Smród w Krakowie na Płaszowie Rybitwach Podgórzu brzydki nieprzyjemny zapach/ problem smrodu Kraków Płaszów Podgórze

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
plaszak

Smród w Krakowie na Płaszowie Rybitwach Podgórzu brzydki nieprzyjemny zapach/ problem smrodu Kraków Płaszów Podgórze

Postautor: plaszak » 11 sty 2021, 0:10

Miki. pisze:Późnym latem, wczesną jesienią smród potrafi obudzić i nie daje zasnąć. Jeśli nie zamkniesz okna na noc i gdy to paskudztwo "wleci" na mieszkanie = nie ma opcji wywietrzenia. Zapaszki przychodzą falami, tzn nie śmierdzi cały czas, tylko bardziej zauważyliśmy właśnie w zależności od pory roku i dnia. Wydaje się, że było kilkanaście mocnych epizodów rocznie, a tak to przepraszam, ale ogólnie "pośmierduje", szczególnie wiosna/lato. Opinia z pierwszego piętra na Myśliwskiej.

To, że jeżeli śmierdzi, to o takich porach roku, to raczej logiczne, czyli wtedy, kiedy jest ciepło i wilgotno, materia organiczna ma lepsze warunki do rozkładu.

No i pewnie dużo zależy też od wrażliwości konkretnych nosów.

kezcainom

Re: Smród na Płaszowie w Podgórzu w Krakowie (brzydki nieprzyjemny zapach) / problem smrodu w Krakowie Płaszowie i Podgó

Postautor: kezcainom » 20 lip 2023, 13:00

Miki. pisze:Późnym latem, wczesną jesienią smród potrafi obudzić i nie daje zasnąć. Jeśli nie zamkniesz okna na noc i gdy to paskudztwo "wleci" na mieszkanie = nie ma opcji wywietrzenia. Zapaszki przychodzą falami, tzn nie śmierdzi cały czas, tylko bardziej zauważyliśmy właśnie w zależności od pory roku i dnia. Wydaje się, że było kilkanaście mocnych epizodów rocznie, a tak to przepraszam, ale ogólnie "pośmierduje", szczególnie wiosna/lato. Opinia z pierwszego piętra na Myśliwskiej.

Bardzo mnie fascynują te opinie, nie jest to pierwsza, a bywam tam ostatnio codziennie i ani raz nie wyczułam tego zapachu niezależnie od pory dnia czy nocy.

teqnix

Re: Smród na Płaszowie w Podgórzu w Krakowie (brzydki nieprzyjemny zapach) / problem smrodu w Krakowie Płaszowie i Podgó

Postautor: teqnix » 20 lip 2023, 18:42

A co tam właściwie tak śmierdzi? Z giełdy na Rybitwach? Na Płaszowie rzadko bywam na Bagrach ale nigdy nic takiego nie czułem. Przydała by mi się jakaś droga z Prokocimia na Płaszów albo chociaż Półłanki bez tych przejazdów kolejowych ale można tylko pomarzyć.

bridget

Postautor: bridget » 16 wrz 2023, 17:16

Właśnie też się zastanawiam co tam tak śmierdzi : ? : ?: Byłam ostatnio oglądać inwestycje Nowa Myśliwska na Myśliwskiej 55 i City Vibe od Nexity na Myśliwska 68 i pomiedzy tymi dwoma inwestycjami czuć było ten nieprzyjemny zapach. Czy to tak cały rok? :/

Nowy

Postautor: Nowy » 08 wrz 2024, 15:43

Taka ciekawostka, w ostatni czwartek zdarzyło mi się być wieczorem na skraju starego Podgórza, to jest w okolicy stacji kolejowej Podgórze SKA. Całkiem wyraźnie był tam wyczuwalny smród, taki jak na Płaszowie. Myślałem, że tak daleko to nie sięga, a jednak mocno się zdziwiłem. Nieco mniej, ale czuć było nawet na Wzgórzu Lasoty, które jest znacznie wyżej. Generalnie to z tym smrodem jest tak, że on chyba nie jest coraz mniejszy, a raczej coraz większy i fetor czuć coraz dalej. Też macie podobne odczucia?

gniotek

Re: Problem smrodu Kraków (brzydkiego zapachu) / fetoru na Płaszowie w okolicy Płaszowa w Krakowie

Postautor: gniotek » 25 wrz 2024, 23:58

Jeśli chodzi o to, jakie są przyczyny powstawania smrodu na Płaszowie wymienia się też garbarnię, budynek stoi, jest podpisany:

Obrazek

Czy ten zakłada nadal działa i może generować uciążliwości dla mieszkańców tej okolicy? Tam całkiem niedaleko powstają osiedla mieszkaniowe. Ciekawe czy deweloperzy informują o takich atrakcjach w swoich prospektach informacyjnych - pewnie nie, a powinni.

kujo

Re: Problem brzydkiego zapachu / smród w Krakowie na Płaszowie i Rybitwach

Postautor: kujo » 28 wrz 2024, 11:57

Ludzie wysyłają sprzeczne sygnały, więc postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości tak jak wiatr rozwiewa siarczysty, duszący smród na wszystkie dzielnice sąsiadujące z płaszowską oczyszczalnią ścieków i mam nadzieję, że dojdzie do garstki zainteresowanych.

