Ktoś wie, gdzie i ile trzeba zapłacić dziś, za najmniejsze choćby mieszkanko od dewelopera w naszym mieście?
Może być nawet przy znaku Kraków żegna, oby w granicach miasta. Tak, dla statystyk szukam, i konkret, żeby wiedzieć, za ile da się (jeszcze? albo już) kupić najtańsze mieszkanie od dewelopera w Krakowie.
Bo przeszukałem i ogłoszenia i strony deweloperów (nie wliczam tych nowych pato lokali, zwanych dla zmylenia mieszkaniami czy kawalerkami, co mają poniżej 25m2 i są dodatkowo suterenami czy innymi lochami) i najtańsze pełnoprawne mieszkanie na dziś jakie znalazłem, z rynku pierwotnego, ofertowo, to takie jak poniżej wkleiłem screen'a, w inwestycji Glogera Bricks.
Ktoś znalazł gdzieś coś tańszego lub podobnego w zakupie od dewelopera na terenie Krakowa?
Gdzie najtańsze mieszkania w Krakowie / ile kosztują najtańsze mieszkania w Krakowie
Re: Gdzie najtańsze mieszkania w Krakowie / ile kosztują najtańsze mieszkania w Krakowie
Co z tego, że tanie, skoro te mieszkania to typowe mieszkania "na przeczekanie/do spania". Tzn. kawalerki z kuchnią w tym samym pomieszczeniu co kanapa i musisz spać na kanapie. To się nadaje dla jakiegoś biznesmena, co kilka razy w miesiącu chce się gdzieś zatrzymać i nie chce mu się płacić za hotele. Tego typu mieszkanie nawet się nie nadaje do zaproszenia kogoś, bo po prostu masz 1 pokój który pełni funkcję wszystkiego: sypialni, salonu, biura i kuchni. Wynajmuje podobną kawalerkę tylko z osobną kuchnią i w lepszej lokalizacji i płacę 2200 całość, ale do mieszkania nikogo nie zapraszam, bo jest za ciasno, wszędzie walają się graty. To jest mieszkanie do spania, nie do życia. W takim wypadku ta cena jest dalej o jakieś 100-150k zawyżona patrząc na obecne realia. Co raz mniej ludzi, co raz droższy prąd, co raz wyższe bezrobocie, co raz droższe kredyty, co raz więcej firm ucieka z Polski. W takich warunkach kredytowanie się na 20 lat to pętla na szyje. Nikt tego pod wynajem też nie kupi bo ROI się pewnie nie zepnie ze względu na słabą lokalizację.
Nie napisze nawet, że to dobre mieszkanie dla studenta, bo dla studenta też średnio - ta okolica jest mega słaba lokalizacyjne. Sama patrzyłam na inne inwestycje w tej okolicy i jak ktoś nie ma auta to wydostać się stamtąd to męczarnia - mało połączeń, kiepskie połączenia, mało busów. Ze względu na bliskość trasy Wolbromskiej też pewnie ciągły hałas.
Na ten moment w Krakowie mamy z OLX i otodom prawie ponad 5400 mieszkań niewynajętych, w lepszych okresach jest to ponad 4000, a to tylko z tych serwisów, bo pewnie na cały kraków jest to z 10-20k mieszkań stojących pustych i czekających na najemcę. Już występuje spora nadpodaż mieszkań na wynajem. Ceny będą lecieć w dół. A im tańszy będzie wynajem, tym mniej osób będzie się decydowało na zakup i wysokie raty kredytów.
Nie napisze nawet, że to dobre mieszkanie dla studenta, bo dla studenta też średnio - ta okolica jest mega słaba lokalizacyjne. Sama patrzyłam na inne inwestycje w tej okolicy i jak ktoś nie ma auta to wydostać się stamtąd to męczarnia - mało połączeń, kiepskie połączenia, mało busów. Ze względu na bliskość trasy Wolbromskiej też pewnie ciągły hałas.
Na ten moment w Krakowie mamy z OLX i otodom prawie ponad 5400 mieszkań niewynajętych, w lepszych okresach jest to ponad 4000, a to tylko z tych serwisów, bo pewnie na cały kraków jest to z 10-20k mieszkań stojących pustych i czekających na najemcę. Już występuje spora nadpodaż mieszkań na wynajem. Ceny będą lecieć w dół. A im tańszy będzie wynajem, tym mniej osób będzie się decydowało na zakup i wysokie raty kredytów.
Re: Gdzie najtańsze mieszkania w Krakowie / ile kosztują najtańsze mieszkania w Krakowie
W tym temacie nie chodzi żeby rozpatrywac konkretne mieszkanie i czy nie lepiej gdzieś indziej kupić, i czy rozkład dobry itd
Wiadomo, że beda spore kompromisy i każdy co innego chce i lubi.
Tu bardziej chodzi o to, żeby kupić dzisiaj swoje 4 kąty, czyli nawet taką kawalerkę jak najtaniej, bo nawet Ona jest dla większości ludzi wyzwaniem.
