Powalczmy o telewizję kablową i jej większy wybór na osiedlu Piasta Park

Forum przeznaczone dla przyszłych mieszkańców inwestycji Osiedle Piasta Park w Krakowie, którego budowniczym jest deweloper Wawel Service. Wybór mieszkania, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
piastus

Re: Powalczmy o telewizję kablową i jej większy wybór na osiedlu Piasta Park

Postautor: piastus » 26 lis 2017, 11:41

"To narusza ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów" :evil:

http://www.zarzadca.eu/dyskusja/3542/mo ... dozwolony/

piastus

Postautor: piastus » 26 lis 2017, 12:27

a z drugiej strony w umowie deweloperskiej jest pkt. :

"9.5.5. sieć, przyłącza oraz okablowanie Budynku służące m.in. do dostawy sygnału telewizji kablowej, telefonu oraz internetu, realizowane będą przez przedsiębiorców świadczących usługi w zakresie dostawy sygnałów wyłonionych przez Spółkę w drodze konkursu ofert i zgodnie z art. 49 Kodeksu cywilnego stanowić będą własność tych przedsiębiorców"

Art. 49. Urządzenia przedsiębiorstwa lub zakładu
§ 1. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych nieruchomości, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa.
§ 2. Osoba, która poniosła koszty budowy urządzeń, o których mowa w § 1, i jest ich właścicielem, może żądać, aby przedsiębiorca, który przyłączył urządzenia do swojej sieci, nabył ich własność za odpowiednim wynagrodzeniem, chyba że w umowie strony postanowiły inaczej. Z żądaniem przeniesienia własności tych urządzeń może wystąpić także przedsiębiorca.

Justyna.zaw

Postautor: Justyna.zaw » 27 lis 2017, 13:04

wydaje mi się ze ze te kwestie należało negocjować podczas podpisywania umowy, ponieważ są zapisy które o tym mówią . Jesli ktoś go nie ma może walczyć ale jesli ktoś taki ma to nie ma nic do gadania ... w umówię jest to jasno zAwarte

Basia

Postautor: Basia » 29 lis 2017, 20:41

Odebrałam już wczoraj mieszkanie i usłyszałam wtedy jeszcze raz, że ma nie być problemów z podpisaniem umowy z innym dostawcą internetu czy telewizji kablowej. Natomiast dziś byłam w UPC żeby dowiedzieć się jak będzie wyglądało przeniesienie umowy na nowe mieszkanie i powiedziano mi, że na razie nie ma takiej możliwości. UPC nie ma w Piasta Park swojego okablowania i nie wejdzie do budynku.
Pozostało czekać, że coś się zmieni lub zastanowić się nad TOYą.
Jakby ktoś miał inne informacje to proszę o wiadomość.

pozdrawiam

bloodynosepicker

Postautor: bloodynosepicker » 06 lut 2018, 20:56

I jak? Udało się komuś podpisać umowę z innym dostawcą niż TOYA?

Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”