Piasta Park III - co sądzicie? Opinie o inwestycji i jej lokalizacji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Postautor: pozdro » 02 lip 2018, 13:30

Co sądzicie o mieszkaniach na osiedlu Piasta na Mistrzejowicach. Niby to koniec świata.
Aczkolwiek z drugiej strony będzie kiedyś tramwaj 5 przystanków do biurowców przy Bora Komorowskiego.
Będzie kiedyś SKM i przystanek kolejowy, może nawet stacja Kraków Północ, jak zabudowy dużo przybędzie w tym rejonie, a budują dość wysoko.
Będzie północna obwodnica w pobliżu. W sumie ceny mieszkań mają jak na Kraków jeszcze atrakcyjne czyli te 5500-6000zł/m2
Myślicie, że opłaca się to kupić z perspektywą wynajęcia za jakiś czas jak się poprawi infrastruktura komunikacyjna? Czy że raczej nikt tego nie wynajmie. Może macie jakieś alternatywne inwestycje gdzie są rozsądne ceny i ciekawsza lokalziacja/perspektywy rozwoju.
Dodam, że jak pendolino z Warszawy jadę, to już w tym miejscu kurtkę ubieram i walizkę ściągam :) Bo za 5-7min jestem na Kraków Główny. :lol:

u1thar

Re: Piasta Park III - co sądzicie? Opinie o inwestycji i jej lokalizacji

Postautor: u1thar » 02 lip 2018, 14:02

Za oknem będziesz mieć kolej i za jakiś czas autostradę... Autostradę bardzo, bardzo blisko. Dla mnie to były największe wady tej inwestycji.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 02 lip 2018, 15:39

W sensie autostrada, która jest otoczona ekranami akustycznymi i nie generuje żadnych negatywnych efektów (hałas, smród itd.), a którą można szybko dojechać w wiele innych rejonów, to jest ta największa wada?

u1thar

Postautor: u1thar » 02 lip 2018, 16:23

Polecam w godzinach 18.00 - 6.00 wybrać się w rejony oddalone nawet o 1km od autostady i przemyślenie tematu.
Jeżeli uważasz, że ekran akustyczny absorbuje 100% hałasu to współczuje naiwności. W dodatku Piasta Park to wieżowce...
Autostrada/ obwodnica jest plusem jednak nie w odległości mniejszej niż 500m. Ważne żeby mieć łącznice autostrady blisko a nie samą trase ^^ Blisko, ale nie pod oknami. To tylko moja opinia. Deweloperzy budują teraz bloki nawet przy wysypiskach śmieci i jak widać nabywców nie brakuje.

Skoro ktoś wybiera obrzeża miesta to w moim odczuciu dla ciszy, spokoju, ceny i terenów zielonych. Bezpośrednie sąsiedztwo autostrady dla mnie wyklucza te rzeczy, jedynie cena się zgadza. Co innego gdy łącznica jest oddalona o 1-2km. Wtedy to ogromny plus inwestycji.
Dodatkowo zostaje temat linii kolejowej. Widukt w m. Dziekanowice/ Batowice w godz. szczytu stoi. Na plus to, że będzie budowany nowy.
Jeżeli komuś to nie przeszkadza to Inwestycja jest ciekawa i warta przemyślenia. Całkiem przyjemne osiedle, sporo żuli i starszych ludzi, ale jest już o wiele bezpieczniej niż 15-20 lat temu. Budynek wygląda całkiem nowocześnie, cena też jest bardzo atrakcyjna.

pozdro

Postautor: pozdro » 02 lip 2018, 17:26

No wlasnie tu mam te 2 zastrzezenie wiezowce w polach. Jednak wiezowce spoko jak sa w centrum, gdsie wiekszosc najmuje. Takie tereny podmiejskie to lepsze takie nizsze bloczki.
Z drugiej strony ta autosttada jednak chyba nie jest az tak blisko z 500m-1km chyba jest oddalona. Choc chyba faktycznie lepiej doplacic i poszukac w lepszym miejscu. Tylko tak mali teraz sensownych ofert.

