Hotel Forum w Krakowie / zmiany w Hotelu Forum Kraków (wyburzenie, przebudowa, remont?) informacje i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Hotel Forum / Wyburzenie Hotelu Forum i budowa osiedla mieszkaniowego - informacje i opinie

Postautor: pozdro » 08 lis 2020, 18:08

Nie dla słoików tylko dla expatów (efektu drnażu mózgów), którzy budują Krakowską ekonomią, bez tego bylibyśmy Bytomiem. : D

Witt

Re: Hotel Forum / Wyburzenie Hotelu Forum i budowa osiedla mieszkaniowego - informacje i opinie

Postautor: Witt » 08 lis 2020, 19:02

pozdro pisze:Nie dla słoików tylko dla expatów (efektu drnażu mózgów), którzy budują Krakowską ekonomią, bez tego bylibyśmy Bytomiem. : D

Moja rada ...To niech sobie expaci buduja apartamanety i wille w Krzeszowicach, jak im sie nie podoba dawny hotel na Podwawelskim.
Kiedys bez expatow Krakow sobie poradzil...przez 1000 lat...i jakos nie przypominal Bytomia.
Tak , trudno to pojac sloikowi...to kwestia mentalnosci, wiedzy...i ROZUMU...

slawek

Postautor: slawek » 08 lis 2020, 23:06

ITGeek pisze:Sławek zapomniałeś jeszcze o Apartamentowcu zasłoniętym biurowcem : d

A akurat ten budynek widać, pomiędzy diabelskim młynem i budynkiem hotelu : )
Trabb pisze:
slawek pisze:Co myślicie o takiej panoramie z okolic Wawelu i Skałki? Trochę się tego dużo tam robi.

Brakuje jeszcze balonu który ten krakowski misz-masz pięknie dopełnia ; )

Balon nie zmieścił się w kadrze ; ) A jeszcze bywało tam wesołe miasteczko.

Witt

Postautor: Witt » 08 lis 2020, 23:18

Pyskaty pisze:
Witt pisze:Ja jestem zdecydowanie za tym zeby ten hotel zostawic i zaadaptowac do innej funkcji. Budowanie kolejnego osiedla w tym miejscu to barbarzynstwo. Dla sloikow ten budynek niech bedzie okropny i dla nich nic nie znaczy....ale dla Krakusow budzi sentyment. Gdyby ktos widzial ten hotel w latach 80-tych z podswietlanym podjazdem futurystycznymi neonami, kafejke na ostatnim pietrze z obledalnym widokiem , restauracje serwujaca wtedy wyszukane potrawy w czasach kiedy byly tylko stolowki studenckie i knajpy na Rynku.......

Też jestem tego zdania. Odwierdzałem ten hotel ponad 20 lat temu i wtedy wciąż stanowił ciekawe miejsce. Stoi tyle budynków w stylu brutalistycznym na całym świecie i nikt tego nie burzy. Zaglądam czasem do albumu Bujaka 'Kraków z lotu ptaka' i łezka się w oku kręci jak się popatrzy co z niektórymi dzielnicami się stało. A słoiki to budują przede wszystkim swój własny dobrobyt. Przeciętny Krakus to ja nie wiem czy jest tak zadowolony widząc jak koszty życia wzrosły.

Dziekuje za Twoj komentarz

iti

Zniszczenie szklanej mozaiki w Hotelu Forum w Krakowie / niszczenie oryginalnego wyposażenia Hotelu Forum

Postautor: iti » 25 sie 2024, 18:28

Taka ciekawostka dotycząca Hotelu Forum w Krakowie, a dokładniej to jednego z ciekawszych elementów jego wystroju, tj. oryginalnej, modernistycznej mozaiki szklanej, która została zaprojektowana przez zespół, któremu przewodniczyła Krystyna Strachocka-Zgud. Mozaika została wykonana w Krakowskim Instytucie Szkła (KIS), dokładniej to szklane bańki, z których była złożona - ręczna robota i naprawdę dużo musiano jej w to włożyć. A zlokalizowana była na ostatnim piętrze hotelu, przy kawiarni czy restauracji. Teraz znów otwarła się tam knajpa, ale zamiast mozaiki, na gołej ścianie jest podobno wielki napis FUN. Ponoć mozaikę zniszczyli wandale, zanim jeszcze powierzchnia została wynajęta pod knajpę...

