Parkiet w jodełkę czy w cegiełkę - jaki wybrać / jodełka vs cegiełka - jak ułożyć parkiet w mieszkaniu
Parkiet w jodełkę czy w cegiełkę - jaki wybrać / jodełka vs cegiełka - jak ułożyć parkiet w mieszkaniu
Zastanawiam się nad ułożeniem parkietu w mieszkaniu, co ciekawe, to chyba wyjdzie nawet taniej niż układanie płytek. Ale mam dwa dylematy odnośnie tego, jak go ułożyć. Po pierwsze, czy wybrać parkiet lakierowany czy olejowany, ale o tym był wątek na forum, więc się tam podłączyłem. Druga istotna sprawa, to kwestia tego, w jaki wzór ułożyć parkiet - jodełka czy cegiełka (czyli klepki na zakładkę, jak cegły na ścianie? Długo bym nie powiedział, że będę rozważał parkiet jodełkę w mieszkaniu, ale ostatnio coraz bardziej mi się podoba taki sposób ułożenia podłogi. Co o tym myślicie? Który rodzaj parkietu byście wybrali.
Re: Parkiet w jodełkę czy w cegiełkę - jaki wybrać / jodełka vs cegiełka - jak ułożyć parkiet w mieszkaniu
Myślę, że parkiet to świetny wybór – jest ciepły i elegancki. Jeśli chodzi o wykończenie, olejowany parkiet wygląda bardziej naturalnie, ale wymaga regularnej pielęgnacji, podczas gdy lakierowany jest łatwiejszy w utrzymaniu. Wzór w jodełkę dodaje klasycznego charakteru i może optycznie powiększyć pomieszczenie, natomiast układ cegiełkowy jest bardziej nowoczesny i minimalistyczny. Osobiście wybrałbym jodełkę, zwłaszcza jeśli masz duże, dobrze oświetlone wnętrza!
Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”