Osiedle 36 i 6 ul. Śliczna 36 Kraków / deweloper Merari - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bartollo

Re: Osiedle 36 i 6 ul. Śliczna 36 Kraków / deweloper Merari - opinie na forum

Postautor: Bartollo » 05 maja 2022, 16:52

Ja robiłem tydzień temu odbiór z firmą zewnętrzną. Tragedii nie ma ale troszkę wad znaleźli, jakieś nierówności na ścianach i sufitach ale w normach, obite okno, porysowane kaloryfery itp. Raczej drobnostki, deweloper na odbiorze obiecał że w tydzień temat ogarną ale teraz przesuwa odbiór kluczy na koniec maja. Raczej jest to kwestia wymuszenia na kliencie wzięcia na siebie naprawy części usterek… Zobaczymy jak się uda wybrnąć z tego…

Generalnie po wizycie na mieszkaniu bardzo pozytywne odczucia. Srodek tygodnia, srodek dnia, a tam spokój i cisza. Pociągów w mieszkaniu nie slychac, przestrzeń i klatki fajnie zaprojektowane, wentylacja w komórkach lokatorskich (jest sporo problemów na innych osiedlach gdzie ludziom pleśnieją rzeczy, tutaj nie powinno być problemu…). Jestem dobrej myśli i optymistycznie oceniam inwestycję :)

Asiki

Postautor: Asiki » 07 maja 2022, 7:14

Nowy pisze:
koc12 pisze:Czy ktoś jest już po wstępnych odbiorach? Jak wrażenia?

Podłączam się pod pytanie. Jak się spisał deweloper Merari w tym przypadku...

Odbiór z firmą zewnetrzną od odbiorów, były 2h czasu na sprawdzenie więc można coś pomierzyć. U nas m.in. brak dylatacji, drobne nierówności w salonie, brak kąta prostego w kuchni, porysowana poręcz balkonowa, parapet wew. i klamka, problem z uszczelką w oknie, opadające drzwi balkonowe, braki w pianowaniu, zatynkowany otwór na skropliny w salonie. Protokół był spisany na miejscu i potem zapadła cisza - ani informacji czy uznali wady, ani info do kiedy naprawią. Po moim kontakcie dostałam odp. że możemy się spotkać 18.05, czyli już po ustawowych 30 dniach od protokołu. Elektrykę można sprawdzić dopiero po podpisaniu umowy z dostawcą a obmiar końcowy jeszcze nie został wykonany. Pewnie dopiero u notariusza się dowiemy ile mamy powierzchni. Ogólne wrażenia co do dewelopera są mieszane - minęli się z prawdą kilka razy i chyba nie lubią dawać odpowiedzi na piśmie. Na trudne pytania udzielają wymijających odpowiedzi albo wzruszają ramionami.
Jeśli chodzi o hałas to potwierdzam - przy zamkniętych oknach jest ciuchutko, przy otwartych słychać pociągi, ale ciężko stwierdzić na ile to może być uciążliwe jak się zamieszka i samemu będzie się też generować hałasy z tv, kuchni itp.

koc12

Postautor: koc12 » 07 maja 2022, 8:40

U nas też już po wstępnym odbiorze. Było kilka drobnych usterek, podobnych do wymienionych wyżej (zarysowania szyb, kaloryfera, parapetu, regulacja okien itp)... Czekamy na poprawki

lucano

Postautor: lucano » 16 cze 2022, 21:59

Cześć,

Czy ktoś z przyszłych mieszkańców zastanawiał się nad zmianą ohydnych kaloryferów? :-)

Nowy

Postautor: Nowy » 17 cze 2022, 0:04

lucano pisze:Czy ktoś z przyszłych mieszkańców zastanawiał się nad zmianą ohydnych kaloryferów? :-)

To co oni tam zamontowali? Pokażesz zdjęcie?

Bartollo

Postautor: Bartollo » 20 cze 2022, 14:06

Ja zostawiam grzejniki w sypialniach, w łazienkach i w salonie wymieniam na bardziej designerskie ;) Nie ma tragedii - w pokojach zwykle grzejniki konwektorowe białe, w miarę zgrabne, montowane standardowo pod parapetem - standard bym powiedział

lucano

Postautor: lucano » 23 cze 2022, 9:30

My również zdecydowaliśmy się na wymianę grzejników w salonie i w łazience.
Mogę prosić o info na co wymieniacie? :-)

Bartollo

Postautor: Bartollo » 26 cze 2022, 15:16

Wybór grzejników na rynku jest ogromny - wybierzcie co Wam się spodoba poprostu ;)

Jedynie co mogę doradzić to moc grzejnika dla salonu Ok 80-100W/m2, np pomieszczenie 20m2 grzejniki o mocy 1800-2000W, dla łazienek Ok 120-150W/m2
I najważniejsze ciśnienie robocze - trzeba brać grzejnik do pracy na ciśnieniu roboczym 0,6MPa bo takie jest założone maksymalne ciśnienie robocze w tym budynku:)

BTW można się naciąć na grzejniki dekoracyjne 0,2-0,3 MPa ale jeśli taki kaloryfer się rozszczelni i się okaże że nie spełniał norm to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania za zalanie…

lucano

Postautor: lucano » 27 cze 2022, 8:48

Mnie hydraulik od dewelopera napisał że ciśnienie robocze to 10 barów i takie dobraliśmy.

Nowy

Postautor: Nowy » 09 gru 2022, 10:34

A podzieli się ktoś może opinią, jak się mieszka w tym budynku? Bo chyba w pierwszym etapie mieszkania zostały już przekazane jakiś czas temu klientom, więc może ktoś podzieli się doświadczeniem. Linia kolejowa przebiegająca w sąsiedztwie osiedla jest jakąś uciążliwością czy raczej sprawa pomijalna? Jak z jakością tych budynków, wszystko dobrze wykonane i nic niespodziewanego nie wychodzi?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”