Kobierzyńska 164 Kraków od Acatom - opinie na forum o inwestycji na Ruczaju

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Kejt28

Re: Kobierzyńska 164 Kraków od Acatom - opinie na forum o inwestycji na Ruczaju

Postautor: Kejt28 » 08 lut 2020, 18:47

Cześć :)
Jako, że też zamieszkam pod tym adresem, śledzę i ten wątek i postępy na budowie. Przejeżdżając tam dziś, zauważyłam niepokojące porządki z drzewami rosnącymi w linii granicznej od wschodu. Akurat moje okna są gdzieś tam i te drzewa mnie cieszyły, a tu jedno leży. Może orientujecie się, czy to tyle z wycinką, czy planują coś więcej? Szkoda tej naturalnej drzewiastej bariery :( na zdjęciu załączam o czym mowa (pardon za obrót zdjęcia, to przez upload z telefonu)

Obrazek

Mero

Postautor: Mero » 08 lut 2020, 19:07

Kejt28 pisze:Cześć :)
Jako, że też zamieszkam pod tym adresem, śledzę i ten wątek i postępy na budowie. Przejeżdżając tam dziś, zauważyłam niepokojące porządki z drzewami rosnącymi w linii granicznej od wschodu. Akurat moje okna są gdzieś tam i te drzewa mnie cieszyły, a tu jedno leży. Może orientujecie się, czy to tyle z wycinką, czy planują coś więcej? Szkoda tej naturalnej drzewiastej bariery :( na zdjęciu załączam o czym mowa (pardon za obrót zdjęcia, to przez upload z telefonu)

Hej. Ze zdjęcia jakoś mi ciężko wywnioskować gdzie to drzewo stało, który to jest blok? Jutro pójdę tam zobaczyć bo aż sama się dziwię że wycieli.
Jak w sierpniu pytałam o te drzewa, to dowiedziałam się że starają się o pozwolenie na wycięcie dwóch drzew które znajdują się najbliżej bloku (Chyba C jak dobrze pamietam) ale to chyba nie jest drzewo najbliżej położone.

ArturroKRK

Postautor: ArturroKRK » 08 lut 2020, 20:00

W sumie to tak trochę pomiędzy blokami B i C ale bliżej C :)

Obrazek

Z tego co wiem kilka drzew które mocno nachylały się nad działkami miały zostać usunięte (2-3 max)

nie_taka

Postautor: nie_taka » 08 lut 2020, 20:01

Dzisiaj pytałam o drzewa i dowiedziałam się, ze zostały wycięte dwa z nich, jak wspomniane wcześniej, natomiast te od strony Gwieździstej miały pozostać tak jak były.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 lut 2020, 20:55

Bywam w mieszkaniu po drugiej stronie rowu. Tydzień temu powieszono ogloszenie, aby opróżńić parking w wybrane dni bo mają prawie wszystko wycinać. Martwi nas to, bo będziecie nam zaglądać w okna, dla Was jeszcze gorzej bo nasz nienajpiękniejszy parking i droga dojazdowa będzie wprost przed Waszymi oknami.
Drzewa są po Waszej stronie i zablokowanie wycinki przez naszą Wspólnotę nie miało mocy strony w postępowaniu.
A tak pięknie śpiewały tam ptaki...

Kejt28

Postautor: Kejt28 » 08 lut 2020, 21:06

O nie... :shock: to bardzo niefajne wieści z tą wycinką! Moje zdjęcie jest przy bloku C, w narożniku tuż przy strumyku. Te drzewa były jednym z argumentów „za” mieszkaniem tam, bo jednak naturalne wyciszenie, otoczenie inne niż betonowa pustynia. Drzewa nie wyglądały na walące się, chore czy stwarzające zagrożenie - tym bardziej nie wiem co jest grane. Zostało jedno z dwóch większych, właśnie w tym narożniku - jak je wytną, to już”kurtyna” z drzew przestanie istnieć i zostanie podziwianie ścian sobie nawzajem. Teraz to faktycznie się wkurzyłam i myślę, że warto by zasięgnąć w poniedziałek jakiejś konkretnej informacji i pytanie - jeśli stwierdzą, że tak, czyszczą całą tę stronę z drzew i krzaków, to co w takiej sytuacji robić? Zakładam, że dla wszystkich są jednak atutem i lepiej, żeby były, bo jak już je wytną i wsadzą takie kijanki 30cm to będzie słabo....

Mar G

Postautor: Mar G » 08 lut 2020, 21:10

Uczulcie developera, żeby nie próbował usunąć korzenia tego wielkiego drzewa co wycięli. Nie wiem czy Was uprzedzili, że wprost przed tym drzewem na drugim brzegu potoku jest duża przepompownia ścieków z naszych 7 bloków. My mamy kanalizację podpiętą nie do Gwieździstej tylko na górze na Obozowej. Musimy wypompowywać ścieki dosyć wysoko. Nie zawsze się to udaje, dlatego jest odpływ ścieków do potoku przy Waszym bloku i wyrywanie korzeni mogłoby uszkodzić ten odpływ i jeszcze pogorszyć kondycję instalacji ( a ma już 15 lat i jest awaryjna).

Mero

Postautor: Mero » 08 lut 2020, 21:52

Z tego co widzę wycięli to drzewo które zaznaczyłam na zdjęciu (sorry za jakość.. ) widzę że było ono dosyć nachylone w stronę bloku, tam na rogu też przecież planowo miał być chyba plac zabaw więc to kwestie bezpieczeństwa. Oby tylko reszty nie wycięli.

Obrazek

kubala

Postautor: kubala » 11 lut 2020, 22:31

Witajcie przyszli sąsiedzi :)
Fajnie, że mamy tu kilka ambitnych i zainteresowanych osób - dobrze będzie się tworzyło wspólnotę :) Co do wycinki drzew to faktycznie chyba wycięto tylko dwa które zagrażały bezpieczeństwu. Ciekawi mnie jednak sytuacja z miejscami parkingowymi, z tego co widzę w parkingu podziemnym zostało im po kilka wolnych miejsc na każdy budynek i wątpię aby sprzedali je do ostatniego. Na początku w biurze mówili coś, że będzie jeszcze około 20 miejsc naziemnych do sprzedaży ale to zależy jak się będą sprzedawać podziemne. Mam jednak nadzieję, że miejsca naziemne za szlabanem zostawią ogólnodostępne. Ja mam akurat 2 miejsca w garażu ale zawsze mogą wpaść goście i wtedy będzie ciężko z zaparkowaniem.

Mar G

Postautor: Mar G » 11 lut 2020, 22:43

Zaparkują "U Muszkieterów"

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”