Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
wojdyla1980

Re: Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Postautor: wojdyla1980 » 25 lis 2024, 18:04

Mar G pisze:
Pepeg pisze:
Mar G pisze:
Marży 100 proc nie mają .
Więc muszą sprzedać 70 % żeby się spięło.

A tu stoi na 30% sprzedaż

19 mieszkań na 49 sprzedanych to jest ok 39% a budowa jest zaawansowana dopiero w 50%.

Ja widzę 17 sprzedanych jeśli być precyzyjnym.
Od miesiąca bz

17 mieszkań to już tylko 34%

i to że jakieś mieszkanie zostało sprzedane, nie znaczy że deweloper dysponuje 100% kwoty sprzedaży. Pieniądze są płacone transzami stosownie do zaawansowania budowy, także nie wygląda to wesoło

Pepeg

Postautor: Pepeg » 25 lis 2024, 18:38

Faktycznie 17. Nie wielu jest deweloperów którzy rozpoczęli budowę w tym roku, czyli po zakończeniu BK2% i sprzedali już ponad połowę mieszkań. Wszędzie w Krakowie sprzedaż idzie słabo. Podobna inwestycja na Golikówce ma chyba 6 mieszkań sprzedanych.

Mar G

Postautor: Mar G » 25 lis 2024, 21:43

Jeszcze kilka tyg i zaczną rozdawać miejsca parkingowe i/lub rabaty 100-200 T by ciągnąć to do końca

merite

Postautor: merite » 25 lis 2024, 22:18

Mar G pisze:Jeszcze kilka tyg i zaczną rozdawać miejsca parkingowe i/lub rabaty 100-200 T by ciągnąć to do końca

Szanowni Państwo,

Jest dla nas wielkim zaszczytem, że na tak zacnym forum, „niewielki bloczek z 49 mieszkaniami”, spotyka się z tak szeroką dyskusją. Pierwszy raz w naszej prawie szesnastoletniej historii odnosimy się do komentarzy, po prostu jak tu Ktoś wspomniał jesteśmy niewielkim podmiotem w tej branży. Jednak ze względu na pojawiające się krzywdzące opinie, zdecydowaliśmy się odpowiedzieć.

Nie jest prawdą, że nasz dział marketingu pisze tu komentarze, aby ratować sprzedaż. Po prostu nie mamy działu marketingu, czujemy się zakłopotani miłymi opiniami na nasz temat, ale to fakt, jesteśmy do dyspozycji naszych Klientów przez 7 dni w tygodniu, nie tylko do momentu sprzedaży, ale również przez cały okres rękojmi. Często z naszymi Klientami relacje stają się koleżeńskie, dobrosąsiedzkie. Nie kupujemy, jakichkolwiek opinii na nasz temat, może dlatego jest ich tak niewiele…
W listopadzie podpisaliśmy kolejną umowę, więc nie jest prawdą, że od miesiąca sprzedaż stoi.
Architektura – zawsze jest to nasza wizja, współpraca przy okazji realizacji inwestycji na Barbary ze StandART Architekci była wzorowa, zależało nam na niebanalnej architekturze, ale również funkcjonalności, dużych balkonach i dużych przeszkleniach, a także, aby budynek był po prostu taki, abyśmy się nie wstydzili, tego, co powstanie: energooszczędny, ergonomiczny, ale też inny niż to co buduje się. Dziękujemy za docenienie tego pomysłu. Jakość wiąże się jednak z ostateczną ceną, więc nie jesteśmy w stanie sprzedawać mieszkań poniżej wartości ich wytworzenia.
Sprzedaż inwestycji rozpoczęliśmy w marcu tego roku. Obecnie mamy podpisanych 17 umów deweloperskich, co stanowi 35% sprzedaży, 18te mieszkanie jest zarezerwowane. To prawda, że sytuacja na rynku jest niełatwa, ale to nie oznacza, że dobry produkt się nie obroni, a my dopiero skończyliśmy drugie piętro stanu surowego. Dlatego dziękujemy dotychczasowym Klientom za zaufanie. Tym bardziej komentarze sugerujące, że z powodu „słabej sprzedaży” (oczywiście w opinii dwóch osób tu piszących) realizacja może zostać wstrzymana są tak niesprawiedliwe. Takie komentarze są przez nas traktowane jako działania nieuczciwe i niczym nieuzasadnione. Realizacja przebiega zgodnie z planem, aktualnie 50% przedsięwzięcia deweloperskiego zostało zatwierdzone przez PKO BP S. A. Nie musimy po prostu posiłkować się kredytem na realizację inwestycji, wszystkie nasze inwestycje zrealizowane do tej pory oddaliśmy przed terminem, a jeśli zaciągaliśmy lata temu kredyty, to także spłacaliśmy je przez terminem. Co w naszej branży jest rzadkością, przez kilkanaście lat wszystkie zobowiązania w stosunku do firm podwykonawczych i innych kontrahentów, spłacaliśmy w terminie. Jedna z naszych spółek jest generalnym wykonawcą naszych inwestycji, dlatego w pełni kontrolujemy proces inwestycyjny.
Po nowelizacji ustawy deweloperskiej, 0,45% z każdej wpłaty Klientów trafia na Deweloperski Fundusz Gwarancyjny, jest to narzędzie mające dodatkowo zabezpieczyć Klientów na wypadek upadłości dewelopera, za działania niezgodne z prawem grożą poważne sankcje, nawet karne, dla nas jednak kluczowe znaczenie ma Marka na którą w bardzo niewielkim zespole pracujemy od lat. Nie moglibyśmy sobie pozwolić na realizację inwestycji wyłącznie ze środków Klientów, dlatego byłoby absurdem liczyć tylko na sprzedaż.

