Port Płaszów Kraków / port w Krakowie nad Wisłą - co z nim dalej / zdjęcia / dyskusja / opinie

Warte odwiedzenia, zobaczenia miejsca w Małopolsce, Krakowie, Nowym Sączu, Tarnowie, Grybowie, Libiążu, Brzesku, Bochni itp.
Nowy

Port Płaszów Kraków / port w Krakowie nad Wisłą - co z nim dalej / zdjęcia / dyskusja / opinie

Postautor: Nowy » 12 sie 2026, 13:19

Coraz mniej pozostałości po portowej historii Krakowa zostaje w okolicy Wisły na wysokości Płaszowa. Jest ulica Portowa, są przy niej portowe chłodnie w Krakowie, które lada chwila mają zostać przerobione na mieszkania. Jest ulica stoczniowców i jest w jej okolicy stocznia, choć nie mam pewności, że ona już nie zakończyła działalności i czy przypadkiem tam też nie ma być mieszkań. Jest wreszcie Port Płaszów i zdaje się, że do niego nie tak dawno wrota remontowali.

Nowy

Re: Port Płaszów Kraków / port w Krakowie nad Wisłą - co z nim dalej / zdjęcia / dyskusja / opinie

Postautor: Nowy » 12 sie 2026, 13:21

W porcie jakiegoś wielkiego ruchu nie ma, ale jak widać są tam jakieś jednostki pływające.

Obrazek

Są barki jakieś, choć nie wiem czy nie będzie się ich przerabiał ona knajpy przypadkiem.

Obrazek

Widziałem tam też kiedyś, jak chyba robili tam albo składali te hotele, które są na Wiśle pod Hotelem Forum.

BMX

Re: Port Płaszów Kraków / port w Krakowie nad Wisłą - co z nim dalej / zdjęcia / dyskusja / opinie

Postautor: BMX » 18 sie 2026, 11:09

Była jakaś firma, która chciała przy porcie w Płaszowie budować mieszkania wraz z mariną. Choć nie wiem czy byłoby tylu chętnych na miejsce do parkowania łódki w Krakowie. Ale jeśli już, to szkoda, że Wisła nie jest żeglowna i połączona w innymi rzekami w Europie, bo gdyby były takie wycieczkowe statki, którymi można by dopłynąć od Bałtyku do Morza Czarnego np.

Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”