Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MarcinG

Re: Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Postautor: MarcinG » 03 sie 2024, 20:31

Zgadza sie, ja szukalem akurat mieszkan 80m+ i takie w inwestycji byly jedynie 3 sztuki, wszystkie od strony Dąbrowskiego - 1, 2 i 3 pietro, takze duzego wyboru nie mialem i prawde mowiac, wolalem od tej strony niz gdzies blizej torowiska. Do tego mieszkanie ma oknca na 3 strony swiata, co jest calkiem fajna opcja.

Nie mam pojecia, co moze, a co nie moze powstac na dzialkach 2 i 3. Wiem jedynie, ze ulica wzdluz inwestycji Archicom ma byc slepa i nie pelnic roli przelotowej.

Ten "dom" mysle, ze zostanie. Slyszalem w biurze, ze wlasciciel nie chcial sprzedac tej dzialki Archicomowi, wiec pewnie nie planuje sie z niej ruszac w najblizszej przyszlosci.

Na działce numer 1 ma się ponoć coś budować i to w blizszej niz dalszej przyszlosci (niby jakas mieszkaniowka).

Budynek D1.D2 rzeczywiscie nie ma pozwolenia. Umowy rezerwacyjne byly niedawno aneksowane. Najpierwsz konserwator wniosl o zmiane koloru elewacji, nie mam pewnosci co jeszcze ich blokuje w tym momencie.

ad 6) Modern Living buduje cos niemal po sąsiedzku.

marcopolo

Postautor: marcopolo » 09 sie 2024, 0:18

Jakiś czas temu analizowałem kilka poniższych kwestii i do niektórych się odniosę:

2) Okolica na którą "spoglądają" mieszkania jest fatalna. Na grafice załączyłam trzy pola. Pierwsze pole na żywo wygląda z gołą inaczej, to jakiś zaniedbany dojazd z obskurną bramą prowadzący do jakichś usług w domu wyglądającym na jednorodzinny, nie wydaje się, że to zniknie przez najbliższe lata, więc z budynku nr 1 taki widok mamy gwarantowany, czy może jestem w błędzie?

Pole nr 1 nie obejmuje domu jednorodzinnego, i całkiem słusznie, bo właścicielem domu jednorodzinnego jest ktoś inny niż tej działki (pola nr 1), Myślę, że obszary działki i działki z domem bedą troszkę inne niż zaznaczone pole nr 1. Nie zdziwię się jak powstanie narożna kamienica przy ul. Dąbrowskiego, naprzeciw budynku D1, a dom jednorodzinny zostanie.

3) W biurze powiedzieli, że w polu nr2 może powstać blok w zabudowie pierzejwoej, co dla mnie jest jakimś kuriozum, gdyż to będzie ekspozycja typowo na tory, nie chce mi się wierzyć że urzedędnicy by coś takiego wymyślili, tym bardziej, że dojazd jak rozumiem miałby odbywać się tą drogą wewnętrzną wzdłuż inwestycji Archicom. Czy faktycznie jest tak jak napisałam?

w polu nr 2 wg planu przestrzennego może powstać kamienica w zabudowie pierzejowej. Gdybym to ja budował to pewnie okna skierowałbym na ten teren oznaczony jako pole nr 3. Z dojazdem do pola nr 2 i pola nr 3 to faktycznie pewnie jest jakiś problem, ale teraz jakoś tam ktoś dojeżdża, pytanie którędy? Dodatkowe info: jest projektowana droga miedzy polem nr 2 a torami - byłoby to przedłużenie ulicy Hetmańskiej i gdyby tak się stało, to dojazd do kamienicy wybudowanej na polu nr 2 byłby zapewniony.
Nie wiem czy Archicom by się zgodził na dojazd "swoją" droga, ale gdyby ta droga o której wspomniałem kiedykolwiek powstała, to ulica Dąbrowskiego-Boczna przestałaby być ulicą ślepą.

