Czy da się gdzieś znaleźć w nowym budownictwie 2 pokoje plus osobna kuchnia do 300k? Czy to nierealne? Irytują mnie kuchnie połączone z salonem, ciemne kuchnie odpadają bo lubię gotować i wiem, że później wszystko będzie pachnąć obiadem. Czemu to nowoczesne budownictwo jest takie "nie do życia"?
Jeśli nie to podajcie miejsca gdzie są jakieś tanie inwestycje z 2 pokojami w sensownych cenach? Interesuje mnie tylko północ Krakowa, ewentualnie Ruczaj, Borek. Nie Złocień, nie Wzgórza Krzesławickie.
Może ktoś z was ma namiary na jakąś małą, tanią działkę budowlaną w okolicach Krakowa, ale w miejscu gdzie będzie można zainstalować szybki internet?
Czy da się gdzieś znaleźć mieszkanie 2 pokoje + osobna kuchnia w Krakowie do 300k zł?
Re: Czy da się gdzieś znaleźć mieszkanie 2 pokoje + osobna kuchnia w Krakowie do 300k zł?
Północ?
Borek i Ruczaj na północ? Może Google nie tłumaczy poprawnie
cóż, dlaczego nie rynek wtórny?
38m2, 2 pokoje, oddzielna kuchnia. 290k. umeblowany.
otodom.pl/pl/oferta/2-pokojowe-grzegorzki-ul-grunwaldzka-ID49RSI.html
Może status dewelopera:
otodom.pl/pl/oferta/sprzedam-dwu-poziomowe-36m2-krowodrza-azory-ID49E4k.html
blisko centrum, nie podoba mi się, ale może tak:
otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-w-wysmienitej-lokalizacji-ulica-szlak-ID49sqb.html
Uwaga: jeśli nieco przekroczysz swój budżet, na przykład około 330 tys., łatwiej go znaleźć. zwłaszcza, że jeśli wybierzesz status DEV, możesz ustawić tak, jak chcesz.
To pomaga przynajmniej dać ci nadzieję na znalezienie idealnego mieszkania dla siebie.
EDYTOWAĆ:
Nie wiem też, jak działa ta aukcja upadłościowa.
45m2 przez 178 tys. Min.
domy.pl/mieszkanie/krakow-krowodrza-kluczborska-2-pokoje-176550-pln-45m2-sba/dol1734717996
Wydaje się, że łatwo to podzielić:
domy.pl/mieszkanie/krakow-pradnik_bialy-radzikowskiego_okol_do_wykonczenia-2-pokoje-300000-pln-36m2-sba/dol1734948800
Może status dewelopera:
otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-w-wysmienitej-lokalizacji-ulica-szlak-ID49sqb.html
Uwaga: jeśli nieco przekroczysz swój budżet, na przykład około 330 tys., łatwiej go znaleźć. zwłaszcza, że jeśli wybierzesz status DEV, możesz ustawić tak, jak chcesz.
To pomaga przynajmniej dać ci nadzieję na znalezienie idealnego mieszkania dla siebie.
EDYTOWAĆ:
45m2 przez 178 tys. Min.
domy.pl/mieszkanie/krakow-krowodrza-kluczborska-2-pokoje-176550-pln-45m2-sba/dol1734717996
domy.pl/mieszkanie/krakow-pradnik_bialy-radzikowskiego_okol_do_wykonczenia-2-pokoje-300000-pln-36m2-sba/dol1734948800
Re: Czy da się gdzieś znaleźć mieszkanie 2 pokoje + osobna kuchnia w Krakowie do 300k zł?
Oleg_ pisze:Północ?
