Parmiarnia i zabudowy / szklarnie dla roślin / Ogród Botaniczny Kraków

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
iti

Parmiarnia i zabudowy / szklarnie dla roślin / Ogród Botaniczny Kraków

Postautor: iti » 22 lis 2024, 8:42

Wydawało mi się, że to gdzieś widziałem na forum, ale nie udało mi się znaleźć, więc podrzucam. Może i zbudowane już jakiś czas temu, ale ciągle robi wrażenie nowością i wyglądem.

iti

Re: Parmiarnia i zabudowy / szklarnie dla roślin / Ogród Botaniczny Kraków

Postautor: iti » 22 lis 2024, 8:44

Ten budynek to palmiarnia w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie, która zastąpiła starszy budynek, w którym podobno palma się już przestawała mieścić.

Obrazek

Jak widać, obiekt bardzo się przydaje, bo pewnie palmie (jednej z najstarszych w Polsce) nie byłoby najlepiej w padającym śniegu. Choć wiem, że są odmiany, które nawet radzą sobie w naszym klimacie w gruncie.

iti

Postautor: iti » 22 lis 2024, 8:45

Poza samą palmiarnią dobudowano lub przebudowano chyba jeszcze inne obiekty, jest tam spora szklarnia w Ogrodzie Botanicznym.

Obrazek

A także jakieś mniejsze domki dla roślin. Ogólnie ładnie to wygląda zimową scenerią, kiedy pada śnieg.

ragar

Postautor: ragar » 20 maja 2025, 12:47

Warto wybrać się o tej porze roku do ogrodu botanicznego w Krakowie, wygląda to o wiele lepiej w takiej zimowej aurze. Nowa palmiarnia robi super wrażenie, na pewno warto się wybrać.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”