Oaza Tyniecka (Tyniec / Kraków) / Oaza Investment (domy w zabudowie bliźniaczej) - opinie na forum
Oaza Tyniecka (Tyniec / Kraków) / Oaza Investment (domy w zabudowie bliźniaczej) - opinie na forum
Wygląda na to, że jeszcze jedna inwestycja powstaje na obrzeżach Krakowa, a dokładniej, to w Tyńcu, projekt to Oaza Tyniecka, a za jego realizację odpowiada chyba deweloper Oaza Investment (nie wiem czy już coś wcześniej zbudowali, czy spółkę powołano tylko do realizacji tego projektu). Budują tam domy w zabudowie bliźniaczej (bliźniaki), łącznie ma to być 20 domów, 10 o powierzchni 103 m2 i 10 o powierzchni 143 m2.
Re: Oaza Tyniecka (Tyniec / Kraków) / Oaza Investment (domy w zabudowie bliźniaczej) - opinie na forum
Zdaje się, że większe domy mają być z garażem, na dole salon z kuchnią na górze 4 pokoje (w tym jeden nad garażem) - to te większe domy. Natomiast mniejsze nie mają garażu i pokoju nad garażem, z związku z czym na pierwszym piętrze są 3 pokoje. Do domów przynależą całkiem spore ogródki.

Coś takiego na płocie widziałem jadąc w stronę Tyńca. Co myślicie o tej lokalizacji? Dobry dojazd w stronę centrum rowerem wzdłuż Wisły, jeśli chodzi o samochód, to się chyba lubi ta droga przykorkować w godzinach szczytu. Ktoś się może orientował, ile kosztują takie domy w Krakowie?

Coś takiego na płocie widziałem jadąc w stronę Tyńca. Co myślicie o tej lokalizacji? Dobry dojazd w stronę centrum rowerem wzdłuż Wisły, jeśli chodzi o samochód, to się chyba lubi ta droga przykorkować w godzinach szczytu. Ktoś się może orientował, ile kosztują takie domy w Krakowie?
Re: Oaza Tyniecka (Tyniec / Kraków) / Oaza Investment (domy w zabudowie bliźniaczej) - opinie na forum
Mniejsze w cenie ok 1 272 000 zł, większe 1450000.
Czy ktos sie orientuje jak wyglada kwestia terenow zalewowych? Macie moze jakies informacje jak wyglada temat wod gruntowych w pobliskiej zabudowie w momentach kiedy stan Wisly jest podniesiony? Troche niepokojace przy obecnych zmianach klimatycznych.
-
PepsiCola85
ewik3 pisze:Czy ktos sie orientuje jak wyglada kwestia terenow zalewowych? Macie moze jakies informacje jak wyglada temat wod gruntowych w pobliskiej zabudowie w momentach kiedy stan Wisly jest podniesiony? Troche niepokojace przy obecnych zmianach klimatycznych.
Mapy Zagrożenia Powodziowego i Ryzyka Powodziowego: https://msip.krakow.pl/polecamy/248016, ... owego.html
Witam, jestem jednym z klientów którzy zakupili budynek w inwestycji Oaza Tyniecka. Szukam kontaktu do innych osób które zakupiły tam nieruchomość. Jestem zaniepokojony tym co dzieje się u dewelopera. Pożyczki od jakichś firm prywatnych na wysokie sumy, brak sprzedaży, a teraz opóźnienie. Miał być etap oddany w listopadzie 2025, a mamy marzec 2026 i nie ma postępów. Regularnie jeżdzę na działkę i mimo pięknej pogody od przeszło 2 tygodni, nie ma na działce nikogo. Jeżdżę rano czy w południe i nic. Kontakt z działem sprzedaży jest bardzo słaby, i po kilku nieścisłościach stał się niewiarygodny. Obawiam się czy to był dobry pomysł tam inwestować, bo praktycznie wszystko wskazuje na to, że deweloper ma problemy.
Proszę o kontakt jeśli ktoś ma podobne spostrzeżenia i zainwestował w Oazie Tynieckiej.
Proszę o kontakt jeśli ktoś ma podobne spostrzeżenia i zainwestował w Oazie Tynieckiej.
djoko123 pisze:Witam, jestem jednym z klientów którzy zakupili budynek w inwestycji Oaza Tyniecka. Szukam kontaktu do innych osób które zakupiły tam nieruchomość. Jestem zaniepokojony tym co dzieje się u dewelopera. Pożyczki od jakichś firm prywatnych na wysokie sumy, brak sprzedaży, a teraz opóźnienie. Miał być etap oddany w listopadzie 2025, a mamy marzec 2026 i nie ma postępów. Regularnie jeżdzę na działkę i mimo pięknej pogody od przeszło 2 tygodni, nie ma na działce nikogo. Jeżdżę rano czy w południe i nic. Kontakt z działem sprzedaży jest bardzo słaby, i po kilku nieścisłościach stał się niewiarygodny. Obawiam się czy to był dobry pomysł tam inwestować, bo praktycznie wszystko wskazuje na to, że deweloper ma problemy.
Jak tylko zobaczyłam tę reklamę i jak to wygląda to chciałam napisać "kolejna inwestycja-widmo jak kiedyś to całe wielkie osiedle co zagraniczny inwestor ukradł kasę i zniknął, a ruiny tego chyba stoją i straszą do dzisiaj gdzieś pod Krakowem".