u1thar

Postautor: u1thar » 02 lip 2018, 18:02

gazetakrakowska.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/g/krakow-osiem-ofert-na-budowe-polnocnej-obwodnicy-najtansza-za-niecale-13-mld-zl,13142866,28723438

węzeł Batowice w km 10+540 w odległości <1km. Jeżeli komuś się bardzo ta Inwestycja podoba to trzeba na spokojnie przeanalizować wszystkie za i przeciw. Dla mnie to jest minus, dla innych może to być zaleta. Wylotówka na Warszawe spoko :)

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 02 lip 2018, 22:01

u1thar pisze:Polecam w godzinach 18.00 - 6.00 wybrać się w rejony oddalone nawet o 1km od autostady i przemyślenie tematu.
Jeżeli uważasz, że ekran akustyczny absorbuje 100% hałasu to współczuje naiwności. W dodatku Piasta Park to wieżowce...
Autostrada/ obwodnica jest plusem jednak nie w odległości mniejszej niż 500m. Ważne żeby mieć łącznice autostrady blisko a nie samą trase ^^ Blisko, ale nie pod oknami. To tylko moja opinia. Deweloperzy budują teraz bloki nawet przy wysypiskach śmieci i jak widać nabywców nie brakuje.

Skoro ktoś wybiera obrzeża miesta to w moim odczuciu dla ciszy, spokoju, ceny i terenów zielonych. Bezpośrednie sąsiedztwo autostrady dla mnie wyklucza te rzeczy, jedynie cena się zgadza. Co innego gdy łącznica jest oddalona o 1-2km. Wtedy to ogromny plus inwestycji.
Dodatkowo zostaje temat linii kolejowej. Widukt w m. Dziekanowice/ Batowice w godz. szczytu stoi. Na plus to, że będzie budowany nowy.
Jeżeli komuś to nie przeszkadza to Inwestycja jest ciekawa i warta przemyślenia. Całkiem przyjemne osiedle, sporo żuli i starszych ludzi, ale jest już o wiele bezpieczniej niż 15-20 lat temu. Budynek wygląda całkiem nowocześnie, cena też jest bardzo atrakcyjna.

Byłem w wielu miejscach w pobliżu autostrady i jeśli to była nowa inwestycja, z ekranami itd., to... w większości tej autostrady w ogóle nie zauważałem. Ba, znajomy mieszka jakieś ~100 m. od A4 i... cisza, zero odgłosów od drogi. Choć może faktycznie problem pojawia się, jeśli mówimy np. o 10 piętrze w bloku.

rmcc

Postautor: rmcc » 03 lip 2018, 9:25

kot_feliks pisze:Byłem w wielu miejscach w pobliżu autostrady i jeśli to była nowa inwestycja, z ekranami itd., to... w większości tej autostrady w ogóle nie zauważałem. Ba, znajomy mieszka jakieś ~100 m. od A4 i... cisza, zero odgłosów od drogi.

Ale to chyba w środku przy zamkniętych oknach :D Na zewnątrz lub przy otwartych słychać A4 na poziomie gruntu w promieniu przynajmniej kilkuset metrów a czasem i dalej, w nocy oczywiście z dużo większej odległości - mieszkałem kilka lat w okolicy A4 ;) I nie mam raczej wyraźnie lepszego lub gorszego słuchu niż przeciętna.

u1thar

Postautor: u1thar » 03 lip 2018, 9:57

Prognozy na 2025r dla północnej obwodnicy Krakowa są na poziomie 30 tys pojazdów na dobę. Nie ma się co oszukiwać, że to nie będzie uciążliwe.

pozdro

Postautor: pozdro » 03 lip 2018, 13:33

Dobra przekonaliście mnie okolica beznadziejna i słaba. Jednak gdzieś kiedyś wyczytałem, że jak się kupuje pod wynajem to powinna być taka okolica i miejsce w którym samemu chciałoby się mieszkać. Po zastanowieniu to raczej by mnie nie przymusili do mieszkania w Mistrzejowicach :) No chyba, żeby faktycznie tam ten SKM jeździł 10min był cały dzień co 10 min i do okoła powstały jakies parki i inne atrakcje. Do tego linia tramwajowa. Tyle, że na to jednak się nie zanosi w najbliższych 15 latach. Jednak do wynajmu to faktycznie tylko Krowodrza, Bronowice, Zabłocie, Grzegórzki, Ruczaj, Ludwinów, Podwawelskie, Stare Podgórze. :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”