Bo w twoim przypadku, zamiast płacić za wynajem, jak mówisz 2200, to możesz wpłacić 20% i płacić sobie raty ok 2000 plus jakieś media i za jakieś 2500 mieszkasz u siebie. Za kilka lat już masz trochę spłacone, dodatkowo może będziesz nadpłacać, mieszkanie jest już wykończone co podniesie wartość wyceny, i jeszcze może wzrośnie wartość m2 mieszkania na rynku (w długim czasie tak się dzieje zawsze jak pokazuje historia) to takie mieszkanie bedzie stanowiło 50-60% wkładu na twoje docelowe mieszkanie.
Oczywiście to nie jest żadna porada, każdy zrobi jak chce i każdy ma inne potrzeby, marzenia i możliwości.
Ja tam uważam, że jeśli koszty podobne to lepsze swoje 28m2 niż wynajmowane 38.
Wiadomo, że beda spore kompromisy i każdy co innego chce i lubi.
Tu bardziej chodzi o to, żeby kupić dzisiaj swoje 4 kąty, czyli nawet taką kawalerkę jak najtaniej, bo nawet Ona jest dla większości ludzi wyzwaniem.
Bo w twoim przypadku, zamiast płacić za wynajem, jak mówisz 2200, to możesz wpłacić 20% i płacić sobie raty ok 2000 plus jakieś media i za jakieś 2500 mieszkasz u siebie. Za kilka lat już masz trochę spłacone, dodatkowo może będziesz nadpłacać, mieszkanie jest już wykończone co podniesie wartość wyceny, i jeszcze może wzrośnie wartość m2 mieszkania na rynku (w długim czasie tak się dzieje zawsze jak pokazuje historia) to takie mieszkanie bedzie stanowiło 50-60% wkładu na twoje docelowe mieszkanie.
Oczywiście to nie jest żadna porada, każdy zrobi jak chce i każdy ma inne potrzeby, marzenia i możliwości.
Ja tam uważam, że jeśli koszty podobne to lepsze swoje 28m2 niż wynajmowane 38.
Rozumem, że tu chodzi o wskazanie konkretnych mieszkań / lokalizacji, tak? No i najtaniej pewnie można by coś znaleźć na rynku wtórym, ale tu wiadomo, dochodzi zazwyczaj remont i widziałem, że jest w wymaganiach, że od dewelopera ma być.
Szukałbym na Złocieniu, Rybitwach, Klinach i w Mistrzejowicach, plus jakieś mniej oczywiste lokalizacje, jak w kierunku wyjazdu na S7 w okolicach Kopca Wandy itp.
Szukałbym na Złocieniu, Rybitwach, Klinach i w Mistrzejowicach, plus jakieś mniej oczywiste lokalizacje, jak w kierunku wyjazdu na S7 w okolicach Kopca Wandy itp.
neo pisze:Szukałbym na Złocieniu, Rybitwach, Klinach i w Mistrzejowicach, plus jakieś mniej oczywiste lokalizacje, jak w kierunku wyjazdu na S7 w okolicach Kopca Wandy itp.
To jak znajdziesz konkretne mieszkanie w ofercie to tu napisz

tonyxxl pisze:neo pisze:Szukałbym na Złocieniu, Rybitwach, Klinach i w Mistrzejowicach, plus jakieś mniej oczywiste lokalizacje, jak w kierunku wyjazdu na S7 w okolicach Kopca Wandy itp.
To jak znajdziesz konkretne mieszkanie w ofercie to tu napisz
Aż z ciekawości zerknałem jak się ceny kształtują obecnie na Mistrzejowicach.. dramat 15-16k/m2 w małych mieszkaniach

najtaniej powinno być standardowo na wzgórzach krzesławickich, chociaż jak ostatnio byłem przy tych nowych inwestycjach na peryferiach łokietka mam na myśli look up i mozaika, to wzgórza wydają się być lata świetlne do przodu jeśli chodzi o infrastrukturę i w sumie najtaniej powinno być włąsnie na tym zadupiu przy zielonkach
realista pisze:najtaniej powinno być standardowo na wzgórzach krzesławickich, chociaż jak ostatnio byłem przy tych nowych inwestycjach na peryferiach łokietka mam na myśli look up i mozaika, to wzgórza wydają się być lata świetlne do przodu jeśli chodzi o infrastrukturę i w sumie najtaniej powinno być włąsnie na tym zadupiu przy zielonkach
Porównać Wzgórza Krzesł do P.Białego to jak porównać Donalda Tuska do Donalda Trumpa.
Tusk (tfu) to te całe Wzgórza ofc.
Choćby 2x dalej do Centrum KRK to już jest inna liga lokalizacyjnie.
A jak się na Pekowickiej i okolicznych inwestycjach rozbuduje do końca infrastruktura to będzie fajne i spokojne miejsce do życia dla rodzin i blisko praktycznie wszędzie.
i Nordic z budynkami na Górce się załapał ze swoją kawalerką:
Nowy "faworyt". Co prawda połowę bliżej stamtąd do oddalonej o 5km Skawiny niż Centrum KRK, ale jest w granicach administracyjnych miasta i nie mozna mieć wszystkiego, więc się liczy:)
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”