Ocena projektu kuchni / jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
Dragen

Ocena projektu kuchni / jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię

Postautor: Dragen » 08 lip 2024, 10:42

Zaprojektowałem kuchnię. Proszę o sugestię, rady, propozycję. Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Master

Re: Ocena kuchni / opinie o projekcie kuchni

Postautor: Master » 08 lip 2024, 11:17

Jeśli o mnie chodzi, to nigdy bym sobie nie zrobił takiego okapu. Dałbym możliwie blisko pionu z wentylacją płytę indukcyjną, tak, żeby nie ciągnąć rudy przez meble, a jednocześnie okap schować w szafce nad płytą. Taka instalacja może i ciekawie wygląda, ale nie liczyłbym na to, że zapachy kuchenne nie będą uciekały na boki.

Do tego gdzieś blisko takiego okapu zlokalizowałbym zlew, żeby ewentualne opary z cedzenia gorących rzeczy mogły też iść przynajmniej częściowo w okap.

Poza tym przy zlewie, mam wrażenie, że jest trochę mało blatu, ale to może tylko ma wrażenie. Czasem przy zlewie dobrze sobie coś położyć i tam trochę miejsca się przydaje.

Ale to jakbym robił dla siebie, a wiadomo, każdy ma własne preferencje. Jak będziesz coś przerabiał, to wrzuć na forum, chętnie zobaczę.

Dragen

Re: Ocena projektu kuchni / jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię

Postautor: Dragen » 08 lip 2024, 14:15

Sufit będę podwieszał. Spokojnie zmieszczę rurę z okapu. Jeśli chodzi o zlew to będzie to zlew z ociekaczem. W projekcie dałem jednokomorowy bo nie miałem innego. Szerokość blatu gdzie będzie zlewozmywak to 120 cm.

komik45

Re: Ocena projektu kuchni / jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię

Postautor: komik45 » 19 gru 2024, 18:36

Sam projekt wydaje się dość uniwersalny. Pamiętaj koniecznie o odpowiedniej wysokości szafek (kiedyś miałem za wysokie w wynajmowanej chacie i t był koszmar), plus o kontaktach (lepiej więcej niż mniej).

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”