Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MarcinG

Re: Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Postautor: MarcinG » 09 lut 2025, 10:39

KlientS pisze:To jest mit, że w Krakowie łatwo znaleźć większe mieszkanie z sensownym układem dla rodziny. Ja szukałem 5-pokojowego w tym salon oczywiście, choć bez wymogu, że musi być 30 m2. Ale zależało mi też na tym, żeby mieć dwa miejsca postojowe bez platformy, najlepiej w garażu, windę, wystawę z możliwie małym udziałem północy, i nie całe na wschód, większy balkon optymalnie taras, komórka lokatorska. Do tego wszystko na jednym poziomie. Dobry dostęp do komunikacji publicznej, usług i zieleni w okolicy. Najlepiej północną część Czyżyn.

Naprawdę długo szukaliśmy z żoną, bardzo ciężko znaleźć takie mieszkanie. Rynek wtórny i jego rzekome bogactwo to mit, choć też tu daliśmy sobie granicę do mieszkań zbudowanych po 2000 r.

W końcu udało się nam znaleźć, choć nie obyło się oczywiście bez kompromisów. Ale generalnie w Krakowie buduje się takichmieszkań dla rodzin jak na lekarstwo.

Dokładnie, ja swoje wymagania i tak pociąłem, bo chciałbym znaleźć, a nie szukać (bardzo chciałem duży taras lub balkon, okna typu HS czy widok na zieleń). Ale to już by było szukanie igły w stogu siana. Na Dąbrowskiego znalazłem kompromisowe rozwiązanie i jak na złość, mają problemy z realizacją. Na szczęście mam gdzie mieszkać, sytuacja nie jest podbramkowa, natomiast ileż można… (to już drugi raz — poprzednio znalazłem super bliźniaka, sprzedawała para po rozwodzie. Po negocjacjach, oględzinach, mąż wycofał się ze sprzedaży i wykupił udział od żony, a my zostaliśmy z niczym)

Pepeg

Postautor: Pepeg » 09 lut 2025, 11:29

Zacznij patrzeć pod kątem połączenia 2 mieszkań, bardzo dużo osób tak robi. Na wczesnym etapie gdzie nie ma jeszcze ścian działowych można sobie wykroić całkiem fajny układ.

MarcinG

Postautor: MarcinG » 09 lut 2025, 11:41

Myślałem o tym, ale wtedy cena zabija. Pytałem w dwóch miejscach i chcieli liczyć jak za 2 kawalerki na przykład, a nie w cenie jednego dużego. Patologia

Pepeg

Postautor: Pepeg » 09 lut 2025, 11:49

Myślałem że szukasz dużego mieszkania. Teraz przy zakupie 2 mieszkań ok 50m2 na pewno otrzymasz satysfakcjonujący rabat u każdego dewelopera. Ostatnio widziałem sytuację jak klienci kupili 2x60 m2 i wyszło im tanieĵ za metr od mieszkań 80m które oferował deweloper.

MarcinG

Postautor: MarcinG » 09 lut 2025, 11:54

Szukam czegoś w okolicy 80-90. To przeważnie dawało kombinacje mieszkania dwopokojowego typu 50m i mniejszego około 30. W efekcie cena była znacznie wyższa niż mieszkanie 80 metrowe w tej samej inwestycji, mimo że jeszcze nawet dziury w ziemi nie wykopali. Tylko to było już jakiś czas temu, może faktycznie trzeba się rozejrzeć na świeżo za takim wariantem, a deweloperzy zmienili podejście. Dzięki za radę, sprawdzę!

