Funkcjonalne osiedle z dobrym połączeniem / gdzie w Krakowie kupić mieszkanie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
monikakol82

Funkcjonalne osiedle z dobrym połączeniem / gdzie w Krakowie kupić mieszkanie

Postautor: monikakol82 » 21 lis 2023, 2:26

Cześć!
Od dłuższego czasu szukam mieszkania dla siebie i niestety, nie mogę znaleźć nic sensownego - w szczególności, że teraz wszystko sprzedaje się na pniu.
Nie mniej, chciałam spytać czy jesteście w stanie polecić jakieś fajne inwestycje, które mają w miarę sensowne ceny za metr kwadratowy z dobrym połączeniem tramwajem do centrum? Tramwaj może jechać 20-30 minut, nie przeszkadza mi to zbytnio. Ważne, żeby wsiąść i jechać. Os. Piastów jest już jednak trochę daleko, a Złocień nie ma tramwaju plus słyszałem opinie o przykrym zapachu.
Chciałabym również, żeby w pobliżu było jakieś sensowniejsze zaplecze, większy sklep (np. Biedronka/ Lidl)- stąd odpada mi chociażby Skwer Harmonia.
Czy możecie polecić coś ciekawego?
Szukałam do 12 tys. za metr, ale obawiam się, że w tej cenie to już będzie nierealne do osiągnięcia. Podobała mi się Turniejowa, ale tam już praktycznie wszystko sprzedane, a jak coś jest to praktycznie 1.5 razy drożej :(

Jednocześnie od pośredników ciągle słyszę "teraz to już nie ma mieszkań", "radzę brać bo lepszego nie będzie".
Ciągle jest mówienie o tym kredycie 2%. Nie ukrywam, że sama chcę wziąć kredyt właśnie z tego powodu.

Z góry dzięki za Waszą pomoc!
Pozdrawiam!

SirCinek

Re: Funkcjonalne osiedle z dobrym połączeniem / gdzie w Krakowie kupić mieszkanie

Postautor: SirCinek » 21 lis 2023, 6:55

monikakol82 pisze:Cześć!
Od dłuższego czasu szukam mieszkania dla siebie i niestety, nie mogę znaleźć nic sensownego - w szczególności, że teraz wszystko sprzedaje się na pniu.
Nie mniej, chciałam spytać czy jesteście w stanie polecić jakieś fajne inwestycje, które mają w miarę sensowne ceny za metr kwadratowy z dobrym połączeniem tramwajem do centrum? Tramwaj może jechać 20-30 minut, nie przeszkadza mi to zbytnio. Ważne, żeby wsiąść i jechać. Os. Piastów jest już jednak trochę daleko, a Złocień nie ma tramwaju plus słyszałem opinie o przykrym zapachu.
Chciałabym również, żeby w pobliżu było jakieś sensowniejsze zaplecze, większy sklep (np. Biedronka/ Lidl)- stąd odpada mi chociażby Skwer Harmonia.
Czy możecie polecić coś ciekawego?
Szukałam do 12 tys. za metr, ale obawiam się, że w tej cenie to już będzie nierealne do osiągnięcia. Podobała mi się Turniejowa, ale tam już praktycznie wszystko sprzedane, a jak coś jest to praktycznie 1.5 razy drożej :(

Jednocześnie od pośredników ciągle słyszę "teraz to już nie ma mieszkań", "radzę brać bo lepszego nie będzie".
Ciągle jest mówienie o tym kredycie 2%. Nie ukrywam, że sama chcę wziąć kredyt właśnie z tego powodu.

Z góry dzięki za Waszą pomoc!
Pozdrawiam!

Nie chcę tutaj pleść banałów, ale niestety takim mieszkaniem trzeba się było interesować i szukać na poczatku roku, do max kwietnia-maja. Później devowie weszli w tryb eldorado, bo kredyt 2% bez limitu za m2 więc wezmą wszystko w limicie i na niektórych inwestycjach ceny poszły do góry o 30-40% (np. Na wspomnianej Turniejowej, czy Slow City oba od Ekoparku).

Co do osiedla Piastow to zgadzam się że jest daleko i obecnie po 12-13k/m2 to wolałbym chyba kupować na dalekim Ruczaju albo Płaszowie. Niemniej chyba wpisuje się w Twoje wymagania (tramwaj z os. Piastów pod Teatr Slowackiego jedzie 29min wg rozkładu a pewnie urwą kolejnych kilka minut jak otworzą nowobudowana linie). Do końca przyszłego roku ma być oddana stacja SKA (12-15min na dworcu głównym). Zaplecze w okolicy jest. Najgorsza to chyba sama ulica Piastow (wieczne korki bez nadziei na poprawę) no i sama urbanistyka (albo raczej jej brak w okolicy), czytaj byle zmieścić jak najwięcej pum.

jankomuzykanto

Re: Funkcjonalne osiedle z dobrym połączeniem / gdzie w Krakowie kupić mieszkanie

Postautor: jankomuzykanto » 21 lis 2023, 12:07

Sprawdzałeś inwestycje Mierzeja Wiślana od Instalu? Jest tramwaj, lidl, biedronka i nie jest bardzo daleko do centrum. Niestety nie wiem jakie dokładnie ceny większych mieszkań w tym etapie co sprzedają, ale mnóstwo rezerwacji.

SirCinek

Re: Funkcjonalne osiedle z dobrym połączeniem

Postautor: SirCinek » 21 lis 2023, 12:34

jankomuzykanto pisze:Sprawdzałeś inwestycje Mierzeja Wiślana od Instalu? Jest tramwaj, lidl, biedronka i nie jest bardzo daleko do centrum. Niestety nie wiem jakie dokładnie ceny większych mieszkań w tym etapie co sprzedają, ale mnóstwo rezerwacji.

Bardzo atrakcyjne jak na tamta okolice:

Obrazek

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”