Może status dewelopera:
Wiem, że Borek i Ruczaj to nie północ, ale z desperacji dopuszczam. Biorę rynek wtórny pod uwagę, ale jak na rynku wtórnym za ruinę mam płacić 300k to na jedno mi wyjdzie czy kupię nowe czy stare... tzn. nowe będzie miało niższy czynsz i niższe koszty eksploatacji, więc się bardziej opłaca w takim wypadku/
Biorę pod uwagę przekroczyć budżet, ale myślę, że nie będę w stanie spłacać jak się zadłużę po korek i nie będę miała pracy jeśli jakiś kryzys czy cokolwiek przyjdzie. Potrzebuje jeszcze co najmniej 40k na remont, a 370k już mocno przekracza moje możliwości finansowe.
Minimum 38m chcę mieć.
Oleg_ pisze:Północ?
Może status dewelopera:
EDYTOWAĆ:
45m2 przez 178 tys. Min.
Co do mieszkań, które wrzuciłeś to pierwsze ma pokój przechodni i dziwny układ, którego się nie da zmienić, a ja chcę koniecznie 2 osobne pokoje. Plus ten junkers w kuchni i chyba boiler w łazience - masakra. Nie chcę tego w mieszkaniu. Drugie to chyba kawalerka za tą cenę 300k i jeszcze ze skosami i ogrzewanie gazowe... Trzecie nie skomentuje bo to jakaś piwnica z jednym oknem. To jest dobre dla turysty na 2 noce, a nie do życia.
cóż, jeśli jesteś w porządku z południem ...
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-szpakowa-2-pokoje-319000-pln-41m2-sba/dol1735104504
270k. 37m2 + ogród:
domy.pl/mieszkanie/krakow-biezanow_prokocim-2-pokoje-270569-pln-37m2-sba/dol1733576304
możesz mieć nawet OGRÓD 83m2!
329k, 44m2. zostanie ukończony w 2021 roku. 700m od tramwaju.
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-szpakowa-2-pokoje-329000-pln-43m2-sba/dol1735104278
W tym budynku jest kilka opcji.
inny z ogrodem:
domy.pl/mieszkanie/krakow-biezanow_prokocim-3-pokoje-328386-pln-48m2-sba/dol1733576305
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-adama_bochenka-2-pokoje-330000-pln-41m2-sba/dol1734765304
330k za 50m2
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-3-pokoje-323786-pln-50m2-sba/dol1731371102
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-szpakowa-2-pokoje-319000-pln-41m2-sba/dol1735104504
270k. 37m2 + ogród:
domy.pl/mieszkanie/krakow-biezanow_prokocim-2-pokoje-270569-pln-37m2-sba/dol1733576304
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-szpakowa-2-pokoje-329000-pln-43m2-sba/dol1735104278
inny z ogrodem:
domy.pl/mieszkanie/krakow-biezanow_prokocim-3-pokoje-328386-pln-48m2-sba/dol1733576305
domy.pl/mieszkanie/krakow-podgorze-adama_bochenka-2-pokoje-330000-pln-41m2-sba/dol1734765304
330k za 50m2
rado pisze:Oleg_ pisze:cóż, jeśli jesteś w porządku z południem ...
270k. 37m2 + ogród:
inny z ogrodem:
330k za 50m2
Oleg popraw swoj translator bo Sellie napisala wyraznie ze chce osobna jasna kuchnie i 2 pokoje. Nic co wrzuciles nie spelnia tych kryteriow...
Sellie wszytsko zalezy od preferencji ja np przy metrazu 74 metry burzylem sciany kuchni bo chcialem zyskac na przestrzeni i "otworzyc" mieszkanie. Zapachy to w nowoczesnym mieszkaniu przy dobrej wentylacji nie problem, inwestujesz 2 stowy wiecej w wydajny okap + caly czas chodzi wentylacja mechaniczna. Dodatkowo otwieram okno, ktore jest w czesci kuchennej i w 15 minut mieszkanie wywietrzone.
A co do znalezienia takiego mieszkania to jesli upierasz sie przy osobnej kuchni to tylko rynek wtorny. Zaden deweloper nie buduje juz mieszkan z osobnymi kuchniami przy metrazach ponizej 50m2. A 300 tys to teraz na 50m2 nie bardzo wystarczy.
