Miejsca postojowe / parkowanie i organizacja ruchu na os. Apartamenty Bajeczna

Forum przeznaczone dla mieszkańców inwestycji Apartamenty Bajeczna w Krakowie. Zapraszamy do omawiania spraw związanych z osiedlem oraz dzielenia się opiniami i spostrzeżeniami na jego temat.
onaja

Re: Miejsca postojowe / parkowanie i organizacja ruchu na os. Apartamenty Bajeczna

Postautor: onaja » 06 sty 2018, 14:17

Hubert pisze:Własnie taką mamy mentalność, ja czegoś nie mam to niech innemu też będzie źle. Będę chodził całym chodnikiem, byle ktoś nie mógł zajechać na chodnik jeśli przyjedzie o 23 i nie będzie miał gdzie stanąć. Szanujmy się...

Nie ma co na te chwilę drążyć więcej tego tematu. Wszystko wyjdzie w praniu jak już większość mieszkańców się wprowadzi. Przez kilka najbliższych miesięcy nie powinno być problemu z parkowaniem.

dokładnie i wtedy trzeba będzie ewentualnie rozwiązywać problemy 8-)

Daniel11

Re: Miejsca postojowe / parkowanie i organizacja ruchu na os. Apartamenty Bajeczna

Postautor: Daniel11 » 06 sty 2018, 14:36

Hm, tak się składa, że mam samochód. I dlatego kupiłem miejsce postojowe. Więc argument typu "sam nie mam więc inni nich mają źle" nietrafiony.
Tylko ciągle nie mogę zrozumieć tego hołdowania samochodom.

onaja

Postautor: onaja » 07 sty 2018, 9:15

Daniel11 pisze:Hm, tak się składa, że mam samochód. I dlatego kupiłem miejsce postojowe. Więc argument typu "sam nie mam więc inni nich mają źle" nietrafiony.
Tylko ciągle nie mogę zrozumieć tego hołdowania samochodom.

Ja też mam miejsce w garażu podziemnym i co z tego? :roll:

chaberr

Postautor: chaberr » 07 sty 2018, 9:50

Do osób, które podnoszą że jak samochód lekko stoi na chodniku nie można normalnie iść, albo coś zastawia. Przepraszam czy Wy jesteście amerykanami o wadze +150 kg i szerokości w pasie 2 metry? Przecież można lekko ominąć, zmienić kierunek chodu. Ludzie ogarnijcie się.

groszek11

Postautor: groszek11 » 07 sty 2018, 11:01

chaberr pisze:Do osób, które podnoszą że jak samochód lekko stoi na chodniku nie można normalnie iść, albo coś zastawia. Przepraszam czy Wy jesteście amerykanami o wadze +150 kg i szerokości w pasie 2 metry? Przecież można lekko ominąć, zmienić kierunek chodu. Ludzie ogarnijcie się.

Powiedz to matce z 2 dzieci i jedno w wózku z zakupami.... typowa polska mentalność... niech sobie idzie naokoło. Ja i tak pod wejściem zaparkuje, przecież nie będę chodził.
Tylko czemu ktoś taki nie kupił miejsca postojowego?

kasia86

Postautor: kasia86 » 07 sty 2018, 12:26

Kupowałam mieszkanie w lutym w tamtym roku. Niestety miejsca postojowe przysługiwały tylko mieszkaniom od 76 m2... Przedstawiciel dewelopera powiedział, że piloty do bramy będą przekazywane tylko osobom, które mają wykupione miejsce postojowe, co uważałam i uważam za bezsens.... Tak więc nie jest tak, że osoby z własnej woli rezygnują z wygody posiadania miejsca pod blokiem.... Jak już wcześniej pisałam, mieszkam na dąbiu od zawsze i wiem jak wygląda sprawa parkowania na osiedlu - znalezienie miejsca wieczorem graniczy z cudem... Ja miejsce parkingowe mam.... Nie wiem jakie jest rozwiązanie tego problemu...trochę wyrozumiałości dla obydwu stron...

chaberr

Postautor: chaberr » 07 sty 2018, 13:38

A ja chciałem i chce kupić, więc to nie jest moja oszczędność.

Angrrr

Postautor: Angrrr » 07 sty 2018, 17:16

Chodnik sluzy do chodzenia, jezdnia do jezdzenia, a miejsce parkingowe do parkowania. Dorabianie idiotycznych teori by prowadzic samowolke to zwykle prostactwo. Parkowanie na chodnikach i częściach zielonych to rak większości ulic/osiedl np. Dąbska, Bajeczna czy Avia.

Kazdy z kupujących mieszkanie wiedział jaki jest współczynnik mieszkań do miejsc postojowych. Stac Cie na 3 auta w rodzinie? Gratuluje. Niestety, większość osiedl nie posiada 3:1 stosunku miejsc do parkowania do ilosci mieszkań.

Bajeczna

Postautor: Bajeczna » 07 sty 2018, 19:40

Obecnie wykupione miejsca zewnetrzne nie są użytkowane, ale jak już będą stawały tam auta, to ich wyjazd będzie blokowany przez stojących wzdłuż chodnika, co na dluższą metę jest nie do przyjęcia...

motor

Postautor: motor » 07 sty 2018, 22:16

Niestety cały problem jest raczej z tego ze w Krakowie jest norma pokrycia do mieszkań tylko 0,7 w tym rejonie. Sami deweloperzy nie daja od siebie nic wiecej. Od niedawana juz jest 100% czyli 1 mieszkanie - 1 miejsce. Ja nie wierze ze jakos to bedzie, bo zapewne znajdzie się wiele osób, które późno przyjadą, nie bedzie juz miejsca wiec "jakos " gdzies sie jeszcze wcisna w miejsce, ktora prawie komus zagrodzi lub silnie utrudni wyjazd. Samo parkowanie na ulicy wzdluz bloku na pewno silnie utrudni parkownie osobom z miejscem zewnetrznym. U niektorych znajomych przez wlasnie ze jakos tak bedzie musieli na calej dlugosci chodnika powstawiac słupki, bo ludzie tak stawali, ze kobiety z dziecmi z klatki nie mogly wychodzic.

Niestety tez ubolewam, ze nie ma chocby parunastu miejsc ogolnodostepnych. Obecnie rodzina lub goscie nie maja totalnie gdzie zaparkowac. Jednak narzekania ludzi na to ze nie maja miejsca - przeciez to jest taki rejon i na innych inwestycjach jest dokładnie taki sam problem. Ja rezygnowalem z zakupu mieszkan od dewelopera, ktory nie dawal mi miejsca.

Wróć do „Bajeczna Apartamenty Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”