4) W biurze powiedzieli mi także, że w polu nr 3 nie może powstać żadna zabudowa (dziwne, bo to jedyne sensowne miejsce na tym terenie). Wie ktoś może co się tam znajduje? Bo nie idzie tam podejść pieszo, a sądząc po tym co znajduje się w polu nr1 na wizualizacji, to sądzę że w polu nr3 nie ma żadnego lasu, a pewnie jakieś wysypisko śmieci w najlepszym wypadku krzaki i baraki. Jest to o tyle istotne, że cały budynek nr 3 ma widok właśnie na ten przybytek oznaczony polem nr 3, sprzedaż w tym budynku leży, wiec zakładam, że to głowny (poza bliskością torów) powód?

W polu nr 3 jest działka o kształcie nieregularnym, przez środek tej działki przebiega (szeroki) pas terenów zielonych, na ten moment ciężko tam będzie coś postawić.

Ważne info: właścicielem działek zaznaczonych jako pole nr 2 i pole nr 3 jest ta sama osoba.

Chyba 19 kwietnia 2024 ktoś wrzucił kawałek mapy z planu przestrzennego, pole 3 ma żółte pasy co oznacza tereny zielone.

Jak wygląda działka będąca w polu nr 3 najlepiej zerknąć w geoportalu, budowa tam czegokolwiek będzie ciężka. a przy obecnym planie niemożliwa.

5) Budynek nr 2 ponoć nie ma pozwolenia na budowę i nie wiadomo czy w ogóle będzie miał, ale wydaje się lepszym rozwiązaniem niż budynek nr1 przy dość ruchliwej drodze. Czy nie wolał Pan zakupić w jego początku jakieś mieszkanie? Czy zrezygnował właśnie ze względu na brak pozwolenia na budowę? Swoją drogą to dziwne, że sprzedaż jest, oferta jest, a pozwolenia na użytkowanie nie ma.

Z tego co wiem to budynek D1 i D2 realizowane będą na tym samym pozwoleniu na budowę. Jeżeli D2 nie ma pozwolenia do D1 też nie ma.

6) Czy w najblizszej okolicy (500-700m) są jeszcze jakieś inne inwestycje?

Obrazek[/quote]

Adam925

Postautor: Adam925 » 07 wrz 2024, 16:20

Czy ktoś wie co dzieje się z pozwoleniem na budowę D1D2?

realista

Postautor: realista » 07 wrz 2024, 20:02

Adam925 pisze:Czy ktoś wie co dzieje się z pozwoleniem na budowę D1D2?

nie ma i nic nie wskazuje na to żeby miało być, dziwię się tylko jeleniom, którzy z miesiąca na miesiąc przedłużają umowy rezerwacyjne, gdzie ceny mają parę tys. wyższe niż obecnie tam sprzedają, a jeszcze nie powiedzieli ostatniego słowa bo non stop nowe promocje

ikopi

Postautor: ikopi » 14 paź 2024, 12:52

Co jeszcze może blokować że D1D2 jest w ciaglej przedsprzedazy? Z WITA też był ten sam problem, że nie mieli jeszcze pozwolenia, ale w koncu dostali. Podobno miało nie byc opoznien, ale no przeciez to jest nie mozliwe zeby nie było jak nie zaczeli nawet kopać, ani nic. Lokalizacja ciekawa, blisko centrum podgórza, kazimierz. Cena jak ceny krakowskie wiadomo. Jak kto lubi oczywiście. Zastanawia mnie czy ktoś to blokuje co jeszcze jest nei tak?

MarcinG

Postautor: MarcinG » 14 paź 2024, 13:53

Blokuje ich to (chyba, ze sciemniaja), ze nie powiadomili wlasicieli lokali tylko wspolnoty, ktore sasiaduja z inwestycja. Musieli to zrobic, co naturlanie wydluzylo caly proces. Pytanie co bedzie, jak sie trafi jakis niezadowolony, ze mu okno zaslonią i zacznie wojować. Tego nie wiem.

realista

Postautor: realista » 14 paź 2024, 14:16

MarcinG pisze:Blokuje ich to (chyba, ze sciemniaja), ze nie powiadomili wlasicieli lokali tylko wspolnoty, ktore sasiaduja z inwestycja. Musieli to zrobic, co naturlanie wydluzylo caly proces. Pytanie co bedzie, jak sie trafi jakis niezadowolony, ze mu okno zaslonią i zacznie wojować. Tego nie wiem.

