Duże osiedla w Krakowie to... / jakie duże osiedla powstają w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
JullaKr

Duże osiedla w Krakowie to... / jakie duże osiedla powstają w Krakowie

Postautor: JullaKr » 18 lip 2021, 1:15

Niektórzy cenią sobie mało intensywne, kameralne osiedla, inni wręcz przeciwnie. Jako reprezentantka tej drugiej grupy zwracam się do Was z pytaniem - czy w Krakowie obecnie powstają, lub są w planach jakieś spójne inwestycje o naprawdę większej skali? Przez to określenie mam na myśli inwestycje chociaż zbliżające się skalą do (nie)sławnej Avii. Dodatkowo prosiłabym o przyjęcie kryterium 'samowystarczalności' osiedla - to znaczy że:
- inwestycja przewiduje istnienie znacznej liczby lokalów usługowych (znowu sztandarowy przykład to Avia); sklepy, restauracje, przedszkole, kawiarnie, piekarnie itd.
- developer planuje dla mieszkańców dodatkową infrastrukturę, np. jakiś park większy niż dziura między dwoma blokami
- w minimalnej wersji położenie w obszarze który już teraz jest bardzo solidnie nasycony usługami.

Jako kontrprzykład podaję Osiedle Ozon na północy Krakowa. Zabudowa jest bez wątpienia intensywna, ale usług się tam zbyt wielu nie zazna, mimo że okolica to trochę odludzie.
Dobrym przykładem byłoby natomiast Osiedle Mieszkaj W Mieście, ale ze swoich rozważań wykluczyłam je z powodu niskiej jakości wykonania, licznych błędów konstrukcyjnych i nic nie wartych obietnic o których ostatnio była na tym forum dyskusja.

W miarę możliwości proszę o powstrzymanie się od dyskusji na temat wyższości (lub wręcz przeciwnie) kameralnej zabudowy od wielkich projektów, nie o to tutaj chodzi.

oleo

Re: Duże osiedla w Krakowie to... / jakie duże osiedla powstają w Krakowie

Postautor: oleo » 19 lip 2021, 11:37

JullaKr pisze:Niektórzy cenią sobie mało intensywne, kameralne osiedla, inni wręcz przeciwnie. Jako reprezentantka tej drugiej grupy zwracam się do Was z pytaniem - czy w Krakowie obecnie powstają, lub są w planach jakieś spójne inwestycje o naprawdę większej skali?

Może np. osiedle Slow City od Ekopark, choć nie wiem czy to aż tak duża skala, jak ta, o którą Ci chodzi.

Rak

Postautor: Rak » 19 lip 2021, 23:53

Bagrystal

megi

Postautor: megi » 20 lip 2021, 0:31

Rak pisze:Bagrystal

No tak, niezła nazwa, tyle, że tam głównie małe mieszkania, nie wiem jaki ma to sens w tamtej okolicy, ale taka decyzja dewelopera.

Osiedle Europejskie też jest długo budowane, ale całkiem duże.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”