Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
nature_swallows

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: nature_swallows » 05 sty 2021, 22:09

Kukuciumka pisze:
nature_swallows pisze:
Kukuciumka pisze:Atal ma doskonale mieszkania, dlatego schodzą im jak ciepłe bułeczki. Potwierdził to wspaniały wynik za 2020, a ponoć kryzys i pandemia :) My kupiliśmy z mężem od nich niedawno 100 m2 na Zabłociu.

Mieszkania od nich są super, i jak mi to dziś Pani od nich odpisała "uprzejmie informuję, iż nie negocjujemy cen transakcji oraz warunków zakupu"

Natomiast będąc tak zlewarowaną firmą, opierasz się na tym, że mieszkania "Ci idą". Pytanie co się z nią stanie, jak mieszkania "przestaną iść".

Podobna sytuacja była z Lehman Brothers...

A to nie znam, ale prędzej zbankrutuje po podatku cukrowym Coca-Cola, niż spółka giełdowa Atal.

Cóż, od ponad 10 lat pracuję na rynku finansowym i jedyne czego się nauczyłem to nic nie zakładać tylko dywersyfikować.

Super to mieszkanie na Zabłociu! Pokaż foty!

Kukuciumka

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Kukuciumka » 05 sty 2021, 22:46

nature_swallows pisze:Super to mieszkanie na Zabłociu! Pokaż foty!

A dziękuję ;) Za trzy miesiące wychodzi ekipa wykończeniowa z architektem, wiec bardzo chętnie podzielę się fotkami.

tomm

Postautor: tomm » 05 sty 2021, 23:04

Lokum Siesta na stronie pokazuje ze tylko 43 lokale sa wolne, a w raporcie 59... a ja myslalem ze cos jednak sprzedaja :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 05 sty 2021, 23:14

tomm pisze:Lokum Siesta na stronie pokazuje ze tylko 43 lokale sa wolne, a w raporcie 59... a ja myslalem ze cos jednak sprzedaja :D

A trzeba dodać, że podsumowanie 2020 uwzględnia I kwartał, gdzie jeszcze pandemii nie było. Generalnie jest kiepsko.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Adam01

Postautor: Adam01 » 05 sty 2021, 23:24

NeVeS pisze:Kolejny developer podał dane za 4 kwartał, i niestety wszystko wskazuje na to że pomimo kryzysu sprzedaż utrzymuje się na przyzwoitym poziomie ...

Grupa Dom Development sprzedała w czwartym kwartale 2020 roku 1.130 lokali netto, co oznacza wzrost rdr o 17 proc. - poinformował deweloper w komunikacie. Grupa przekazała w tym czasie klientom 1.073 lokale, czyli o 9 proc. więcej niż rok wcześniej. Zarząd z optymizmem patrzy na 2021 rok.

Lokum Deweloper sprzedał w czwartym kwartale 2020 r. 169 lokali wobec 33 lokali przed rokiem - poinformowała spółka w komunikacie. W wyniku czwartego kwartału rozpoznano sprzedaż 80 lokali wobec 195 rok wcześniej.

Atal zawarł w 2020 roku 2.896 umów deweloperskich i przedwstępnych wobec 3.196 przed rokiem. W samym czwartym kwartale spółka sprzedała 824 mieszkania wobec 894 rok wcześniej - poinformował deweloper w komunikacie. Zarząd zakłada, że w 2021 roku sprzedaż będzie na stabilnym poziomie.

Mar G pisze:temu też nieźle poszło .
jak mentalnie sobie z tym poradzić , prawda ?

money.pl/gielda/victoria-dom-sprzedala-1-476-mieszkan-przekazala-1-176-w-2020-r-6593967651649665a.html

anubis pisze:Jak dla mnie to z tego jasno wynika, że jest niewesoło.

anubis pisze:Generalnie jest kiepsko.

:D :lol:
Piękne dodawanie sobie otuchy po fantastycznych komunikatach spółek deweloperskich na temat sprzedaży.

Generalnie
Obrazek

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 06 sty 2021, 0:58

ITGeek pisze:Panowie, nie wiem jakim ignorantem trzeba byc, widzac raporty spolek deweloperskich notowanych na gieldzie, ktore pokazuja r/r wzrosty. Pomimo pandemii, pomimo najwyzszych cen w historii, sprzedaz idzie, u niektorych z r/r jest wyzsza. Prosze o racjonalne wyjasnienia, dlaczego w takiej sytuacji ktokolwiek mialby obnizac ceny?

Przeciez to sa podstawowe zasady handlu.

Sam chcialbym, aby ceny mieszkan spadly, albo chociaz zeby wymusic na deweloperach budowy mieszkan i inwestycji przyjaznych mieszkancom. Zielen, komorki, tarasy,ogrodki, normalne miejsca postojowe a nie patoplatformy itd. Niestety po naplywie takich danych nie widze tutaj powodu, dla ktorego sprzedajac wiecej i drozej sprzedajacy mialby obnizac cene..

Nie rozumiem.
mówisz, że dobrze się sprzedają, nic się nie stało.
Jednak na rynku wtórnym widać coraz więcej pustych mieszkań.
Czy przeprowadzałeś rzeczywiste wyszukiwania, zamiast szukać tylko wykresów inwestycyjnych?
Nic nie wiem o inwestycjach.
Wiem tylko, że dzisiaj jest 06.01.2021, idąc do otodom i gumtree widzę jeszcze prawie wszystkie mieszkania sprzed ponad 7 miesięcy.
A jeśli przefiltruję przez ostatnie 7 dni, to 558 nowych ofert. 172 średnie, 386 podstawowe.
Wiem, że niektóre są aktualizacjami, ale widzę wiele nowych, nawet kilka zapisałem do rozważenia. Niektóre znajdują się na terenach i budynkach, które już mają mieszkania na sprzedaż.
Oznacza to, że mam (jako kupujący) więcej ofert do wyboru.
Jeśli myślę o zamieszkaniu w konkretnej okolicy i mam 5 nowych ofert w tym samym budynku (rynek wtórny), to świetnie, mogę to wykorzystać w negocjacjach, mogę nawet pokazać inne oferty niektórym właścicielom i poprosić ich o obniżę cenę, jeśli odmówią to kupię od ich właścicieli.

