Akt notarialny przedwstępny / czym jest i jakie ma konsekwencje

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
nelson

Akt notarialny przedwstępny / czym jest i jakie ma konsekwencje

Postautor: nelson » 23 wrz 2024, 23:17

czym jest ten dokument? Czy jeśli bank nie udzieli mi kredytu, to powoduje jakieś kosekwencje prawne?
Poza tym niech mi ktoś wytłumaczy ten fragment z umowy :
Kupujący zobowiązuje się, iż w przypadku zbycia Lokalu, osoba
nabywająca od niego Lokal w akcie notarialnym obejmującym umowę
zbycia Lokalu udzieli na rzecz Spółki pełnomocnictwa i zgody, o treści jak
w niniejszej umowie i załączniku, pod rygorem wynagrodzenia Spółce
wszelkich szkód, jakie poniesie w związku z brakiem takich pełnomocnictw
czy zgód.
Dzięki

luter

Akt Notarialny przedwstępny

Postautor: luter » 24 wrz 2024, 8:53

Jakie konsekwencję są z nim związane. Jeśli nie dostanę kredytu(biorę 600 tyś) lub znajdę inne mieszkanie - w innym miejscu za lepsze pieniądze, to czy rezygnując z tego jakie konswekwencję prawnę ponoszę?

Nowy

Re: Akt notarialny przedwstępny / czym jest i jakie ma konsekwencje

Postautor: Nowy » 25 wrz 2024, 0:06

To chyba powinna regulować umowa deweloperska, tj. ile tracisz zadatku albo zaliczki (?), jeżeli rozwiążesz umowę deweloperską.

A pełnomocnictwa, to nie wiem czy nie chodzi o to, że gdybyś odsprzedawał mieszkanie, to deweloper chce, żeby kupujący od ciebie zgodził się na wszystko to, na co ty się zgodziłeś względem dewelopera.

Ale najlepiej taką umowę zanieść do prawnika, który się na tym zna i fachowo doradzi.

misgos

Postautor: misgos » 25 wrz 2024, 10:25

Nie możesz sobie „ot tak” wypowiedzieć umowy deweloperskiej (bo chyba o niej mowa). W tej umowie zobowiązujesz się do zakupu nieruchomości i jasno są (powinny być) zapisane punkty, kiedy strony mogą umowę wypowiedzieć. Ustawowo są też określone sytuacje, kiedy możesz wypowiedzieć umowę. W przypadku gdy bierzesz kredyt musisz zadbać o to, żeby w umowie znalazł się zapis, że możesz wypowiedzieć umowę w razie gdyby np. 2-3 banki odmówiły ci udzielenia kredytu.

nelson

Postautor: nelson » 25 wrz 2024, 13:04

Chodzi o umowę przedwstępną. W umowie którą otrzymałem nie mam informacji odnośnie sytuacji kiedy zostaje ona rozwiązana. Zadatek wynosi 2 tyś.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”