Ulica Strumyk w Krakowie / przebudowa i remont / kiedy ruszają prace
Ulica Strumyk w Krakowie / przebudowa i remont / kiedy ruszają prace
Wie ktoś może, kiedy można liczyć na to, że ul. Strumyk w Krakowie (tzw. Stare Czyżyny) zostanie przebudowana i będzie tam jakoś normalniej? Mówi się o tym od kilku lat, ale jakoś prace nie chcą ruszyć.
Re: Ulica Strumyk w Krakowie / przebudowa i remont / kiedy ruszają prace
A jak na razie, to wygląda ona fatalnie, w zasadzie jej nazwa jest adekwatna, bo wygląda mniej więcej tak, jakby płynął nią strumyk.

Po deszczach kałuże i błoto, kiedy jest sucho to kurz, ciężko uwierzyć, że takie ulice mamy w Krakowie, i to nie na jakichś obrzeżach, ale wcale niedaleko od centrum miasta. Widać, że jest trochę chodników porobionych, chyba przez deweloperów budujących przy drodze, ale sama jezdnia to jakiś żart. Problem jest tam też taki, że nie ma w ulicy odwodnienia i dopiero trzeba by je zrobić, a tym samym robi się z tego większa przebudowa, a więc i droższa.

Po deszczach kałuże i błoto, kiedy jest sucho to kurz, ciężko uwierzyć, że takie ulice mamy w Krakowie, i to nie na jakichś obrzeżach, ale wcale niedaleko od centrum miasta. Widać, że jest trochę chodników porobionych, chyba przez deweloperów budujących przy drodze, ale sama jezdnia to jakiś żart. Problem jest tam też taki, że nie ma w ulicy odwodnienia i dopiero trzeba by je zrobić, a tym samym robi się z tego większa przebudowa, a więc i droższa.
O ile mi wiadomo, to najpierw musi zostać wyremontowana/zbudowana ul. Dolnomłyńska, na której też brakuje instalacji burzowej. Do niej będzie podłączana instalacja, która ma powstać na ul Strumyk. Remont Dolnomłyńskiej AFAIK jest zaplanowany w wieloletnim planie finansowym na 2026. Przy czym warto wspomnieć, że był już przesuwany raz o kilka lat. Jak wiemy miasto ma dużo innych zupełnie racjonalnych wydatków (np stadion wieczystej za 140 mln) stąd, też jest zupełnie prawdopodobne (a moim zdaniem niemal pewne), że remont zostanie przesunięty znowu. Zwłaszcza że miejsce to zapuszczone i zapomniane przez Boga i urzędników (mało wyborców). Stąd też można spokojnie założyć, że remont Strumyka to perspektywa 5+ lat a może i więcej.
Pewną nadzieję dają budowane w okolicy na potęgę bloki i prywatne "kondohotele" tudzież "akademiki" (tj mieszkania na wynajem na terenach usługowych bez parkingów). Ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia.
Pewną nadzieję dają budowane w okolicy na potęgę bloki i prywatne "kondohotele" tudzież "akademiki" (tj mieszkania na wynajem na terenach usługowych bez parkingów). Ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia.
hellhax pisze:Jak wiemy miasto ma dużo innych zupełnie racjonalnych wydatków (np stadion wieczystej za 140 mln) stąd, też jest zupełnie prawdopodobne (a moim zdaniem niemal pewne), że remont zostanie przesunięty znowu. Zwłaszcza że miejsce to zapuszczone i zapomniane przez Boga i urzędników (mało wyborców). Stąd też można spokojnie założyć, że remont Strumyka to perspektywa 5+ lat a może i więcej.
Zgadza się, wywalanie góry kasy na stadiony w czasie, w którym nie ma na podstawowe sprawy, to absurd, ale widać, że igrzyska dla władzy ważniejsze.
O remoncie ul. Strumyk w Krakowie faktycznie słyszałem od kilku lat, nie chce mi się wierzyć, że to w najbliższym czasie ruszy. Dzięki za info.
Z tego co udało mi się ustalić. Remont ulicy Strumyk zostanie wykonany razem z remontem ulicy Dolnośląskiej. W tym roku będzie przygotowywana dokumentacja a w przyszłym ruszy budowa. Projekt do wglądu ma być za około 2 miesiące.
kensai pisze:Z tego co udało mi się ustalić. Remont ulicy Strumyk zostanie wykonany razem z remontem ulicy Dolnośląskiej. W tym roku będzie przygotowywana dokumentacja a w przyszłym ruszy budowa. Projekt do wglądu ma być za około 2 miesiące.
Czy przypadkiem nie chodziło o ulice Dolnomłyńską, a nie Dolnośląską? Jeśli tak, to trzeba przyznać, że ona także jest w fatalnym stanie i na pewno pytanie o to, kiedy remont ul. Dolnomłyńskiej w Krakowie jest jak najbardziej zasadne. A skąd takie informacje odnośnie terminów, w jakich miałoby to zostać przynajmniej rozpoczęte?
Tak , chodziło o ulice dolnomłyńską (sownik przekręcił)
Temat konsultowałem z UMK Zarząd Dróg. Jak będzie jakaś informacja na BIP wkleję załącznik. Na razie czekamy.
Temat konsultowałem z UMK Zarząd Dróg. Jak będzie jakaś informacja na BIP wkleję załącznik. Na razie czekamy.
Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”