Szukaj wiec na wtornym albo zrezygnuj z osobnej kuchni w tym budzecie.
Ostatnie to Echo budowało 50 m z osobną kuchnią Nad Wilgą. Ale nie za 300...tylko ca 450 tys i to 4 latka temu
Wg tych kryteriów to bez wątpliwosci pozostaje rynek wtórny i pewnie do remontu.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html
rado pisze:Oleg_ pisze:cóż, jeśli jesteś w porządku z południem ...
270k. 37m2 + ogród:
inny z ogrodem:
330k za 50m2
Oleg popraw swoj translator bo Sellie napisala wyraznie ze chce osobna jasna kuchnie i 2 pokoje. Nic co wrzuciles nie spelnia tych kryteriow...
Sellie wszytsko zalezy od preferencji ja np przy metrazu 75 metrow burzylem sciany kuchni bo chcialem zyskac na przestrzeni i "otworzyc" mieszkanie. Zapachy to w nowoczesnym mieszkaniu przy dobrej wentylacji nie problem, inwestujesz 2 stowy wiecej w wydajny okap + caly czas chodzi wentylacja mechaniczna. Dodatkowo otwieram okno, ktore jest w czesci kuchennej i w 15 minut mieszkanie wywietrzone.
A co do znalezienia takiego mieszkania to jesli upierasz sie przy osobnej kuchni to tylko rynek wtorny. Zaden deweloper nie buduje juz mieszkan z osobnymi kuchniami przy metrazach ponizej 50m2. A 300 tys to teraz na 50m2 nie bardzo wystarczy.
Szukaj wiec na wtornym albo zrezygnuj z osobnej kuchni w tym budzecie.
Chciałem tylko pomóc.
aby odpowiedzieć na jej pytanie, tak, możesz znaleźć mieszkanie tak, jak ona chce.
I wierzę, że większe, które dla niej znalazłem, te z 48 i 51 można łatwo przekształcić w oddzielną kuchnię.
Nie trzeba niczego niszczyć, wystarczy podnieść ścianę i to wszystko.
Widzę, że narzekasz, ale nie widzę, żebyś próbował pomóc, ani nikomu innemu. Po prostu narzekaj i narzekaj.
Próbowałem, dałem opcje w północnej, drugorzędnej, południowej, jeśli nie lubi lub nie chce, ok. ale próbowałem.
Co ty zrobiłeś? REKLAMACJA, typowa.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Niestety mam bardzo skonkretyzowane wymagania, ale dziękuję Ci Oleg za starania i wyszukiwanie ofert - wiele z nich już sama przejrzałam, ale w każdym coś nie tak, coś co nie odpowiada moim wymaganiom.
Co do reszty odpowiedzi - no tak, widzę, że takich mieszkań już nie budują, a ja bym chciała dwa osobne pokoje - no bo np. ktoś do mnie przyjedzie i co? Będzie spał w salonie z kuchnią - trochę niezręcznie, to budownictwo nie jest do życia. Rozumiem jak ktoś ma więcej pokoi - 3 i więcej, że woli salon z kuchnią, mi też by to nie przeszkadzało w takim układzie, ale przy tak niskich metrażach na jakie patrze to właśnie brak jakiejkolwiek prywatności jak przyjedzie rodzina czy znajomi, więc mi to osobiście nieco przeszkadza.
Rozglądam się na rynku wtórnym i o ile przed pandemią znajdowałam bardzo fajne mieszkania za 260-270 do remontu i to takie, które mi odpowiadały, to teraz w pandemii bardzo ciężko. Patrzę na te nowe, ale nie dość, że ceny z kosmosu, a jakość taka sobie, to jeszcze, albo już najgorsze zostały, albo oddanie za 3 lata, albo wszędzie te dziwne układy... Trochę bezsensowny ten rynek. Jak patrzę po różnych inwestycjach to ludzie zazwyczaj szukają tego samego co ja - bo na więcej ich nie stać, a deweloperzy i tak dalej swoje...
