Skład Solny / Planeta Lem, ul. Na Zjezdzie

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
MarcinG

Skład Solny / Planeta Lem, ul. Na Zjezdzie

Postautor: MarcinG » 17 gru 2024, 10:15

Jak donosi Lovekrakow.pl, Sklad Solny nie zamieni sie w Planete Lem. Ogromnie mi szkoda tego projektu JEMSow (zalaczone rendery).
Szansa, zagospodarowanie tego kawalka Zablocia kompleksowa realizacja. A teraz, pomimo fajnej funkcji Skladu Solnego, jego stan oraz terenu, ktory go otacza, staje pod znakiem zapytania.

W artykule mowa o projekcie Politechniki, ktory proponuje powstanie terenow zielonych przy obecnym budynku. Myslicie, ze to ma realna szanse na realizacje?

lovekrakow.pl/aktualnosci/planeta-lem-nie-powstanie-w-skladzie-solnym-co-zatem-z-budynkiem-na-zjezdzie_59491.html
Załączniki
PL_Krakow_05_board_2JEMS Large Medium.jpeg
PL_Krakow_05_board_2JEMS Large Medium.jpeg (119.04 KiB) Przejrzano 4450 razy
plac-z-gory Large Medium.jpeg
plac-z-gory Large Medium.jpeg (67.26 KiB) Przejrzano 4450 razy
plac-górki Large Medium.jpeg
plac-górki Large Medium.jpeg (94.11 KiB) Przejrzano 4450 razy

Master

Re: Skład Solny / Planeta Lem, ul. Na Zjezdzie Kraków - informacje i opinie o projekcie

Postautor: Master » 14 sie 2025, 11:05

MarcinG pisze:Jak donosi Lovekrakow.pl, Sklad Solny nie zamieni sie w Planete Lem. Ogromnie mi szkoda tego projektu JEMSow (zalaczone rendery).

Chyba wczoraj pojawiło się jakieś info, że miasto ten projekt zarzuca. Jego koszt oszacowano na 170 mln złotych i ktoś doszedł do wniosku, że nas na to nie stać. Też mam wątpliwości, czy to byłyby najlepiej wydane pieniądze. Tym bardziej, że tam chyba ten tort był już w dużej mierze rozdzielony pomiędzy organizacje, które w Składzie Solnym miały swoje miejsce.

Nowy

Re: Skład Solny / Planeta Lem, ul. Na Zjezdzie

Postautor: Nowy » 10 lut 2026, 23:06

Czy ja wiem, czy szkoda tego projektu? Tam trzeba było mnóstwo środków wpakować, ale frukta były już chyba rozdzielone. Ale miejmy nadzieję, że znajdzie się jakiś lepszy sposób na wykorzystanie tego budynku i jego otoczenia.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”