Napisałem tu nawet wczoraj lub przedwczoraj, jest teraz tyle nowych ofert, że nawet nie wiem, czy powinienem teraz coś kupić.
Jako kupujący jestem jeszcze bardziej zrelaksowany i wiem, że mogę negocjować lub czekać na coś lepszego.

Ale znowu szukam rynku wtórnego, ponieważ osobiście tego chcę. może masz rację, a może przede wszystkim sprzedajesz wszystko, ale dla mnie to nie ma znaczenia.

pozdro

Postautor: pozdro » 06 sty 2021, 1:09

buda pisze:
Grejfrut pisze:Odejmij jeszcze czynsz przez 6 lat czyli liczę ok. 500 zł x 72 miesiące = -36 000

500zł czynszu? to chyba jak się mieszka i płaci opłaty. W pustym mieszkaniu to max 150zł.
Garaż przepłacone nie wiem jaki sens ma kupowanie garażu po 40 tyś jak można na ulicy parkować

pozdro

Postautor: pozdro » 06 sty 2021, 6:41

Ktos ogarnia o co chodzi z osłabianiem złotego? To jakis program zubożenia Polaków? Żebyśmy kupowali iphony po 10 tys zl jak w Indiach, płacili za tydzien wakacji w alpach 10 tys zl od osoby i ogolnie byli biedakami? Euro juz dawno powinno być po 3.5zl a tu taki zonk. Robią z nas tania sile robocza i montownie świata. Nie wiem czy my sie z Zimbabwe czy Chinami ścigamy. W chinach to pol biedy mało zarabiac bo kraj duży to mozna na wakacje po chinach jeździć, i kupować wszystko chińskie. Za Tuska to byly czasu dolar po 2 zl. Teraz to jestesmy coraz biedniejsi pkb w Czechach 40 tys usd per capita vs w Polsce 10 tys usd per capita

Wiec jakby spojrzeć na to w ten sposob ze mamy sztucznie zaniżona złotówkę to ceny mieszkań w Polsce bylyby drogie. Bo ok 4-5 tys euro wydaje sie dużo, ale po 3.5zl to juz by wychodziło 15 tys zl.

Chyba ze to jakis pomysl an to żeby Polacy za granice wyjechali do roboty bo w Polsce przestaje sie oplacac pracowac.

Mar G

Postautor: Mar G » 06 sty 2021, 8:39

pozdro pisze:Ktos ogarnia o co chodzi z osłabianiem złotego? To jakis program zubożenia Polaków? Żebyśmy kupowali iphony po 10 tys zl jak w Indiach, płacili za tydzien wakacji w alpach 10 tys zl od osoby i ogolnie byli biedakami? Euro juz dawno powinno być po 3.5zl a tu taki zonk. Robią z nas tania sile robocza i montownie świata. Nie wiem czy my sie z Zimbabwe czy Chinami ścigamy. W chinach to pol biedy mało zarabiac bo kraj duży to mozna na wakacje po chinach jeździć, i kupować wszystko chińskie. Za Tuska to byly czasu dolar po 2 zl. Teraz to jestesmy coraz biedniejsi pkb w Czechach 40 tys usd per capita vs w Polsce 10 tys usd per capita

Wiec jakby spojrzeć na to w ten sposob ze mamy sztucznie zaniżona złotówkę to ceny mieszkań w Polsce bylyby drogie. Bo ok 4-5 tys euro wydaje sie dużo, ale po 3.5zl to juz by wychodziło 15 tys zl.

Chyba ze to jakis pomysl an to żeby Polacy za granice wyjechali do roboty bo w Polsce przestaje sie oplacac pracowac.

Miejmy nadzieję, że na akcji sylwestrowej zakończyli. Zrobili fixing o 11 na najwyższym poziomie roku - od 11.05 kurs zjechał i nie wraca. Wypłacą księgowy zysk z wyceny rezerw walutowych do budżetu i coś się zasypie.
Problem będzie co zrobić 31 grudnia 2021...

Jak było wysokie zadłużenie zagraniczne grali analogicznie - tylko na umocnienie. Wielokrotnie zaniżony był sztucznie kurs tego dnia.
Rynek czeka, schodzi i powoli testuje Glapę czy znów wejdzie.
Trzeba przyznać zaskoczyli tym.

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 06 sty 2021, 9:13

Mar G - czy potrafisz wytłumaczyć w jakim celu przeglądasz to forum?

Po twoich postach zakładam że nie szukasz mieszkania bo 'kupiłbyś je już dawno bez analiz na forum czy lepiej teraz czy poczekać. Jeżeli nie szukasz - to spędzanie tu czasu z nudów też mało prawdopodobne - są lepsze rzeczy na nudę i ciekawsze fora. A to że śledzisz ten wątek, bo masz mieszkanie, które chcesz sprzedać tym bardziej jest niewiarygodne - na dolku (wg twoich postów) się nie sprzedaje. Botem też chyba nie jesteś.

Jak dostanę odpowiedź będę bardzo wdzięczny ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”