Najciekawsze inwestycje w Krakowie w połowie 2023 z 3 pok 60-65m

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Kethael

Najciekawsze inwestycje w Krakowie w połowie 2023 z 3 pok 60-65m

Postautor: Kethael » 08 lip 2023, 13:58

Cześć,

Od początku roku rozglądam się za nowym mieszkaniem w Krakowie i jestem w kropce, dzień w dzień szukam i przeglądam oferty i w każdej widzę więcej minusów niż plusów. Może ktoś bardziej obeznany w temacie coś doradzi?

Szukam mieszkania 3 pokojowego o powierzchni nie mniejszej niż 60m2 w cenie powiedzmy do około 12k. Obecnie mieszkam przy Wybickiego i najchętniej chciałbym coś na północy Krakowa (ale nie jest to wymóg konieczny). Na początku roku byłem praktycznie zdecydowany na mieszkanie w Fort Natura, które jest bardzo blisko mojego obecnego mieszkania, ale w marcu praktycznie z dnia na dzień podnieśli ceny z 11k na 13k :roll:

Na czym mi zależy? Raczej na tym, co większości osób ;)
- cokolwiek zielonego w bliskim zasięgu, żeby można było wyjść z psem chociaż na chwilę
- jakiś większy sklep w zasięgu spacerowym
- przystanek tramwajowy w zasięgu spacerowym

Póki co z najciekawszych opcji widziałem:
Glogera od Dom Bud - niestety w tydzień wszystko wyprzedali + brak zielonego w okolicy
Górka Narodowa od DomD - nie wydaje się to złą opcją, ale też dość wyraźnie podnieśli ceny ostatnio + zakorkowana okolica i wieczny plac budowy przez najbliższe lata
Slow City od Ekopark - pierwszy etap był uczciwie wyceniony, ale drugi już sięga 13k za 3 pokoje + również wieczny plac budowy
City Vibe od Nexity - w teorii nie jest złe, ale tramwaj trochę daleko i brak większego sklepu w okolicy plus oddanie dopiero w połowie 2025 w najlepszym razie

Ma ktoś może jakieś inne propozycje, na jakie inwestycje można by zwrócić uwagę, które by spełniały powyższe wymagania? Z góry dzięki

Sellie

Re: Najciekawsze inwestycje w Krakowie w połowie 2023 z 3 pok 60-65m

Postautor: Sellie » 08 lip 2023, 16:37

Obczaj sobie stronkę rynekpierwotny.pl jak jeszcze nie znasz, tam po filtrach możesz sobie ustawić co potrzebujesz.

Co do twojego pytania - sensowne ceny są już tylko w bardzo odległych od centrum lokalizacjach, a i one wydają mi się oderwane od rzeczywistości. Polak z roku na rok mniej zarabia - nominalnie jesteśmy co raz biedniejsi, a ceny mieszkań mimo to rosną.
To trochę jak z naszymi politykami - ich inflacja nie obchodzi bo dostają mieszkania w Warszawie za 1000 zł (polecam wywiad z Dudą w tym temacie :lol: ) i dostają pensje 3-5 razy większe niż przeciętny Polak, więc inflacje i ceny mają gdzieś, a ty sobie weź kredyt na pół miliona i módl się żebyś przez 30 kolejnych lat był zdolny do pracy, bo jak nie to stracisz mieszkanie xD
Teraz rząd znowu zrobił dobrze deweloperom i myślą, że ludzie nabiorą znowu kredytów po korek na 30 lat zeby zostac wycackkani jak frankowicze. Moim zdaniem po raz 10 ta sztuczka już się nie uda i część mieszkań się zwyczajnie nie sprzeda. Kto ma czas to sobie poczeka, a kto nie ma to kupi byle co i będzie wyklinał bo później od rana do wieczora będzie oglądał sąsiadów i słuchał darcia 10 dzieci na mikroplacyku tuż przed mieszkaniem. :D

70 kilometrów dalej - w Katowicach - mieszkania budowane z takich samych materiałów kosztują 7-9 za metr. A pensje w Krakowie nie są wyższe o 5 tys... więc o czym my tu mówimy? Zwykła bańka.
Ale powodzenia. Oby Ci się udało coś znaleźć w tych cenach i sensownym miejscu.

Nowy

Postautor: Nowy » 08 lip 2023, 17:05

Kethael pisze:Szukam mieszkania 3 pokojowego o powierzchni nie mniejszej niż 60m2 w cenie powiedzmy do około 12k. Obecnie mieszkam przy Wybickiego i najchętniej chciałbym coś na północy Krakowa (ale nie jest to wymóg konieczny). Na początku roku byłem praktycznie zdecydowany na mieszkanie w Fort Natura, które jest bardzo blisko mojego obecnego mieszkania, ale w marcu praktycznie z dnia na dzień podnieśli ceny z 11k na 13k

A takie wynalazki, jak np. Domosfera 2 od Bryksy, co prawda mają 4-pokojowe na tym metrażu, ale często 3-stronne, a jakby coś, to pewnie ściankę działową można zawsze wyburzyć. Na tramwaj będzie blisko, może za blisko nawet. Większe sklepy po sąsiedzku. Tylko cena nie jest niska, być może poza limitem, zwłaszcza jak na tą lokalizację (choć to chyba jeszcze Prądnik Czerwony).

