MOG31 Kraków / budowa apartamentowca ul. Mogilska 31 deweloper Warimpex - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Master

Re: MOG31 Kraków / budowa apartamentowca ul. Mogilska 31 deweloper Warimpex - opinie na forum

Postautor: Master » 17 mar 2026, 23:34

hellhax pisze:Blok z mieszkaniami pod wynajem.

Ale akurat to mają być chyba zwykłe mieszkania, a nie lokale usługowe.

Master

Re: MOG31 Kraków / budowa apartamentowca ul. Mogilska 31 deweloper Warimpex - opinie na forum

Postautor: Master » 17 mar 2026, 23:34

Choć może i jakieś niezwykłe, bo patrzę właśnie na mieszkanie 4-pokojowe mające 100 m2 na ostatnim piętrze i za to sobie liczą 30 tys. zł/m2. Mam wrażenie, że grubo odjechali, jak za 3 sypialnie z oknami na północ, przy okazji na ruchliwą i nieprzyjemną ul. Mogilską, w których dodatkowo na ścianach z oknem nie ma kątów prostych względem pozostałych ścian. Nie wiem czy 32 m2 tarasu od drugiej strony jakoś to rekompensuje. Ciekawe, w jakich realnie to będzie cenach chodziło.

Sellie

Postautor: Sellie » 28 mar 2026, 21:10

Właśnie natrafiłam na tę inwestycję, błagam, powiedzcie, że to jakiś eksperyment społeczny. :lol: Oni tam porobili mieszkania po 35 m2 po 17-19k z metra... z sypialnią bez okna! :lol: :lol: :lol:
Myślałam, że już wszystko widziałam, ale jednak rynek potrafi zaskoczyć... xD już czekam jak ktoś to kupi na wynajem xDD

investor

Postautor: investor » 29 mar 2026, 15:43

Sellie pisze:Właśnie natrafiłam na tę inwestycję, błagam, powiedzcie, że to jakiś eksperyment społeczny. :lol: Oni tam porobili mieszkania po 35 m2 po 17-19k z metra... z sypialnią bez okna! :lol: :lol: :lol:
Myślałam, że już wszystko widziałam, ale jednak rynek potrafi zaskoczyć... xD już czekam jak ktoś to kupi na wynajem xDD

Zgłaszam obecność.
Kupiłem takie mieszkanie pod wynajem, lokalizacja i cena w stosunku do lokalizacji się zgadzała (oczywiście 1830 zł z metra względem katalogu opuszczono). Czy coś nie tak z tym zakupem, nietrafiony? Wynajmuję gorsze mieszkania, więc nie sądzę, że tutaj będzie problem z najmem.

MiG

Postautor: MiG » 29 mar 2026, 16:19

Tam, zwłaszcza od strony ul. Mogilskiej będzie się kiepsko mieszkało, zwłaszcza na niskich piętrach, duży ruch samochodowy i tramwajowy, do tego po drugiej stronie ulicy chyba też zabudowa. Ruch jest tam prawie przez całą dobę, bo to jedna z głównych ulic w mieście.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 29 mar 2026, 19:58

investor pisze:Kupiłem takie mieszkanie pod wynajem, lokalizacja i cena w stosunku do lokalizacji się zgadzała (oczywiście 1830 zł z metra względem katalogu opuszczono). Czy coś nie tak z tym zakupem, nietrafiony? Wynajmuję gorsze mieszkania, więc nie sądzę, że tutaj będzie problem z najmem.

Problemu z najmem nigdy nie ma. Kwestia ROI.

Sellie

Postautor: Sellie » 30 mar 2026, 21:01

investor pisze:
Sellie pisze:Właśnie natrafiłam na tę inwestycję, błagam, powiedzcie, że to jakiś eksperyment społeczny. :lol: Oni tam porobili mieszkania po 35 m2 po 17-19k z metra... z sypialnią bez okna! :lol: :lol: :lol:

Zgłaszam obecność.
Kupiłem takie mieszkanie pod wynajem, lokalizacja i cena w stosunku do lokalizacji się zgadzała (oczywiście 1830 zł z metra względem katalogu opuszczono). Czy coś nie tak z tym zakupem, nietrafiony? Wynajmuję gorsze mieszkania, więc nie sądzę, że tutaj będzie problem z najmem.

Czyli kupiles za 15 z metra???
Wez mi wytlumacz, za ile to mieszkanie wynajmiesz?
Tam serio jest sciana z drzwiami do tej sypialni? Nie boisz sie, ze lokator tam sie udusi?
W zasadzie jednym rozwiazaniem jakie widze, to usuniecie tej sciany i zrobienie z tego jednego wielkiego pokoju.

Zrobmy kalkulacje, kupiles to za minimum 525k. Do tego wykonczenie powiedzmy 50k max po taniosci. To 575k.
Wynajmiesz to za max 3k calosc (2500 na reke dla Ciebie, reszta oplaty).
Czyli 2500 x 12 miesiecy x 19 lat = 570k.