Na tego typu inwestycje chętnych jest mało - jak ktoś ma 1-2 miliony to już szuka własnego niezależnego domu/działki bo po to człowiek inwestuje w dom, a nie w mieszkanie - żeby mieć 100% prywatności. Nie trzeba być geniuszem, żeby wiedzieć, że przy tych cenach i zapowiadanych już dłuższą chwilę spadkach w cenach nieruchomości - że takie coś stanie/skończy się bankructwem i pozwami.
Niestety w Polsce to jest dalej samowola deweloperska i można wyjebać kogoś na taką kasę, nie ryzykując nic.
Dlatego zawsze mówię - NIGDY NIE KUPUJ DZIURY W ZIEMI. Jak deweloper buduje na styk, a może się zadłużył na inwestycje - to w każdej chwili może popłynąć. Szczególnie teraz jak ceny działek i budów były z kosmosu, a wchodzimi w recesje, w Krakowie ubyło 10k miejsc pracy i to będzie efekt kuli śnieżnej - ludzie potracili pracę, więc mniej konsumują, biznesy nie zarabiają, więc się zamykają, czyli kolejna fala bezrobocia. Jak ktoś ma nieruchy to jest moment w którym z nich ucieka, bo potrzebuje hajsu na przeżycie.
djoko123 pisze:Witam, jestem jednym z klientów którzy zakupili budynek w inwestycji Oaza Tyniecka. Szukam kontaktu do innych osób które zakupiły tam nieruchomość. Jestem zaniepokojony tym co dzieje się u dewelopera. Pożyczki od jakichś firm prywatnych na wysokie sumy, brak sprzedaży, a teraz opóźnienie. Miał być etap oddany w listopadzie 2025, a mamy marzec 2026 i nie ma postępów. Regularnie jeżdzę na działkę i mimo pięknej pogody od przeszło 2 tygodni, nie ma na działce nikogo. Jeżdżę rano czy w południe i nic. Kontakt z działem sprzedaży jest bardzo słaby, i po kilku nieścisłościach stał się niewiarygodny. Obawiam się czy to był dobry pomysł tam inwestować, bo praktycznie wszystko wskazuje na to, że deweloper ma problemy.
Inwestycja powinna być realizowana już w oparciu o ustawę deweloperską, więc potencjalne straty będą ograniczone, deweloper powinien księgować pieniądze od klientów proporcjonalnie do zaawansowania robót
Jeśli na budowie nie trwają żadne prace i deweloper nie ma na to dobrego wytłumaczenia to prawdopodobnie fiknął lub fiknie
Na twoje pocieszenie inwestycja jest niewielka i stosunkowo prosta, więc będzie ją łatwo dokończyć jeśli nabywcy będą zgodni i tym w ogóle zainteresowani
-
DobrzeJuzBylo
Jak tylko zobaczyłam tę reklamę i jak to wygląda to chciałam napisać "kolejna inwestycja-widmo jak kiedyś to całe wielkie osiedle co zagraniczny inwestor ukradł kasę i zniknął, a ruiny tego chyba stoją i straszą do dzisiaj gdzieś pod Krakowem".
Na tego typu inwestycje chętnych jest mało - jak ktoś ma 1-2 miliony to już szuka własnego niezależnego domu/działki bo po to człowiek inwestuje w dom, a nie w mieszkanie - żeby mieć 100% prywatności. Nie trzeba być geniuszem, żeby wiedzieć, że przy tych cenach i zapowiadanych już dłuższą chwilę spadkach w cenach nieruchomości - że takie coś stanie/skończy się bankructwem i pozwami.
Niestety w Polsce to jest dalej samowola deweloperska i można wyjebać kogoś na taką kasę, nie ryzykując nic.
Dlatego zawsze mówię - NIGDY NIE KUPUJ DZIURY W ZIEMI. Jak deweloper buduje na styk, a może się zadłużył na inwestycje - to w każdej chwili może popłynąć. Szczególnie teraz jak ceny działek i budów były z kosmosu, a wchodzimi w recesje, w Krakowie ubyło 10k miejsc pracy i to będzie efekt kuli śnieżnej - ludzie potracili pracę, więc mniej konsumują, biznesy nie zarabiają, więc się zamykają, czyli kolejna fala bezrobocia. Jak ktoś ma nieruchy to jest moment w którym z nich ucieka, bo potrzebuje hajsu na przeżycie.
Z wieloma rzeczami zgoda, zwłaszcza z losami podobnych inwestycji.
Co do kupowania dziury w ziemi - czasami niestety nie ma wyjścia. Duże mieszkania na najwyższych piętrach o prostokątnych układach znikają szybko i zostają jakieś trójkątne pokraki. Obecnie obowiązuje Deweloperski Fundusz Gwarancyjny, więc kupując mieszkanie u normalnego dewelopera nie ma większych obaw. Problem z poszkodowanymi w głośnych aferach polega gównie na tym, że albo kupowali lokale przed wejściem tego funduszu (Ustawa z dnia 20 maja 2021 r. o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego oraz Deweloperskim Funduszu Gwarancyjnym) albo chytrzy ludzie kupują lokale inwestycyjne/udziały w budynku itd. -> patrze afera HRE IT (dużo większa niż Amber Gold już na tym etapie, a dziwnie mało medialna).
Nie no oczywiście fundusz gwarancyjny jest i dość porządna umowa deweloperska.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”