Tu szczegóły i źródło:
architektura.muratorplus.pl/krytyka/bezcenna-mozaika-w-hotelu-forum-w-krakowie-zniszczona-zdobila-sciane-kawiarni-panorama-na-ostatnim-pietrze-aa-zP2E-a9K4-LiDo.html

Jedno jest pewne, na pewno zniszczenie szklanej mozaiki w Hotelu Forum to robota wandali, bo jak nazwać kogoś, kto coś takiego zrobił. Choć ciekawe, jak to było naprawdę, bo przecież po hotelu nie można sobie było tak swobodnie chodzić. Inna sprawa, czy nie zrobiono żadnej inwentaryzacji przy okazji wynajmu powierzchni na ostatnim piętrze? Dziwne to wszystko jakieś.

Szkoda, że to wszystko nie zostało lepiej dopilnowane, bo jednak to byłaby niemała atrakcja, sam bym się wybrał zobaczyć. A jeżeli ktoś interesuje się szkłem polskim z okresu modernizmu (PRLu), to Krakowski Instytut Szkła na pewno doskonale kojarzy, nazwiska takie jak Jerzy Słuczan-Orkusz, Zofia Pasek itp. Myślę, że sporo takich osób z całej Polski chętnie by wpadło zobaczyć mozaikę, ale został z niej tylko... FUN. Bardzo szkoda.

iti

Postautor: iti » 25 sie 2024, 18:35

A tu taki typowy dla Krakowa ostatniego czasu kolaż z Hotelem Forum, mam wrażenie, że wszystko na nim jest, a pewnie za jakiś czas pojawi się jeszcze nowa kładka przez Wisłę.

Obrazek

Statki na Wiśle, hotele pływające, koło młyńskie i karuzela, a nad wszystkim góruje balon.

iti

Re: Hotel Forum w Krakowie / jaka przyszłość czeka Hotel Forum - informacje i opinie

Postautor: iti » 25 sie 2024, 18:40

I jeszcze sam bohater wątku, czyli opuszczony, brutalistyczny hotel w Krakowie, a właściwie, to pokoje są niewykorzystywane, bo kondygnacja -1, parter i najwyższe piętro sobie funkcjonują.

Obrazek

Widać, że elewacja zaczyna zarastać jakimiś krzakami, mogli by zadbać o to, żeby trochę ją przeczyścić. Szkoda, że to nie funkcjonuje, jako hotel i ciekawe, ile prawdy w tym, że to konkurencji najbardziej zależało na jego zamknięciu.

iti

Postautor: iti » 29 sie 2024, 9:06

Pojawił się nowy wątek w sprawie Hotelu Forum, ruszyła procedura wpisania budynku do rejestru zabytków, a wniosek o to złożył krakowski oddział SARP. Nie wiadomo jeszcze czym ta procedura się zakończy, ale zdaje się, że samo jej uruchomienie rozpoczyna jakąś formę ochrony.

Szkoda, że aby to się stało i urzędnicy ruszyli tyłki z siedzeń, musiała zostać zniszczona unikatowa szklana mozaika wyprodukowana w Krakowskim Instytucie Szkła. Widać taka ofiara.

iti

Postautor: iti » 29 sie 2024, 9:25

No i co z tymi wszystkimi tekstami, że hotel był źle zbudowany, osiada i nie nadaje się do wykorzystania? Że pomieszczenia za niskie i takie tam różne... Czyżby jednak miało się potwierdzić, że to konkurencja zadbała o to, żeby ten obiekt wyłączyć z użytkowania? A faktycznie patrząc na Hotel Forum i wybudowany po drugiej stronie Wisły relatywnie niedawno hotel znanej sieci, to jednak do brutalistycznej architektury Ingardena nie ma on startu.

MiG

Postautor: MiG » 09 paź 2024, 11:12

To teraz ciekawe, czy faktycznie Hotel Forum trafi do rejestru zabytków, czy to tylko takie gadanie. Inna sprawa, że to wszystko miałoby sens, gdyby na budynek był jakiś pomysł, a tego chyba ciągle brak.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”