Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 20 sie 2024, 23:44

To ja też dorzucam kilka zdjęć z tego, jak idzie budowa tramwaju do Mistrzejowic, choć może nie są tak spektakularne.

Obrazek

Tu pętla tramwajowa w Mistrzejowicach.

Obrazek

Ona akurat powinna być gotowa chyba znacznie wcześniej, bo mają na nią wrócić tramwaje jeżdżące do tej pory normalną linią.

bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 20 sie 2024, 23:45

Na dojeździe do pętli też prace, widać zostawiony stary słup z zasilaniem.

Obrazek

Cała reszta idzie do wymiany czy raczej zbudowania od nowa.

bohom

Postautor: bohom » 20 sie 2024, 23:46

Ulica Bohomolca i hałdy ziemi wzdłuż niej.

Obrazek

Choć tu dzieje się stosunkowo niewiele teraz, bo też skala prac tam chyba nie będzie jakaś ogromna, poza zrobieniem przejazdu przez ul. na skrzyżowaniu z Krzesławicką.

bohom

Postautor: bohom » 20 sie 2024, 23:47

I jeszcze raz ta pętla i jej przebudowa.

Obrazek

Oby nie znajdowali na terenie objętym pracami jakichś kolejnych "niespodzianek" z ostatniej IIWŚ.

korniszon

Postautor: korniszon » 24 wrz 2024, 23:51

Podano zaktualizowany harmonogram prac... i już nie ma co marzyć o tym, że budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic zakończy się w przyszłym, tj. 2025 roku. Okazuje się, że na IV kwartał 2025 r. planowana jest dopiero budowa torowiska tramwajowego, a na I kwartał 2026 r.
prace wykończeniowe przy budowanej linii, czyli mała architektura i nasadzenia, które powinny być robione raczej jesienią, żeby drzewa miały większe szanse przeżycia.

A to przecież jeszcze nie koniec opóźnień, bo przecież w Krakowie to wszystko nie może dziać się zbyt szybko, więc pewnie dojdą kolejne miesiące. Zresztą nasadzenia i mała architektura, to przecież jeszcze nie koniec, bo żeby tramwaj uruchomić potrzebne są wszystkie odbiory, pozwolenia, testy... Nie chcę myśleć, ile to jeszcze może potrwać.

KlientS

Postautor: KlientS » 04 paź 2024, 0:08

Może akurat w chwili pisania tego posta i robienia screena z mapy nie było jakiegoś super ruchu i korków w okolicy, ale jest czasem tak, że przejazd autobusem przez ten kawałek, to zajmuje kilkadziesiąt minut. Szybciej jest ten kawałek przejść na nogach, tylko i tak później nie ma gdzie wsiąść w autobus inny z jednej z tych linii lub linii jadących przez Bora Komorowskiego.

Obrazek

A może wyznaczyć dodatkowy przystanek tam, gdzie zaznaczyłem, na którym zatrzymywałyby się wszystkie autobusy jadące przez Pilotów ale tez przez Opolską / Bora-Komorowskiego. Dzięki temu można by wysiąść na Pilotów, a następnie przejść w stronę estakady i wsiąść w coś, co jedzie dalej przez Bora-Komorowskiego w stronę Nowej Huty lub w coś, co wyjeżdża akurat z Pilotów.

Przejazd przez tą okolicę autobusem w godzinach szczytu, to jakiś żart teraz.

3stronny

Postautor: 3stronny » 06 paź 2024, 18:57

Tu foty z tej budowy, tylko dobrych kilka - kilkanaście dni temu zrobione, więc nie wiem czy tego nie zasypali.

Obrazek

W każdym razie zadaszenie nad czymś zrobili, nie wiem czy to jakiś element przystanku podziemnego, czy może jakieś instalacje.

3stronny

Postautor: 3stronny » 06 paź 2024, 18:58

Ale widać, że to jakaś pokrywa czegoś, co jest związane z budową linii tramwajowej do Mistrzejowic w Krakwie.

Obrazek

Mam wrażenie, że to będzie jednak coś technologicznego, bo jest w tym właz studzienki, ale pewności nie mam.

adam90

Postautor: adam90 » 11 paź 2024, 0:08

Czy wiadomo już jak będą przebiegać linie tramwajowe po zakończeniu tej budowy? Czy 52-ka zostanie puszczona nową trasą, czy wprowadzą nową linię? Najbardziej mnie interesuje, czy ta inwestycja zauważalnie skróci czas dojazdu z Osiedla Piastów do centrum.

hellhax

Postautor: hellhax » 11 paź 2024, 11:52

A dlaczego 52 miałby zacząć jeździć na mistrzejowice?

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”