Czy to jest kilkaset, czy kilka tysięcy zł?
Mam w środę odbior i chcę się odpowiednio nastawić aby nie paść tam na miejscu "trupem" jak mnie podliczą :lol:
Z różnych wpisów pierwszych lokatorów wynika, że raczej wszyscy mają większe lokale....

RREvoque

Postautor: RREvoque » 04 gru 2017, 18:15

roza pisze:Rosek- a możesz powiedzieć jakiego rzędu miałas/-eś większe mieszkanie? Ile to jest ostatecznie doplaty do ostatniej raty, która miała stanowić 10 % ceny (przynajmniej ja mam taki zapis w umowie). Czy to jest kilkaset, czy kilka tysięcy zł?
Mam w środę odbior i chcę się odpowiednio nastawić aby nie paść tam na miejscu "trupem" jak mnie podliczą :lol:
Z różnych wpisów pierwszych lokatorów wynika, że raczej wszyscy mają większe lokale....

Roza , wejdz na taniemieszkania.pl na strone ws i tam w wyszukiwarce mieszkań w naszej inwestycji znajdź swoje mieszkanie(wybiez pietro itd...) i zobaczysz jaki jest metraz podany, ponieważ jest zaktualizowany po ostatnim pomiarze. Porownaj z tym co masz w umowie i przelicz za metr brutto :) ja mam mniej niż 1000zł

roza

Postautor: roza » 05 gru 2017, 15:16

Dowiedziałem się w biurze sprzedaży , że mam też ok. 1000 zł dopłaty (niecałe pól metra większe mieszkanie)ale należy doliczyć jeszcze ponad 300 zl za przylacz prądu :( . Też tak mieliście na ostatecznym rozliczeniu i fakturze??

rosek

Postautor: rosek » 05 gru 2017, 16:29

Tak też tak miałem. Opłata za przyłącz jest zapisana w umowie developerskiej (chyba nie więcej niż 1000zł).

U mnie jest 2000zł dopłaty do ceny z umowy developerskiej. 1000zł za metraż, 700zł za zmiany lokatorskie, 300 za przyłącz.

Do tego u mnie w umowie ostatnia transza to jest "reszta zaległości" więc nie jest określony procent

Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”