Dzięki za rady/pomoc, może ten okap jakiś super głośny przeżyję i kupię coś nowego, zobaczymy. Zobaczę jeszcze te 2 mieszkania zamieszczone w ostatniej odpowiedzi, czekam na przyjęcie do grupy.
Niestety mam bardzo skonkretyzowane wymagania, ale dziękuję Ci Oleg za starania i wyszukiwanie ofert - wiele z nich już sama przejrzałam, ale w każdym coś nie tak, coś co nie odpowiada moim wymaganiom.
Co do reszty odpowiedzi - no tak, widzę, że takich mieszkań już nie budują, a ja bym chciała dwa osobne pokoje - no bo np. ktoś do mnie przyjedzie i co? Będzie spał w salonie z kuchnią - trochę niezręcznie, to budownictwo nie jest do życia. Rozumiem jak ktoś ma więcej pokoi - 3 i więcej, że woli salon z kuchnią, mi też by to nie przeszkadzało w takim układzie, ale przy tak niskich metrażach na jakie patrze to właśnie brak jakiejkolwiek prywatności jak przyjedzie rodzina czy znajomi, więc mi to osobiście nieco przeszkadza.
Rozglądam się na rynku wtórnym i o ile przed pandemią znajdowałam bardzo fajne mieszkania za 260-270 do remontu i to takie, które mi odpowiadały, to teraz w pandemii bardzo ciężko. Patrzę na te nowe, ale nie dość, że ceny z kosmosu, a jakość taka sobie, to jeszcze, albo już najgorsze zostały, albo oddanie za 3 lata, albo wszędzie te dziwne układy... Trochę bezsensowny ten rynek. Jak patrzę po różnych inwestycjach to ludzie zazwyczaj szukają tego samego co ja - bo na więcej ich nie stać, a deweloperzy i tak dalej swoje...
Dzięki za rady/pomoc, może ten okap jakiś super głośny przeżyję i kupię coś nowego, zobaczymy. Zobaczę jeszcze te 2 mieszkania zamieszczone w ostatniej odpowiedzi, czekam na przyjęcie do grupy.
Sellie pisze:Niestety mam bardzo skonkretyzowane wymagania, ale dziękuję Ci Oleg za starania i wyszukiwanie ofert - wiele z nich już sama przejrzałam, ale w każdym coś nie tak, coś co nie odpowiada moim wymaganiom.
Patrzę na te nowe, ale nie dość, że ceny z kosmosu, a jakość taka sobie, to jeszcze, albo już najgorsze zostały, albo oddanie za 3 lata, albo wszędzie te dziwne układy... Trochę bezsensowny ten rynek. Jak patrzę po różnych inwestycjach to ludzie zazwyczaj szukają tego samego co ja - bo na więcej ich nie stać, a deweloperzy i tak dalej swoje...
Jeśli północ Krakowa to na Mistrzejowicach pomiędzy obecną pętlą tramwajową a planowanym zintegrowanym węzłem SKA-tramwaj-autobus (nie wiadomo chyba na chwilę obecną kiedy ostatecznie on powstanie) łapią się w tym budżecie dwie inwestycje:
Dom-Bud - oddanie wrzesień 2021 - dom-bud.pl/mieszkania/25-a
Victoria Dom - Viva Piast - oddanie gdzieś połowa 2022 pewnie, bo póki co są mniej więcej na etapie 3 piętra. victoriadom.pl/vivapiast/#mieszkania/A/p4/74/filter?surface_from=31&surface_to=80&price_from=288&price_to=308&rooms_from=2&rooms_to=4
Układy przy tym metrażu standardowe i raczej dobre. Osobnej kuchni poza starym budownictwem poniżej 50 metrów raczej nie znajdziesz. W Piasta Parku były takie mieszkania chyba koło 50 m2, ale w obecnych etapach jak widzę tylko powyżej 60 metrów mają opcję osobnej kuchni.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”