Oczywiscie nie jest realne, zebys przez te 19 lat mial oblozenie caly czas, plus nie zdarzyly sie zupelnie zadne wymiany, naprawy, remonty.
Zeby inwesycja sie zwrocila musisz to wynajmowac caly czas przez 20 lat, i po 20 latach zaczniesz dopiero zarabiac na tym mieszkaniu.

Biorac pod uwage nasza dzietnosc - ilosc pustych, niewynajetych mieszkan bedzie za 20 lat w Krakowie z 3-4 razy wyzsza. Juz dzisiaj, a nie za 20 lat, Krakow ma najnizsze ROI ze wszystkich miast, bo zwyczajnie mieszkan na wynajem jest zbyt duzo i sa zbyt tanie.

Powiesz mi jak ci sie w glowie spina taka inwestycja? Przeciez nawet jakbys polowe hajsu rozjebal na gieldzie, to i tak bedziesz mniej stratny niz na tym mieszkaniu.

Sellie

Postautor: Sellie » 30 mar 2026, 21:04

tonyxxl pisze:
investor pisze:Kupiłem takie mieszkanie pod wynajem, lokalizacja i cena w stosunku do lokalizacji się zgadzała (oczywiście 1830 zł z metra względem katalogu opuszczono). Czy coś nie tak z tym zakupem, nietrafiony? Wynajmuję gorsze mieszkania, więc nie sądzę, że tutaj będzie problem z najmem.

Problemu z najmem nigdy nie ma. Kwestia ROI.

Jak nie ma problemu, jak na serwisach typu otodom, olx jest STALE 4-5k niewynajetych mieszkan i z roku na rok ta liczba rosnie. A to tylko 2 portale, a nie ogol. Do tego dochodza jeszcze wszystkie airbnb itd.

investor

Postautor: investor » 31 mar 2026, 17:16

Sellie pisze:
investor pisze:

Zgłaszam obecność.

Czyli kupiles za 15 z metra???
Wez mi wytlumacz, za ile to mieszkanie wynajmiesz?
Tam serio jest sciana z drzwiami do tej sypialni? Nie boisz sie, ze lokator tam sie udusi?
W zasadzie jednym rozwiazaniem jakie widze, to usuniecie tej sciany i zrobienie z tego jednego wielkiego pokoju.

Zrobmy kalkulacje, kupiles to za minimum 525k. Do tego wykonczenie powiedzmy 50k max po taniosci. To 575k.

Oczywiscie nie jest realne, zebys przez te 19 lat mial oblozenie caly czas, plus nie zdarzyly sie zupelnie zadne wymiany, naprawy, remonty.
Zeby inwesycja sie zwrocila musisz to wynajmowac caly czas przez 20 lat, i po 20 latach zaczniesz dopiero zarabiac na tym mieszkaniu.

Biorac pod uwage nasza dzietnosc - ilosc pustych, niewynajetych mieszkan bedzie za 20 lat w Krakowie z 3-4 razy wyzsza. Juz dzisiaj, a nie za 20 lat, Krakow ma najnizsze ROI ze wszystkich miast, bo zwyczajnie mieszkan na wynajem jest zbyt duzo i sa zbyt tanie.

Powiesz mi jak ci sie w glowie spina taka inwestycja? Przeciez nawet jakbys polowe hajsu rozjebal na gieldzie, to i tak bedziesz mniej stratny niz na tym mieszkaniu.

Trochę ponad 15 k/m2. Wykończenie 2500 zł z metra w dobrym standardzie, na tyle dobrym, że - mieszkanie jako dwupokojowe w tej lokalizacji wynajmę za 3500 zł + opłaty, a za 3000 zł (+ opłaty oczywiście) to ja na Bronowicach małych w dwudziestoletnim budynku wynajmuję od paru lat.

Zwrot sobie policz, bardzo przyjemny, a jak dodamy wzrost cen nieruchomości, to w 10 lat się zamknę z palcem w dupce. Jak zrobię krótki termin - w co się jednak nie bawię - to jeszcze szybciej uzyskam zwrot.

Na szczęście konkurencją są często (nie)myślące ja ty osoby, od których czasami odkupuję mieszkania jeszcze taniej. Skąd ty wymyśliłaś, że przez 19 lat czynsze pozostaną na tym samym poziomie, od jakiej psiapsi z przedszkola? :lol:

Zaraz powiesz, a co jak najemca mi nie zapłaci, albo zniszczy czajnik ;) Spokojnie, bywa i tak, a mimo to nadal mieszkania robią na mnie i następne mieszkania od lat. Problem polega na tym, że tobie się coś wydaje, a ja to robię w praktyce.

Odnośnie wyludniania, dzietności itp. kocopołów, najczęściej powtarzają to jakieś nieruchliwe stare panny, mam nadzieję, że do takich nie należysz.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 31 mar 2026, 18:07

Sellie pisze:Zrobmy kalkulacje, kupiles to za minimum 525k. Do tego wykonczenie powiedzmy 50k max po taniosci. To 575k.

W sensie, że za 19 lat, to mieszkanie nadal będzie wynajmowane za max 3k za całość? :mrgreen:

Jest Ci znane takie pojęcie, jak choćby zmiana wartości pieniądza w czasie? ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”