Ciekawa jestem czy dostana to pozwolenie do końca roku czy nie.
My tez dalej mamy rezerwację, ale rzeczywiście trochę to się przedłuża. No i brak sensownych informacji po stronie dewelopera, żadnych konkretów i żadnych informacji co dalej..
Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum
Re: Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum
Wiadomo coś na temat tego pozwolenia na budynek D1/D2?
MarcinG pisze:Kompletnie nic
Dwa tygodnie temu kilkanaście osób z sąsiedztwa odwołało się od decyzji wydającej pozwolenie na budowę
msz pisze:Dwa tygodnie temu kilkanaście osób z sąsiedztwa odwołało się od decyzji wydającej pozwolenie na budowę
I co dalej w związku z tym? Czy to powoduje kolejne późnienia w wydaniu pozwolenia? Dlaczego te osoby z sąsiedztwa protestują przeciwko tej budowie inwestycji Dąbrowskiego w Krakowie?

Z tego co czytalem, ale zaznaczam, ze nie znam sie na tym, to mamy kilka faktow:
- skoro sa odwolania, to udalo sie skutecznie doreczyc wszystkim wlascicielom powiadomienia o budowie (czy jak to sie tam nazywa) – to juz niezla wiadomosc w sumie,
- wojewoda ma miesiąc, na odniesienie sie do odwolan (moze odrzucic, lub procedowac),
- jesli odrzuci, to mieszkancy moga odwolac sie od decyzji do sądu (czas trwania: nie wiem),
- deweloper nie moze wbic łopaty, dopoki tego pozwolenia nie bedzie mial w reku.
Moim zdaniem, Echo/Archicom nie pozwola sobie na ubicie inwestycji, ani jakies duze zmiany w projekcie, ktory i tak nie jest potężny (tak na chlopski rozum, to budynek B1/B2 moglby byc spokojnie wyzszy o jedno pietro, zeby zrownac sie z sasiadem). Dodatkowo, jest wyciecie w lini budynku, aby wpuscic swiatlo na podworko przyleglej kamienicy. Widac, ze projektant bral pod uwage uwarunkowania wynikajace z sasiedztwa. To, ze ludzie protestuja, to zrozumiale – tyle lat miekszali z widokiem na zielen (chociaz to naduzycie wobec tego ugoru, ktory tam jest), a teraz dostana slepą ściane pokrytą winorosla i muralem – i to przy pomyslnych wiatrach.
Osobiscie rozgladam sie za alternatywą, ale w tej cenie nie potrafie znalezc 4 pokojowego mieszkania z miejscem parkingowym w tej okolicy. Jezeli macie jakies ciekawe znajdźki, to prosze o informacje, bo wolalbym jednak miec spokoj ducha, a nie czekac na cuda.
luc pisze:msz pisze:Dwa tygodnie temu kilkanaście osób z sąsiedztwa odwołało się od decyzji wydającej pozwolenie na budowę
I co dalej w związku z tym? Czy to powoduje kolejne późnienia w wydaniu pozwolenia? Dlaczego te osoby z sąsiedztwa protestują przeciwko tej budowie inwestycji Dąbrowskiego w Krakowie?
W odwołaniach pojawia się kwestia naświetlenia, nieodpowiedniego poinformowania wszystkich stron i kilka innych kwestii których nie przeczytałem w szczegółach. Nie wiem jak wyglądają dalsze kroki i terminy, jestem informowany jako współwłaściciel sąsiedniej działki.
Widziałem jakieś reklamy tej inwestycji Archicom przy Dąbrowskiego ostatnio, że mieszkania sprzedają w którymś tam budynku, więc czy przypadkiem nie rozwiązała się już sprawa? Zdziwiłbym się, gdyby ktoś źle policzył nasłonecznienia dla sąsiednich budynków, bo to by już trąciło straszną amatorką.
1 z 2 budynkow sie buduje, ma swoje pozwolenie, mieszkania sprzedaja. Problem jest z drugim, wiekszym.
Czy coś może wiadomo z tym uzyskaniem pozwolenia na budynek D1D2?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”