Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
realista

Re: Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Postautor: realista » 07 lut 2025, 7:21

a to jeszcze ktoś ma nadzieję na niego?

MarcinG

Postautor: MarcinG » 07 lut 2025, 19:53

Ja :) ale chyba postawiłem na złego konia.

realista

Postautor: realista » 07 lut 2025, 19:59

nic straconego, ceny wyższe prędko nie będą, a na rynku wtórnym w tej okolic znacznie lepsze mieszkania można zlaleźć

MarcinG

Postautor: MarcinG » 07 lut 2025, 20:06

realista pisze:nic straconego, ceny wyższe prędko nie będą, a na rynku wtórnym w tej okolic znacznie lepsze mieszkania można zlaleźć

Mógłbyś coś podpowiedzieć na PW? Ja się rozglądam, ale właśnie mam zupełnie inne odczucia. Na portalach wałkują się te same mieszkania na portowej i/lub przy matecznym. W najbliższej okolicy wpadło mi w około jedynie coś na Lwowskiej, ale to cena ponad 2 bańki, a w zasadzie to bliżej 3.

Nie wiem już, co źle robię, bo nie widzę nic wartego zainteresowania.

MargoK

Postautor: MargoK » 07 lut 2025, 23:50

Widzę, że niektórzy tu na forum to tylko jakiś szum informacyjny praktykują, nie wnosząc żadnych konkretnych informacji.
Ja jestem zdania, że w okolicy nie ma interesujących mnie mieszkań a nie szukam od wczoraj:) więc jak najbardziej mam nadzieję na uzyskanie pozwolenia na budynek D1D2.

realista

Postautor: realista » 08 lut 2025, 7:26

MargoK pisze:Widzę, że niektórzy tu na forum to tylko jakiś szum informacyjny praktykują, nie wnosząc żadnych konkretnych informacji.
Ja jestem zdania, że w okolicy nie ma interesujących mnie mieszkań a nie szukam od wczoraj:) więc jak najbardziej mam nadzieję na uzyskanie pozwolenia na budynek D1D2.

ziutek zluzuj majty i dalej czekaj na pozwolenie na budowę, nikt ci nie broni czekać kolejny rok

a nie, przepraszam, jest tak blisko z uzyskania pozwolenia na budowę że nawet nie przyjmują rezerwacji na wolne jednostki w tym budynku :lol:

podesłałem linki tutaj p. Marcinowi lepszych lokali z rynku wtórnego i nawet takich w lepszej okolicy jak przy masarskiej, może odczytał nim admin pokasował

PM tutaj nie działają bo trzeba panować nad cenzurą

MarcinG

Postautor: MarcinG » 08 lut 2025, 15:29

Widziałem! A przynajmniej jeden, na masarskiej. Fakt, ładne mieszkanie, tylko zależy mi na 3 niezależnych sypialniach oraz salonie z aneksem, który łącznie będzie miał nie mniej niż 30 metrów. O takie mieszkania niezwykle ciężko. Ale dzięki za trop — zacząłem filtrować nieco inaczej ogłoszenia, bo faktycznie, czasami w większym mieszkaniu, można wydzielić dodatkowy pokój z układu, który go nie przewidywał. Zawsze to jakieś dodatkowe opcje.

Co do Dąbrowskiego - do końca lutego będzie podobno decyzja wojewody (czy innego organu właściwego). No tylko co dalej? Bo przecież można się odwołać. A tymczasem niebawem stuknie rok od daty pierwotnego rozpoczęcia prac :cry:

KlientS

Postautor: KlientS » 08 lut 2025, 20:19

To jest mit, że w Krakowie łatwo znaleźć większe mieszkanie z sensownym układem dla rodziny. Ja szukałem 5-pokojowego w tym salon oczywiście, choć bez wymogu, że musi być 30 m2. Ale zależało mi też na tym, żeby mieć dwa miejsca postojowe bez platformy, najlepiej w garażu, windę, wystawę z możliwie małym udziałem północy, i nie całe na wschód, większy balkon optymalnie taras, komórka lokatorska. Do tego wszystko na jednym poziomie. Dobry dostęp do komunikacji publicznej, usług i zieleni w okolicy. Najlepiej północną część Czyżyn.

Naprawdę długo szukaliśmy z żoną, bardzo ciężko znaleźć takie mieszkanie. Rynek wtórny i jego rzekome bogactwo to mit, choć też tu daliśmy sobie granicę do mieszkań zbudowanych po 2000 r.

W końcu udało się nam znaleźć, choć nie obyło się oczywiście bez kompromisów. Ale generalnie w Krakowie buduje się takichmieszkań dla rodzin jak na lekarstwo.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 08 lut 2025, 22:00

KlientS pisze:To jest mit, że w Krakowie łatwo znaleźć większe mieszkanie z sensownym układem dla rodziny. Ja szukałem 5-pokojowego w tym salon oczywiście, choć bez wymogu, że musi być 30 m2. Ale zależało mi też na tym, żeby mieć dwa miejsca postojowe bez platformy, najlepiej w garażu, windę, wystawę z możliwie małym udziałem północy, i nie całe na wschód, większy balkon optymalnie taras, komórka lokatorska. Do tego wszystko na jednym poziomie. Dobry dostęp do komunikacji publicznej, usług i zieleni w okolicy. Najlepiej północną część Czyżyn.

Naprawdę długo szukaliśmy z żoną, bardzo ciężko znaleźć takie mieszkanie. Rynek wtórny i jego rzekome bogactwo to mit, choć też tu daliśmy sobie granicę do mieszkań zbudowanych po 2000 r.

W końcu udało się nam znaleźć, choć nie obyło się oczywiście bez kompromisów. Ale generalnie w Krakowie buduje się takichmieszkań dla rodzin jak na lekarstwo.

Bo mieszkania buduje pod “inwestorów” od siedmiu boleści, kawalerki lub dwa małe pokoje, bez zmian podatkowych nic się nie zmieni na tym patologicznym rynku

msz

Postautor: msz » 08 lut 2025, 22:36

MargoK pisze:Czy coś może wiadomo z tym uzyskaniem pozwolenia na budynek D1D2?

Około 2 tyg temu dostałem postanowienie, że urząd wojewódzki przesuwa termin wydania decyzji o miesiąc (gdzieś na koniec lutego). Uzasadnienie było, że zapoznają się z materiałem, że wysłali dodatkowe pytania do odwołujących się.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”