Mieszkanie w Krakowie dla rodziny w centrum / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Withinbal

Re: Mieszkanie w Krakowie dla rodziny w centrum / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Postautor: Withinbal » 16 lut 2025, 22:17

realista pisze:ja po paru latach mieszkania na jerozolimskiej przeprowadzam się do mieszkania na chopina 9 od tętnowskiego, chodziłem koło tego długo i wydaje mi się uniwersalne dla każdego, z tym że ja patrzyłem głównie pod kątem bliskości do rynku w nie starym budownictwie i nie chorych cenach (adekwatnych do lokalizacji) w tym wypadku 19 300 zł/m2, 3p. 3 pok. w dobrym standardzie wykończenia

mieszkań jest 50, o dziwo 95% stali mieszkańcy
minus to słabe widoki z okna na inne budynki (ja akurat mam od strony zaplecza, więc znośnie) no i betonoza, ale gdzie jej nie ma blisko centrum w normalnych pieniądzach

Chopina chyba oddawali chwile temu już czy teraz kupowałeś z wtórnego? Śledzę rynek w tej okolicy.

Withinbal

Re: Mieszkanie w Krakowie dla rodziny w centrum / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Postautor: Withinbal » 16 lut 2025, 22:23

tonyxxl pisze:
Withinbal pisze:
tonyxxl pisze:Utopia. Realny świat tak nie wygląda.

Mieszkam teraz w tej okolicy i dokładnie tak to wygląda. Dzieciaki za chwilę pójdę do liceum to też pierwsze 3 są w samym centrum (V,I, III). Mieszkałem wcześniej w dzielnicy domkowej i fakt, że żeby cokolwiek załatwić musisz jechać min. 15-20m (chyba że korki)) jest słaby. Dookoła rynku masz bardzo duże zagęszczenie usług typu szewc, krawiec, piekarnia, bank - praktycznie wszystko co musisz załatwić osobiście jesteś w stanie znaleźć w promieniu 500m - nie znam takiego innego miejsca w Krakowie.

P.s. oczywiście minusy też są.

Nie mam zamiaru cię przekonywać, każdy lubi i chce co innego, ale niezbędne do życia "wszystko w pobliżu" to jest dzisiaj prawie na każdym osiedlu. Naprawdę nie trzeba się pchać do centrum dziś, żeby mieszkać wygodnie a często dużo wygodniej niż w centrum.

Z przykładów co podałeś:
szewc... nie wiem nawet co napisać, raz na 2-3 lata jest potrzebny i to nie koniecznie każdemu.
krawiec- j/w
piekarnia- jak nie ma aviteksu czy innego buczka w okolicy wzroku to masz lokalne sklepiki spożywcze z codziennie świeżym pieczywem na praktycznie kazdym osiedlu w KRK.
Bank- szczerze, korzystam intensywnie z 3 kont osobistych i 1 firmowego w różnych bankach, a nie byłem od 3 lat w żadnym. Nie wiem po co miałbym chodzić do banku dziś? Może raz na kilka lat jakaś potrzeba jest, jakieś grube tematy typu kredyt, to wszystko. Ale po co ci bank obok to nie rozumiem.
Szkoły średnie- większość jest w centrum, wiadomo, ale dojechać do nich można sprawnie komunikacją miejską z dzielnic dookoła centrum w maks 20 minut, nieraz szybciej niż dojdziesz do nich pieszo mieszkając w centrum.

Mamy różne potrzeby - ja mieszkając w tej okolicy nie chciałbym z niej wyprowadzać - lubię ją i mi pasuje i moim potrzebom. Szanuję Twoje zdanie, centrum ma też dużo wad.

A w takim razie jaką okolicę polecasz do życia dla rodziny?

Withinbal

Postautor: Withinbal » 16 lut 2025, 22:24

KlientS pisze:Mieszkasz, sprawdziłeś, ja wierzę, choć wiem też, że człowiek się do okolicy przywiązuje, jak już sobie w niej życie dobrze ogarnie.

Ja szukałem z kolei na skraju starych osiedli (sporo nieobciążonej infrastruktury), blisko przystanku tramwajowego, który umożliwia w miarę szybkie dotarcie do głównych punktów przesiadkowych w mieście. Z usług, poza szkołami, przedszkolami (chyba mam młodsze dzieci), to zależało mi na piekarni, jakimś mięsnym dobrym plus większy market spożywczy albo kilka (czyli coś, co przydaje się moim zdaniem najczęściej) i to mniej więcej udało mi się znaleźć. Do tego 3 spore parki w niewielkiej odległości, centrum handlowe i takie tam.

Z centrum Krakowa dałem sobie spokój z kilku powodów, tam zwykle mieszkania w kamienicach, a znajdź mi taką, żebym miał 2 miejsca w garażu, windę z poziomu 0, sensowną wystawę, fajny widok z okna, balkon sensownej wielkości i jeszcze mieszkanie 5-pokojowe do mniej więcej 90 m2.

Nie wspomnę o cenach, raczej zaporowych i możliwość trafienia np. na mieszkanie w wynajmie krótkoterminowym za ścianą.

