Loft Dolnomłyńska Kraków (Czyżyny) / HK Group - i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
czang

Re: Loft Dolnomłyńska Kraków (Czyżyny) / HK Group - i opinie na forum

Postautor: czang » 04 lis 2024, 23:37

To jak obiecałem w innym wątku o inwestycji przy Dolnomłyńskiej, wrzucam zdjęcia kolejnej inwestycji przy tej ulicy.

Obrazek

Budynek Loft Dolnomłyńska już stoi i nawet jest większość elewacji, a pewnie do tego czasu to i nawet więcej jej zrobili.

czang

Postautor: czang » 04 lis 2024, 23:39

Ten słup na wprost balkonów trochę jednak psuje ogólny odbiór tego budynku.

Obrazek

Warto zwrócić uwagę na to, że każdy balkon ma oświetlenie, przynajmniej tam można sądzić po kablach zwisających z sufitu.

czang

Postautor: czang » 04 lis 2024, 23:45

Elewacja jest zrobiona całkiem w porządku, wykończona jakimiś okładzinami ceramicznymi.

Obrazek

Jak dla mnie fajnie to wygląda, znacznie lepiej niż wiele nawet droższych inwestycji powstających obecnie w Krakowie. Jak się podoba?

Stregoborr

Postautor: Stregoborr » 05 lis 2024, 8:27

Budynek naprawdę prezentuje się świetnie – klinkier to oczywiście kwestia gustu, ale sama technologia wygląda o wiele lepiej niż tradycyjny tynk cienkowarstwowy. Co więcej, taki budynek starzeje się wolniej i dłużej zachowuje świeży wygląd. Zastanawiam się, dlaczego w Krakowie można budować tak piękne biurowce, a z budownictwem mieszkaniowym sprawa wygląda gorzej.

Klinkier to rzeczywiście kosztowna technologia, ale istnieją tańsze i lżejsze alternatywy, jak elastolith – który również świetnie się prezentuje. Wydaje mi się, że na osiedlu Atal w Zabłociu elewacja została wykonana właśnie z tego materiału.

Stefan1005

Postautor: Stefan1005 » 05 lis 2024, 9:14

Stregoborr pisze:Budynek naprawdę prezentuje się świetnie – klinkier to oczywiście kwestia gustu, ale sama technologia wygląda o wiele lepiej niż tradycyjny tynk cienkowarstwowy. Co więcej, taki budynek starzeje się wolniej i dłużej zachowuje świeży wygląd. Zastanawiam się, dlaczego w Krakowie można budować tak piękne biurowce, a z budownictwem mieszkaniowym sprawa wygląda gorzej.

Klinkier to rzeczywiście kosztowna technologia, ale istnieją tańsze i lżejsze alternatywy, jak elastolith – który również świetnie się prezentuje. Wydaje mi się, że na osiedlu Atal w Zabłociu elewacja została wykonana właśnie z tego materiału.

Zgadzam się z opinią, że taka elewacja powinna znacznie dlużej wygldać świeżo, zwłaszcza w porownaniu z jasnymi kolorami klasycznej elewacji.
W kwestii samego klinkieru - czy ta elewacja to właśnie nie jest jedna z tych alternatyw?

Plus dla dewelopea za utrzymanie spójnego charakteru swoich inwestycji przy jednej ulicy, zapewne każdemu się może podobać coś innego, ale w mój gust to trafia.

czang

Postautor: czang » 02 gru 2024, 22:16

Stefan1005 pisze:
Stregoborr pisze:Klinkier to rzeczywiście kosztowna technologia, ale istnieją tańsze i lżejsze alternatywy, jak elastolith – który również świetnie się prezentuje. Wydaje mi się, że na osiedlu Atal w Zabłociu elewacja została wykonana właśnie z tego materiału.

Zgadzam się z opinią, że taka elewacja powinna znacznie dlużej wygldać świeżo, zwłaszcza w porownaniu z jasnymi kolorami klasycznej elewacji.
W kwestii samego klinkieru - czy ta elewacja to właśnie nie jest jedna z tych alternatyw?

Nie wiem dokładnie, ale widziałem, jak na jednej z tych inwestycji układali pojedyncze płytki na kleju, chyba zresztą było gdzieś zdjęcie na forum, więc wygląda na to, że nie są to jakieś większe panele imitujące cegłę. Choć gdyby nawet tak było, to imitują ją całkiem dobrze : )

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”