Pepeg

Postautor: Pepeg » 09 lut 2025, 12:00

Jeśli chodzi o kawalerki to faktycznie drweloper nie będzie skłonny do duzych negocjacji, ale już 2x50 myślę że można na pewno dużo ugrać.

miastokaczek

Postautor: miastokaczek » 09 lut 2025, 14:05

MarcinG pisze:Szukam czegoś w okolicy 80-90. To przeważnie dawało kombinacje mieszkania dwopokojowego typu 50m i mniejszego około 30. W efekcie cena była znacznie wyższa niż mieszkanie 80 metrowe w tej samej inwestycji, mimo że jeszcze nawet dziury w ziemi nie wykopali. Tylko to było już jakiś czas temu, może faktycznie trzeba się rozejrzeć na świeżo za takim wariantem, a deweloperzy zmienili podejście. Dzięki za radę, sprawdzę!

na szaflarskiej jest mala inwestycja w trakcie budowy. na parterze jest super mieszkanie 92m z ogrodem i układem. tanie nie jest ale na całym Podgórzu nic lepszego od roku nie widziałem. na kazdym portalu wisi ogloszenie z ceną 2m

KlientS

Postautor: KlientS » 09 lut 2025, 18:54

Pepeg pisze:Zacznij patrzeć pod kątem połączenia 2 mieszkań, bardzo dużo osób tak robi. Na wczesnym etapie gdzie nie ma jeszcze ścian działowych można sobie wykroić całkiem fajny układ.

Łączenie mieszkań też ma swoje ograniczenia, nie mówię, że zawsze, ale w większości przypadków, które analizowałem wychodziło sporo zmarnowanej przestrzeni, optymalnie, jak dawało się połączyć 2 przedpokojowe, ale takie sytuacje nie jest też łatwo znaleźć. No i do dwóch mniejszych mieszkań masz zwykle też 2 balkony, ale niestety mniejsze. To zawsze jest jakieś szycie, które zazwyczaj wychodzi gorzej, niż jedno dobrze zaprojektowane mieszkanie, z dbałością o to, żeby nie marnowało się w nim za dużo przestrzeni. W każdym razie nie zazdroszczę szukania.

A do mojej historii o szukaniu mieszkania, to chodziło mi jeszcze o to, żeby było widokowe, bo do dobrego się łatwo przyzwyczaić a później nie chce się zmieniać na gorsze. Park pod balkonem odpuściliśmy, bo to teraz mało realistyczne, ale żal nam się będzie rozstawać z tym na pewno.

Tak naprawdę przez kilka lat rozglądania się widziałem jedno bardzo sensowne mieszkanie, włącznie z tym, że główna łazienka w nim była z oknem, w małym bloczku, ale lokalizacja nam do końca nie stykała i budżet, choć to jeszcze były czasy, jak 95 m2 można było mieć poniżej 900 tys., o ile dobrze pamiętam.

realista

Postautor: realista » 13 lut 2025, 8:55

miastokaczek pisze:
MarcinG pisze:Szukam czegoś w okolicy 80-90. To przeważnie dawało kombinacje mieszkania dwopokojowego typu 50m i mniejszego około 30. W efekcie cena była znacznie wyższa niż mieszkanie 80 metrowe w tej samej inwestycji, mimo że jeszcze nawet dziury w ziemi nie wykopali. Tylko to było już jakiś czas temu, może faktycznie trzeba się rozejrzeć na świeżo za takim wariantem, a deweloperzy zmienili podejście. Dzięki za radę, sprawdzę!

na szaflarskiej jest mala inwestycja w trakcie budowy. na parterze jest super mieszkanie 92m z ogrodem i układem. tanie nie jest ale na całym Podgórzu nic lepszego od roku nie widziałem. na kazdym portalu wisi ogloszenie z ceną 2m

piszesz to w ramach żartu czy na powaznie?
przecież to spacerniak spod celi, a nie ogród.

miastokaczek

Postautor: miastokaczek » 15 lut 2025, 8:38

realista pisze:
miastokaczek pisze:

piszesz to w ramach żartu czy na powaznie?
przecież to spacerniak spod celi, a nie ogród.

Skoro chyba 150 metrów ogródka przy bloku to spacerniak, to ile to jest spoko ? 10 arów?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”