Wymiana grzejnika C.O. w łazience / jakie parametry grzejnika

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
Betmariss

Wymiana grzejnika C.O. w łazience / jakie parametry grzejnika

Postautor: Betmariss » 20 cze 2024, 12:15

Czy jest tutaj może jakiś fachowiec od C.O.?
Potrzebuję wymienić grzejnik łazienkowy, ale to mieszkanie w bloku spółdzielczym, więc musiałam pisać o zgodę. Spółdzielnia podała mi parametry instalacji: 95/70ºC i moc grzejnika 284W. Zadzwoniłam zapytać o jakiś przedział, bo przecież nie znajdę grzejnika, który będzie miał dokładnie taką moc, to mi powiedzieli, że "tak jest w dokumentacji" i dopiero po naleganiu ostatecznie dowiedziałam się, że nie mogę przekroczyć 300W.
Przejrzałam mnóstwo ofert grzejników od różnych producentów i okazuje się, że absolutnie żaden nie podaje mocy dla temperatury 95ºC. Moc podawana jest najczęściej dla temp. 70/60/20ºC, a jako dodatkowa informacja bywa jeszcze dla temp. 90/70/20ºC. Natomiast bardzo często 95ºC jest podane jako maksymalna temperatura grzejnika. W dodatku bardzo trudno jest znaleźć grzejnik C.O. o tak niskiej mocy. Zresztą wątpię aby w instalacji ta woda miała faktycznie 95 czy nawet 90ºC, a jeśli będzie to np. 70ºC, to wtedy moc takiego grzejnika wyniesie zapewne coś ok. 200W, a to tyle co nic, nawet dla małej łazienki. Dlatego teraz mam wątpliwości, czy na pewno dobrze zrozumiałam tą informację ze spółdzielni. Po pierwsze zawsze przy mocy podawane są 3 wartości temperatur, a oni mi podali dwie, a po drugie nikt nie podaje 95ºC. Nie wiem już, co o tym myśleć i czy tam dzwonić dopytać, bo obawiam się, że znów powiedzą tylko "tak jest w dokumentacji", a ty se babo rozkminiaj...
Co o tym sądzicie?
PS
Dodam jeszcze, że tu gdzie obecnie od wielu lat mieszkam nie ma w ogóle C.O., a grzejnik chcę wymienić w mieszkaniu, do którego będę się przeprowadzać, dlatego nie mam doświadczenia z C.O. Czy faktycznie w niewielkich łazienkach są oryginalnie grzejniki o takiej małej mocy? I jaka zazwyczaj jest temperatura wody w instalacji C.O. w blokach?

uno

Re: Wymiana grzejnika C.O. w łazience / jakie parametry grzejnika

Postautor: uno » 17 gru 2024, 0:04

Betmariss pisze:Czy jest tutaj może jakiś fachowiec od C.O.?
Potrzebuję wymienić grzejnik łazienkowy, ale to mieszkanie w bloku spółdzielczym, więc musiałam pisać o zgodę. Spółdzielnia podała mi parametry instalacji: 95/70ºC i moc grzejnika 284W. Zadzwoniłam zapytać o jakiś przedział, bo przecież nie znajdę grzejnika, który będzie miał dokładnie taką moc, to mi powiedzieli, że "tak jest w dokumentacji" i dopiero po naleganiu ostatecznie dowiedziałam się, że nie mogę przekroczyć 300W.

I jak, wymiana grzejnika w mieszkaniu spółdzielczym się udała, udało się znaleźć odpowiedni grzejnik dla zadanych parametrów? Jak się skończyła ta historia? Pytam, bo dużo na to wskazuje, że sam stanę przed podobnym wyzwaniem, więc dobrze byłoby wiedzieć, na co muszę się przygotować.

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”