A gdzie w końcu się zdecydowałeś kupić?

realista

Postautor: realista » 16 lut 2025, 22:26

Withinbal pisze:
realista pisze:ja po paru latach mieszkania na jerozolimskiej przeprowadzam się do mieszkania na chopina 9 od tętnowskiego, chodziłem koło tego długo i wydaje mi się uniwersalne dla każdego, z tym że ja patrzyłem głównie pod kątem bliskości do rynku w nie starym budownictwie i nie chorych cenach (adekwatnych do lokalizacji) w tym wypadku 19 300 zł/m2, 3p. 3 pok. w dobrym standardzie wykończenia

minus to słabe widoki z okna na inne budynki (ja akurat mam od strony zaplecza, więc znośnie) no i betonoza, ale gdzie jej nie ma blisko centrum w normalnych pieniądzach

Chopina chyba oddawali chwile temu już czy teraz kupowałeś z wtórnego? Śledzę rynek w tej okolicy.

tak z rynku wtórnego, mam mieszkanie od ręki, wykończone i cenę negocjowałem z osobą, która chciała sprzedać, a nie pazernym deweloperem zmanierowanym ostatnimi laty prosperity, budynek ma już prawie 8 lat, ale dużo zależy z czego jest elewacja, takie proinsy na centralnej już wyglądaja starzej

KlientS

Postautor: KlientS » 16 lut 2025, 23:14

Withinbal pisze:A gdzie w końcu się zdecydowałeś kupić?

Wszystko wskazuje na to, że będzie to skraj Prądnika Czerwonego od strony Mistrzejowic (ul. Bohomolca).

I jeszcze ciekawostka, miejscówka jest na sporej górze, bywając tam czasem wcześnie rano, widziałem jak nad tą okolicą wstaje słońce i zaczyna się łady dzień. Następnie jechałem do pracy w centrum, okolice Wisły - zimno, zamglone, nic miłego. Czasem kilku godzin słońce potrzebuje, żeby się tam przebić wreszcie. Dla mnie to też argument, żeby trzymać się z dalej od tej okolicy.

nanu

Postautor: nanu » 17 lut 2025, 14:28

Withinbal pisze:
nanu pisze:
Withinbal pisze:
Mam jeszcze pytanie które mnie naszło przy poszukiwaniach - czy lepiej się się żyje w większych inwestycjach powyżej >100mieszkan czy takich kameralnych 20-30 mieszkań. Czy w takich mniejszych nie ma problemu z finansowanie kosztów wspólnych?

To kwestia subiektywna.
Ja przeprowadziłam się z bloku na 50 mieszkań (gdzie ponad połowa była na wynajem, więc ciągła rotacja mieszkańców) do mini osiedla gdzie jest 16 mieszkań i tylko jedno wynajmowane. Mam cudownych sąsiadów i nie potrafiłabym mieszkać w molochu gdzie nikt nikogo nie zna.
Ale mnóstwo moich znajomych/przyjaciół właśnie na takich osiedlach mieszka i nie narzeka, bo nie ma szans na alternatywę

A jak wygląda sytuacja z finansowaniem np. remontow? Pytanie tez czy nie ma problemu jak ludzie nie płacą albo nie płacą na czas (wspolnoty maja chyba ograniczone mozliwosci sciagania).

Póki co nie ma problemów z finansowaniem czegokolwiek co trzeba było zrobić, wszyscy płacą na czas, nikt z niczym nie zalega. Ale to kwestia, że nasze osiedle jest młode (tak pod względem oddania do użytkowania i rodzin zamieszkujących - nie mamy tu ani jednego emeryta, wszyscy dorośli pracują). Gigantyczny problem z zaległościami w opłatach i finansowaniem remontów to był na starym mieszkaniu (tam gdzie jest 50 mieszkań), bo skoro około 30 mieszkań jest wynajmowane to właściciele mają w czterech literach aby cokolwiek dopłacać (jak trzeba zwiększyć fundusz remontowy), a jak im najemca nie płaci i zalega to i oni nie opłacają czynszu i funduszów.

Withinbal

Postautor: Withinbal » 17 lut 2025, 15:15

realista pisze:
Withinbal pisze:

tak z rynku wtórnego, mam mieszkanie od ręki, wykończone i cenę negocjowałem z osobą, która chciała sprzedać, a nie pazernym deweloperem zmanierowanym ostatnimi laty prosperity, budynek ma już prawie 8 lat, ale dużo zależy z czego jest elewacja, takie proinsy na centralnej już wyglądaja starzej

Dobra cena - gdzie szukaleś ogloszenia? Przegladam te wszystkie portale ale mam wrażenie, ze cały caas widze te same odpady

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 17 lut 2025, 16:55

Withinbal pisze:

Dość duże wymagania masz jak na mieszkanie.
3 sypialnie, salon, gabinet i garaż...
Nie jest to popularny wybór, szczególnie w centrum. Nie wiem czy nie lepiej poszukać domu w tym budżecie.
Bo to będzie jakieś 80m2+ i można takie coś kupić od miliona do 10ciu i więcej.
Ile możesz wydać?

Withinbal

Postautor: Withinbal » 17 lut 2025, 18:43

tonyxxl pisze:
Withinbal pisze:

Dość duże wymagania masz jak na mieszkanie.
3 sypialnie, salon, gabinet i garaż...
Nie jest to popularny wybór, szczególnie w centrum. Nie wiem czy nie lepiej poszukać domu w tym budżecie.
Bo to będzie jakieś 80m2+ i można takie coś kupić od miliona do 10ciu i więcej.
Ile możesz wydać?

2-2.5. Z gabinetem mogę odpuścić - chodzi o wygodne miejsce do pracy.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 17 lut 2025, 21:43

Withinbal pisze:2-2.5. Z gabinetem mogę odpuścić - chodzi o wygodne miejsce do pracy.

a coś w tym stylu?
rynekpierwotny.pl/oferty/sun-house/emaus-41-krakow-zwierzyniec-16520

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”