Mieszkania na ostatnich piętrach starych wieżowców / komu je przydzielano / Helikopter (os. Centrum D Nowa Huta Kraków)
Mieszkania na ostatnich piętrach starych wieżowców / komu je przydzielano / Helikopter (os. Centrum D Nowa Huta Kraków)
Na pewno kojarzycie ten budynek, pierwszy wieżowiec po prawej stronie, jeśli jedzie się al. Jana Pawła II z Placu Centralnego w Nowej Hucie w kierunku Krakowa. Budynek określany jest czasem jako Helikopter i zdaje się, że zbudowano go jeszcze w końcówce lat 50, więc musiało to być coś, patrząc na budowaną wcześniej i równolegle zabudowę Nowej Huty, która od tak pojmowanego modernizmu znacznie odbiegała.
Re: Mieszkania na ostatnich piętrach starych wieżowców / komu je przydzielano / Helikopter (os. Centrum D Nowa Huta Krak
I o ile sam w sobie ten budynek jest całkiem interesujący, to mnie zastanawia coś innego, zobaczcie na najwyższą kondygnację i te duże okna / przeszklenia w mieszkaniach. No właśnie, czy to są mieszkania dla artystów, zawodów twórczych? Słyszałem kiedyś taką wersję, ale nie mam pewności czy tak naprawdę jest, czy to tylko miejska legenda. Jak to jest naprawdę z mieszkaniami na ostatnich piętrach wieżowców z PRL?
Jeśli tak było, to może ktoś był w takim mieszkaniu i może się podzielić informacjami, jak to wygląda, a może i jakimiś zdjęciami?
Jeśli tak było, to może ktoś był w takim mieszkaniu i może się podzielić informacjami, jak to wygląda, a może i jakimiś zdjęciami?
-
Re: Mieszkania na ostatnich piętrach starych wieżowców / komu je przydzielano / Helikopter (os. Centrum D Nowa Huta Krak
andrzej_87krk pisze:gdzie to dokładnie jest?
Chodzi oczywiście o ten blok w Nowej Hucie, kawałek za Placem Centralnym jadąc w stronę "miasta".

Zobacz, jakie duże okna są na ostatnim piętrze tego budynku. Zakładam, że to nie są suszarnie.
A tak z ciekawości, to kojarzy ktoś może jakiegoś artystę znanego, który miałby przydzielone takie mieszkanie w starym bloku na ostatnim piętrze? Przyznam że raz zdarzyło mi się być w jednym bloku na Osiedlu Kolorowym w Krakowie i tam na samej górze miałem coś odebrać, był lokal trochę jak suszarnia albo coś takiego ale była tam ewidentnie jakaś pracownia artystyczna choć nie kojarzę żadnych prac związanych z tym artystą i z tym miejscem.
Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”