może faktycznie tak było, w końcu archicom to chyba jeszcze nigdy nic nie wybudował, pracuje tam parę osób i dopiero zaczęli zajmować się deweloperką, dlatego mogli tego nie wiedzieć

poza tym nie sądzę, by jakikolwiek z setek miłych sąsiadów tamtejszych kamienic miał mieć cokolwiek przeciwko budowie za jego plecami

całe szczęście, że w przypadku etapu obok jak sądzę omyłkowo lecz szczęśliwie wszystkich powiadomili i mogą budować ;)

MarcinG

Postautor: MarcinG » 14 paź 2024, 14:26

Nie wiem, nie znam sie. Jednak budynek, ktory jest w budowie, nie sasiaduje bezposrednio z kamienicami, tak jak D1/D2. Moze ma to znaczenie. A moze nie ma. Moze tam byl stary zydowski cmentarz i nie moga nawet wbic lopaty. Nie do konca widze jakies specjalnie racjonalne powody, zeby przedluzali celowo.

@realista: masz w tym temacie jakies informacje czy bardziej patrzysz z boku poprostu?

realista

Postautor: realista » 14 paź 2024, 14:31

MarcinG pisze:Nie wiem, nie znam sie. Jednak budynek, ktory jest w budowie, nie sasiaduje bezposrednio z kamienicami, tak jak D1/D2. Moze ma to znaczenie. A moze nie ma. Moze tam byl stary zydowski cmentarz i nie moga nawet wbic lopaty. Nie do konca widze jakies specjalnie racjonalne powody, zeby przedluzali celowo.

@realista: masz w tym temacie jakies informacje czy bardziej patrzysz z boku poprostu?

mi w biurze mówili parę miesięcy temu, że tracą nadzieję że ta inwestycja D1D2 w ogóle ruszy bo nie mogą uzyskać pozwolenia na budowę wskazując jako powód oprotestowanie mieszkańców sąsiednich kamienic, do których budynki miałyby być przyklejone

jak cos takiego pada z ust biura sprzedaży, który z zasady zawsze wszystko koloryzuje na korzyść, to znaczy że nikła szansa, że coś tam powstanie i pewnie dlatego ludzie rezygnują z umów rezerwacyjnych które mają tam od miesięcy i są non stop przedłużane

ale co jest prawdą, skoro Ty usłyszałeś co innego?

ten trzeci budynek D3 jest po prostu brzydki i ma bardzo słaby widok z okien więc nim się nie interesowałem

z D1/D2 się już wyleczyłem, może to i dobrze bo na rynku ceny już nie idą w górę i łatwiej wynegocjować dobrą cenę w nie gorszym miejscu

MarcinG

Postautor: MarcinG » 14 paź 2024, 14:53

realista pisze:
MarcinG pisze:Nie wiem, nie znam sie. Jednak budynek, ktory jest w budowie, nie sasiaduje bezposrednio z kamienicami, tak jak D1/D2. Moze ma to znaczenie. A moze nie ma. Moze tam byl stary zydowski cmentarz i nie moga nawet wbic lopaty. Nie do konca widze jakies specjalnie racjonalne powody, zeby przedluzali celowo.

mi w biurze mówili parę miesięcy temu, że tracą nadzieję że ta inwestycja D1D2 w ogóle ruszy bo nie mogą uzyskać pozwolenia na budowę wskazując jako powód oprotestowanie mieszkańców sąsiednich kamienic, do których budynki miałyby być przyklejone

jak cos takiego pada z ust biura sprzedaży, który z zasady zawsze wszystko koloryzuje na korzyść, to znaczy że nikła szansa, że coś tam powstanie i pewnie dlatego ludzie rezygnują z umów rezerwacyjnych które mają tam od miesięcy i są non stop przedłużane

ale co jest prawdą, skoro Ty usłyszałeś co innego?

ten trzeci budynek D3 jest po prostu brzydki i ma bardzo słaby widok z okien więc nim się nie interesowałem

z D1/D2 się już wyleczyłem, może to i dobrze bo na rynku ceny już nie idą w górę i łatwiej wynegocjować dobrą cenę w nie gorszym miejscu

Haha, no to niezle ci powiedzieli. Ja mam wciaz rezerwacje, jednak zaczalem sie znow rozgladac, bo to palcem na wodzie pisane póki co.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”