Budynek ul. Dworska / deweloper Leopard - inwestycja która zapoczątkowała zmiany w prawie deweloperskim w Polsce

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Master

Budynek ul. Dworska / deweloper Leopard - inwestycja która zapoczątkowała zmiany w prawie deweloperskim w Polsce

Postautor: Master » 17 lis 2024, 20:40

Nie wiem czy to dobry dział i czy temat wart pokazania, ale mnie ten budynek kojarzy się jednym, długą walką naciągniętych ludzi, po której w końcu zmieniło się w Polsce prawo i nabywcy mieszkań zaczęli być lepiej chronieni przed nieuczciwymi deweloperami, albo takimi, którzy źle zarządzili swoim biznesem. To po tej akcji weszła wreszcie tzw. Ustawa Deweloperska, która zmieniła układy praw na tym rynku, chroniąc nabywców nowych mieszkań.

Obrazek

To oczywiście budynek, który stawiał dewelopera Leopard, ul. Dworska Kraków, czyli całkiem ciekawa okolica, niezły projekt, tylko ogromna wtopa finansowa. Zdaje się, że jako podatnicy w końcu wszystko wpłaciliśmy z nawiązką jakiemuś amerykańskiemu funduszowi. Po tej akcji wreszcie politycy poszli po rozum do głowy, że jednak byłoby dobrze, gdyby ludzie inwestujący często oszczędności życia w mieszkania, nie byli na końcu w kolejce do roszczeń po upadłym deweloperze.

Master

Re: Budynek ul. Dworska / deweloper Leopard - inwestycja która zapoczątkowała zmiany w prawie deweloperskim w Polsce

Postautor: Master » 17 lis 2024, 20:46

Na mnie ten budynek wciąż robi wrażenie, takie koloseum, jest całkiem oryginalny, pomimo tego, że przecież już ma sporo lat. Choć te deski na elewacji, to już chyba były wymieniane, nie wiem czy to najlepszy materiał wykończeniowy w naszym klimacie.

Obrazek

A Wam się podoba? A może ktoś miał okazję w tym pomieszkać i podzieli się wrażeniami? Okolica jest bardzo w porządku, może przydałby się jakiś sklep większy tam, ale ogólnie to blisko nad Wisłę i sporo miejsc dobrych do spacerowania.

luc

Re: Budynek ul. Dworska / deweloper Leopard - inwestycja która zapoczątkowała zmiany w prawie deweloperskim w Polsce

Postautor: luc » 30 gru 2024, 0:45

Taka ciekawostka, tu jest część elewacji wykończonej drewnem, z tego co pamiętam, to już chyba było raz gruntownie czyszczone albo wręcz wymieniane. Wygląda to może i nieźle, ale jednak w naszych warunkach atmosferycznych, nie jest to najbardziej trawy materiał wykończeniowy.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”