Hałas samolotów w okolicy ul. Meiera w Krakowie / czy przelatujące samoloty przeszkadzają na Prądniku Białym?

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Komar98

Hałas samolotów w okolicy ul. Meiera w Krakowie / czy przelatujące samoloty przeszkadzają na Prądniku Białym?

Postautor: Komar98 » 01 wrz 2026, 11:41

A jak oceniacie dla tej okolicy hałas generowany przez samoloty? Z tego, co widziałem, to jednak przelatują dosyć nisko nad ul. Meiera i słychać to dosyć wyraźnie.

Obrazek

Wiem, że takie rzeczy powinno się brać pod uwagę przy zakupie mieszkania / rozglądaniu się za mieszkaniem, ale czy waszym zdaniem hałas samolotów w okolicy ul. Meiera jest czymś, co powinno ten rejon dyskwalifikować, czy jednak jest to jeden z typowych miejskich hałasów, jakich wiele od śmieciarek, samochodów po motocyklistów? Może ktoś się podzieli własnymi odczuciami.

DobrzeJuzBylo

Re: Hałas samolotów w okolicy ul. Meiera w Krakowie / czy przelatujące samoloty przeszkadzają na Prądniku Białym?

Postautor: DobrzeJuzBylo » 01 wrz 2026, 12:08

Komar98 pisze:A jak oceniacie dla tej okolicy hałas generowany przez samoloty? Z tego, co widziałem, to jednak przelatują dosyć nisko nad ul. Meiera i słychać to dosyć wyraźnie.

Obrazek

Wiem, że takie rzeczy powinno się brać pod uwagę przy zakupie mieszkania / rozglądaniu się za mieszkaniem, ale czy waszym zdaniem hałas samolotów w okolicy ul. Meiera jest czymś, co powinno ten rejon dyskwalifikować, czy jednak jest to jeden z typowych miejskich hałasów, jakich wiele od śmieciarek, samochodów po motocyklistów? Może ktoś się podzieli własnymi odczuciami.

Nie ma sensu się czarować, że będzie cicho, bo ruch lotniczy jest BARDZO intensywny na północy Krakowa. Z drugiej strony wrażliwość na hałas to bardzo indywidualna kwestia - dla mnie samoloty, pociągi, w mniejszym stopniu ruch drogowy są do przełknięcia - szybko się przyzwyczajam. Nie do zniesienia są za to dla mnie stukania sąsiadów, a w budynkach od Dom Development bardzo wyraźnie słyszałem sąsiadów z góry i z dolu. Nie wiem, czy to kwestia konstrukcji stropu, ale mieszkałem w kilku innych blokach/kamienicach wcześniej i czegoś takiego nie zaznałem. Podobne zastrzeżenia miało wielu sąsiadów.

anderson

Re: Hałas samolotów w okolicy ul. Meiera w Krakowie / czy przelatujące samoloty przeszkadzają na Prądniku Białym?

Postautor: anderson » 01 wrz 2026, 12:41

nie mam jeszcze wiedzy co do izolacji akustycznej w zamieszkalych budynkach DOMD, ale pewnie buduja podobnie jak inni stropy/podlogi, roznia sie moze tym ze raczej wszystko to żelbet na scianach do samej gory (niektorzy tylko doł żelbet, wyżej cegla) - czy bardziej sie niesie przez żelbet to nei wiem, natomiast ogolnie duzo zalezy od tego kto jaka podloge polozy (pewnie jak cienki winyl ktory jest coraz bardziej popularny akustyce nie pomaga) oraz podklad + czy chodzi ktos w kapciach czy boso na piętach. Porownywanie z kamienicami pewnie nie ma sensu bo te zwykle mialy bardzo wysoko sufit, duzo wyzej niz sie dzis (niestety) buduje, co tez nie pomaga, no ale zawsze czlowiek ma wybor - albo stara kamienica albo nowe budownictwo (jakie by ono nie bylo w dzisiejszych czasach)

Florart

Postautor: Florart » 01 wrz 2026, 23:57

Komar98 pisze:A jak oceniacie dla tej okolicy hałas generowany przez samoloty? Z tego, co widziałem, to jednak przelatują dosyć nisko nad ul. Meiera i słychać to dosyć wyraźnie.

Obrazek

Jeśli ktoś pogodzi się z koniecznością zamykania okien do spania/pracy wymagającej ciszy, to dlaczego miałoby dyskwalifikować?
Są gorsze hałasy niż samoloty: bliska stacja SKA, droga ekspresowa (np. S7/S52) czy... tory tramwajowe.
Przy czym samoloty nad głową raczej są najmniej użyteczne. No i są badania, które wskazują, że poniżej 300 m jest ryzyko opadania bardzo małych cząsteczek zanieczyszczeń z paliwa lotniczego.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”