Nikt nie jest bezpieczny, Płaszów, Rybitwy, Bieżanów, z wiatrem leci aż do Woli Duchackiej. Najłatwiej rozpoznać czy twój obiekt zainteresowania znajduje się w zasięgu po cenach. Jak coś jest zbyt piękne, żeby było prawdziwe, i myślisz sobie 'coś tu śmierdzi', to masz rację i to dosłownie.

- 'Ale panie, ja tutaj pracuję, codziennie jeżdżę na rowerze, córkę do szkoły prowadzę i nic nie czuję'

Spostrzeżenie jest trafne, bo smród pojawia się w określonych godzinach wieczornych, kiedy oczyszczalnia pracuje na pełnych obrotach, proces nie trwa długo i po krótkim czasie smród znika. Problem polega na tym, że te opary są cięższe od powietrza, lubią osadzać się w pomieszczeniach (siarkowodór) i przywierać do powierzchni (amoniak) i długo się tam utrzymują. Wystarczy otworzyć okno na moment i smród będzie towarzyszyć do końca dnia i nie da się tego wywietrzyć. Ba, nawet nie trzeba otwierać okna, bo wchodzi przez wywietrzniki, nie da się z tym wygrać. Jest to szczególnie uciążliwe przy upałach gdzie trzeba wietrzyć mieszkanie a smród jest najsilniejszy.

- 'Panie, ja tam mieszkam od 180 lat i nic nie czuję'

Nie wiem, gratuluję? Albo chemikalia już wypaliły nozdża albo chroni kogoś boska interwencja, tylko pozazdrościć... chyba. To nie jest smród ścieków, nie śmierdzi jak szambo, śmierdzi chemicznie. W najgorszych przypadkach powoduje zawroty głowy, a w nocy czasem ciężko zasnąć. Nasila się w okresie wiosny i lata, bo temperatura sprzyja procesom rozkładu. Zależy też jak wiatr zawieje i jak intensywnie oczyszczalnia pracuje danego dnia, więc czasem jest miesiąc spokój, a czasem mdli codziennie rano i wieczorem.

Przede wszystkim współczuję tym, którzy wtopili w to miejsce swoje majątki i zaplanowali tu przyszłość, bo żyć tutaj się nie da. Inwestorzy wykorzystują niewiedzę ludzi i nie pomaga że mieszkańcy nie potrafią przynać, że wali u nich siarką. Czysta dezinformacja? A może sami inwestorzy piszą? Kto wie. Ja na szczęście tylko wynajmuję tu mieszkanie i mimo, że mieszkam stosunkowo krótko i w pewnej odległości od epicentrum to i tak jestem przekonany, że ta chemia wywołała trwałe skutki na moim zdrowiu. Obstawiam, że ludzie na Rybitwy w nowych mieszkaniach za 50% ceny rynkowej to już praktycznie radioaktywne mutanty.

Przyjdzie taki czas, że w końcu ktoś zrobi tam prawdziwą kontrolę i wyjdą wszystkie zaniedbania i lista związków chemicznych w powietrzu, które przekraczają normę, ale zdrowia ludziom już nikt nie zwróci.

Jak ktoś chce wynająć i truć takiego jelenia jak ja, to świetna inwestycja, ale jak ktoś tutaj planuje kupić mieszkanie dla siebie, to zdecydowanie nie polecam.

plaszak

Re: Smród w Krakowie na Płaszowie Rybitwach Podgórzu brzydki nieprzyjemny zapach/ problem smrodu Kraków Płaszów Podgórze

Postautor: plaszak » 07 mar 2025, 22:31

Nooo, miasto zabrało się radykalnie za walkę ze smrodem w Krakowie... uruchomiło nawet specjalny nowy sposób kontaktu do zgłaszania "incydentów odorowych":

Krakowskie Centrum Kontaktu poszerzyło ofertę usług świadczonych dla mieszkańców naszego miasta. Już od 1 marca uciążliwości zapachowe można zgłaszać za pośrednictwem Krakowskiego Portalu Usług Miejskich (KPUM), które działa pod adresem internetowym kontakt.krakow.pl - informują w krakowskim magistracie.

Tak więc Płaszów i nawet Stare Podgórze uratowane od smrodu, można zgłaszać psotnika ; )

Master

Re: Smród w Krakowie na Płaszowie Rybitwach Podgórzu brzydki nieprzyjemny zapach/ problem smrodu Kraków Płaszów Podgórze

Postautor: Master » 06 kwie 2025, 22:09

Jest jakaś unijna kasa na hermetyzację oczyszczalni Płaszów i Kujawy. Sporo na to wydajemy, a może to deweloperzy powinni zapłacić, albo ludzie, którzy kupili tam mieszkania akceptując to, że czasem okna nie da się otworzyć?

lifeinkrakow.pl/w-miescie/9307,to-ma-uwolnic-krakow-od-smrodu-zastosuja-nowoczesna-technologie

BAMBINO

Postautor: BAMBINO » 25 kwie 2025, 0:53

Master pisze:Jest jakaś unijna kasa na hermetyzację oczyszczalni Płaszów i Kujawy. Sporo na to wydajemy, a może to deweloperzy powinni zapłacić, albo ludzie, którzy kupili tam mieszkania akceptując to, że czasem okna nie da się otworzyć?

lifeinkrakow.pl/w-miescie/9307,to-ma-uwolnic-krakow-od-smrodu-zastosuja-nowoczesna-technologie

A może rząd miasta Kraków ma inne pomysły na tą okolice, skoro wydaje pozwolenie na budowę? A może z tym trzeba się liczyć a nie okna zamykać?

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”