Kethael

Postautor: Kethael » 08 lip 2023, 18:24

Nowy pisze:
Kethael pisze:Szukam mieszkania 3 pokojowego o powierzchni nie mniejszej niż 60m2 w cenie powiedzmy do około 12k. Obecnie mieszkam przy Wybickiego i najchętniej chciałbym coś na północy Krakowa (ale nie jest to wymóg konieczny). Na początku roku byłem praktycznie zdecydowany na mieszkanie w Fort Natura, które jest bardzo blisko mojego obecnego mieszkania, ale w marcu praktycznie z dnia na dzień podnieśli ceny z 11k na 13k

A takie wynalazki, jak np. Domosfera 2 od Bryksy, co prawda mają 4-pokojowe na tym metrażu, ale często 3-stronne, a jakby coś, to pewnie ściankę działową można zawsze wyburzyć. Na tramwaj będzie blisko, może za blisko nawet. Większe sklepy po sąsiedzku. Tylko cena nie jest niska, być może poza limitem, zwłaszcza jak na tą lokalizację (choć to chyba jeszcze Prądnik Czerwony).

4 pokoje też by się nadały, chociaż jak patrzę tę Domosferę, to trochę popłynęli z cenami, 14k w górę przy takich metrażach :| nie ukrywam, że bym się chciał zmieścić w 800k z miejscem postojowym.

Nowy

Postautor: Nowy » 08 lip 2023, 18:29

Kethael pisze:4 pokoje też by się nadały, chociaż jak patrzę tę Domosferę, to trochę popłynęli z cenami, 14k w górę przy takich metrażach :| nie ukrywam, że bym się chciał zmieścić w 800k z miejscem postojowym.

Ile? Ja chyba zatrzymałem się na tym, jak tam było przy większych mieszkaniach ok. 13 tys. zł/m2. To i tak wydawało mi się sporo, choć okolica niezła się wydaje.

Kethael

Postautor: Kethael » 08 lip 2023, 21:33

Nowy pisze:
Kethael pisze:4 pokoje też by się nadały, chociaż jak patrzę tę Domosferę, to trochę popłynęli z cenami, 14k w górę przy takich metrażach :| nie ukrywam, że bym się chciał zmieścić w 800k z miejscem postojowym.

Ile? Ja chyba zatrzymałem się na tym, jak tam było przy większych mieszkaniach ok. 13 tys. zł/m2. To i tak wydawało mi się sporo, choć okolica niezła się wydaje.

Wychodzi około 13.8k z tego, co jest dostępnego, za 53m2 chcą 730k, za 68m2 920k. Serio miałem nadzieję, że uda się coś znaleźć w okolicach 12k za 3 pokoje gdziekolwiek przy tramwaju ;) w sumie Nowa Lipska by się mieściła w wymaganiach, ale ponoć strasznie głośno od ulicy no i same odpady zostały już.

Nowy

Postautor: Nowy » 08 lip 2023, 21:53

Skoro Lipska wchodzi w grę, to ten sam deweloper ogarnia też blok Lipska 16 Kraków, tam tramwaj też niedaleko, sklep większy się znajdzie, ale ulica cicha raczej nie jest. Za to cenowo chyba lepiej niż na Bohomolca.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 10 lip 2023, 7:39

Hmm podałeś północ Krakowa, a zastanawiałeś się nad CityVibe to w takim razie może Saska Blu? Zostały ochłapy, ale jedno mieszkanie ma 59,95m 3 pokoje za 713 tys, więc z miejscem zmieściłbyś się na pewno w 800tys. Do Tramwaju blisko bo jedzie praktycznie przy bloku. Do Lidla czy biedronki też spacerkiem można jechać. Tereny zielone w okolicy (bagry).

nanu

Postautor: nanu » 10 lip 2023, 14:29

A Pasteura? Też niewiele zostało w trzecim etapie ale są 3 pokoje poniżej 12k za metr. Planują też czwarte etap ale na stronie póki co nie ma planu, więc musisz bezpośrednio kontaktować się co i jak.

realista

Postautor: realista » 10 lip 2023, 21:17

polecam rynek wtórny, zadbany blok po 2010 r. w dobrze skomunikowanym miejscu, gdzie jest już otoczenie docelowe, a nie bawić się w zakup resztek chłamu z rynku pierwotnego, który pozostał

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”