Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku w Krakowie / jak oceniacie / wizytówka miasta czy obciach - opinie

Warte odwiedzenia, zobaczenia miejsca w Małopolsce, Krakowie, Nowym Sączu, Tarnowie, Grybowie, Libiążu, Brzesku, Bochni itp.
Nowy

Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku w Krakowie / jak oceniacie / wizytówka miasta czy obciach - opinie

Postautor: Nowy » 17 gru 2024, 0:35

Przechodziłem ostatnio przez Rynek i przespacerowałem się przez krakowski Jarmark Bożonarodzeniowy.

Obrazek

Podobno bardzo wysoko oceniana impreza przez turystów, tylko zastanawia mnie, ile z tego ma przeciętny mieszkaniec.

Obrazek

Rynek zastawiony budami średniej urody, unosi się nad nim zapach przypalonego tłuszczu i cebuli. Może to i ma jakieś uzasadnienie, ale podobno to miał być elegancki salon miasta z ograniczeniami dot. organizowanych imprez, zastanawiam się czy ktokolwiek się tego trzyma.

Nowy

Re: Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku w Krakowie / jak oceniacie / wizytówka miasta czy obciach - opinie

Postautor: Nowy » 17 gru 2024, 0:42

Organizuje to chyba Krakowska Kongregacja Kupiecka, która rozdziela stoiska, też chyba te najbardziej dochodowe, z gastronomią.

Obrazek

Wysokie ceny na tej imprezie są dosyć powszechnie komentowane, wiem wiem, że wszystko musi kosztować, ale umówmy się, to nie jest jakieś wyszukane jedzenie nie wiadomo jakiej jakości.

Obrazek

A ceny, to bywają jak w restauracjach. Jak tam chodzicie na Jarmark, czy to jednak impreza nie dla mieszkańców? Jakie macie tu opinie?

Nowy

Re: Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku w Krakowie / jak oceniacie / wizytówka miasta czy obciach - opinie

Postautor: Nowy » 29 gru 2024, 21:31

Jak widać ludzie, którzy chcieli poczuć klimat targów bożonarodzeniowych w Krakowie, a nie mieli wystarczająco grubych portfeli, jakoś potrafili z tej sytuacji wybrnąć ; )

Obrazek

Tylko pytanie, czy na pewno tak to powinno wyglądać w centrum Krakowa, pod Sukiennicami i wieżą ratuszową?

Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”