Dziękujemy za uczciwe, nawet krytyczne komentarze, ale te, które odbieramy jako działania naruszające nasze dobra osobiste jako przedsiębiorcy, oraz działania nieuczciwej konkurencji, nie mogą pozostać bez reakcji.

W imieniu Grupy Merite

Agnieszka Gilarska

Nowy

Postautor: Nowy » 25 lis 2024, 23:13

I ja szanuję takie podejście, sprawy wyłożone, jest informacja o tym, jak idzie sprzedaż, jakie finansowanie itp.

Co do lokalizacji, to ktokolwiek chce, może podjechać w okolicę o dowolnej porze dnia i nocy i samemu przekonać się jak to wygląda. Zresztą nie wyobrażam sobie zresztą sytuacji, w której ktoś kupuje mieszkanie i tego nie robi.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 26 lis 2024, 12:13

Ale w tej inwestycji od początku wiadomo ile mieszkań jest sprzedanych i jaka jest cena. W przeciwieństwie do innych deweloperów gdzie cena jest tajemnicą a kolory mieszkań sprzedanych/zarezerwowanych na stronie zmieniają się jak w kalejdoskopie. Może dlatego konkurencja tak trolluje tą inwestycje.

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 26 lis 2024, 14:36

Pepeg pisze:Ale w tej inwestycji od początku wiadomo ile mieszkań jest sprzedanych i jaka jest cena. W przeciwieństwie do innych deweloperów gdzie cena jest tajemnicą a kolory mieszkań sprzedanych/zarezerwowanych na stronie zmieniają się jak w kalejdoskopie. Może dlatego konkurencja tak trolluje tą inwestycje.

W tym wątku są aktywne 3 trole. Jeden uparcie twierdzi, ze pozytywne wpisy pochoidzą o d dewelopera, drugi uparcie twierdxzi, ze przed blokiem została myjnia i kwestionuje zdolność finansowa dewelopera, trzeci kwestionuje zdolnosc finansową dewelopera. Fajnie, ze deweloper odpowiedzial.

Ja mam uwage negatywną do inwestycji - brakuje mi czarno-bialego planu mieszkan. Do wyboru, niech ten kolorowy jak przedszkola, pomaluj mi mamo, z plamami i stoliczkami jak kwiatusie na łace zostanie, ale na stronie powinien byc do wyboru zwykly, nieoczo****ny plan mieszkania.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 26 lis 2024, 15:35

Bas Kra pisze:
Ja mam uwage negatywną do inwestycji - brakuje mi czarno-bialego planu mieszkan. Do wyboru, niech ten kolorowy jak przedszkola, pomaluj mi mamo, z plamami i stoliczkami jak kwiatusie na łace zostanie, ale na stronie powinien byc do wyboru zwykly, nieoczo****ny plan mieszkania.

:lol: :lol: :lol:
Podejrzewam że jeśli napiszesz do biura obsługi to powinieneś dostać plan wybranego mieszkania z wymiarami i innymi szczegółami technicznymi.
Możesz też spróbować zapytać go tutaj bo jak widać deweloper jest obecny na forum. :lol: :lol: :lol:

merite

Postautor: merite » 26 lis 2024, 15:47

Bas Kra pisze:
Pepeg pisze:Ale w tej inwestycji od początku wiadomo ile mieszkań jest sprzedanych i jaka jest cena. W przeciwieństwie do innych deweloperów gdzie cena jest tajemnicą a kolory mieszkań sprzedanych/zarezerwowanych na stronie zmieniają się jak w kalejdoskopie. Może dlatego konkurencja tak trolluje tą inwestycje.

W tym wątku są aktywne 3 trole. Jeden uparcie twierdzi, ze pozytywne wpisy pochoidzą o d dewelopera, drugi uparcie twierdxzi, ze przed blokiem została myjnia i kwestionuje zdolność finansowa dewelopera, trzeci kwestionuje zdolnosc finansową dewelopera. Fajnie, ze deweloper odpowiedzial.

Szanowny Panie,

Bardzo dziękujemy za merytoryczną uwagę. Jeśli chodzi o rzuty mieszkań, to na życzenie Klientów wysyłamy PDF danego lokalu z projektu wykonawczego, w załączeniu przykładowy rzut.

Z wyrazami szacunku,

Agnieszka Gilarska

Obrazek

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 26 lis 2024, 17:01

Pepeg pisze:
Bas Kra pisze:

:lol: :lol: :lol:
Podejrzewam że jeśli napiszesz do biura obsługi to powinieneś dostać plan wybranego mieszkania z wymiarami i innymi szczegółami technicznymi.
Możesz też spróbować zapytać go tutaj bo jak widać deweloper jest obecny na forum. :lol: :lol: :lol:

Nie każdy ma ochotę wszedzie pisac i prosic, zeby sie czegos tylko dowiedzieć i zostawiac swoje namiary. a tak btw to 5% społeczenstwa ma daltonizm, więc teorfetycznie jesli w tym bloku jest 49 mieszkan, w kazdyś zamieszkają srednio 3 oosby, to statystycznie 7 osob z potencjalnych mieszkanców ma daltonizm, czyli 2 rodziny widza tam na planie dziwne rzeczy

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”