Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Giovanna

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Giovanna » 22 gru 2020, 22:42

anubis pisze:
Giovanna pisze:Masz na myśli te wykresy za III kwartał ze wzrastającymi cenami transakcyjnymi i danymi z zamieszczeonego niedawnego przez Ciebie Excela gdzie i tam ceny w Krakowie rosły w 2020 w każdym kwartale?
Ale masz rację...samodzielne myślenie jest męczące i w tych czasach straciło na popularności.

Wolumen.

Przecież TO TY sam się powoływałeś na te dane, żeby udowodnić że wzrosła różnica między ceną ofertową a transakcyjną. To w tym ci WOLUMEN nie przeszkadzał? Ale jak się okazało,że ceny transakcyjne i tak rosną ...NO TO WOLUMEN. :lol:
Ty uważasz że na tym forum zalogowani są półgłówki? Może troluj gdzie indziej...?
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 22 gru 2020, 23:16

Giovanna pisze:Przecież TO TY sam się powoływałeś na te dane, żeby udowodnić że wzrosła różnica między ceną ofertową a transakcyjną. To w tym ci WOLUMEN nie przeszkadzał? Ale jak się okazało,że ceny transakcyjne i tak rosną ...NO TO WOLUMEN. :lol:
Ty uważasz że na tym forum zalogowani są półgłówki? Może troluj gdzie indziej...?

No patrz to jednak wiesz po co przywoływałem te dane - dokładnie tak, tj. że rośnie różnica pomiędzy ofertową a transakcyjną.

Po co w ogóle tutaj siedzisz? Tu Fabryczna, tam Tętnowski, tu WT 2.0, tam Lokum - leć i kup, przecież świetny biznes, na pewno nic nie spadnie.

Grejfrut pisze:Jednak jak ktoś przedstawi wykres rosnących cen to od razu neguje, bo wolumen :lol: Jasne, że ilośc się liczy, ale cena dla wszystkich sprzedanych mieszkań w Krakowie rosła w tym roku. I co z tym zrobisz? :lol:

A po co mam cokolwiek robić? Obserwuję inwestycje, które mnie interesują - sprzedaż leży. Obserwuję wtórny - ofert coraz więcej i coraz dłużej wiszą. Rozumiem, że mam lecieć i kupić, bo NBP za pośrednictwem JLL, który rozesłał ankiety do deweloperów wyliczył na trzech sprzedanych mieszkaniach kilka procent większą średnią?

Może taki przykład z życia. Tętnowski odpalił ofertę Krowodrza Park w maju i od tego czasu sprzedał kilka mieszkań na prawie 300. W międzyczasie podnosił trzy razy cenę. Teraz policzę "średnią" miesięczną i wyjdzie, że ceny mieszkań rosną (średnia liczona na jednym sprzedanym lokalu miesięcznie). Możemy włączyć kilku deweloperów więcej, Inter-bud i WT 2.0, Fabryczną, może KRK od Echo, inwestycje Lokum... Wyjdą cuda, średnia rośnie, a wiemy jak jest i jak słabo idzie sprzedaż. Tyle warte są średnie bez wolumenu.

A trzeba ponownie przypomnieć, że w budowie jest największa liczba lokali od lat 70'. Absolutny rekord. Podaż cały czas rośnie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Giovanna

Postautor: Giovanna » 22 gru 2020, 23:31

anubis pisze:
Giovanna pisze:Przecież TO TY sam się powoływałeś na te dane, żeby udowodnić że wzrosła różnica między ceną ofertową a transakcyjną. To w tym ci WOLUMEN nie przeszkadzał? Ale jak się okazało,że ceny transakcyjne i tak rosną ...NO TO WOLUMEN. :lol:

No patrz to jednak wiesz po co przywoływałem te dane - dokładnie tak, tj. że rośnie różnica pomiędzy ofertową a transakcyjną.

Po co w ogóle tutaj siedzisz? Tu Fabryczna, tam Tętnowski, tu WT 2.0, tam Lokum - leć i kup, przecież świetny biznes, na pewno nic nie spadnie.

Grejfrut pisze:Jednak jak ktoś przedstawi wykres rosnących cen to od razu neguje, bo wolumen :lol: Jasne, że ilośc się liczy, ale cena dla wszystkich sprzedanych mieszkań w Krakowie rosła w tym roku. I co z tym zrobisz? :lol:

A po co mam cokolwiek robić? Obserwuję inwestycje, które mnie interesują - sprzedaż leży. Obserwuję wtórny - ofert coraz więcej i coraz dłużej wiszą. Rozumiem, że mam lecieć i kupić, bo NBP za pośrednictwem JLL, który rozesłał ankiety do deweloperów wyliczył na trzech sprzedanych mieszkaniach kilka procent większą średnią?

Może taki przykład z życia. Tętnowski odpalił ofertę Krowodrza Park w maju i od tego czasu sprzedał kilka mieszkań na prawie 300. W międzyczasie podnosił trzy razy cenę. Teraz policzę "średnią" miesięczną i wyjdzie, że ceny mieszkań rosną (średnia liczona na jednym sprzedanym lokalu miesięcznie). Możemy włączyć kilku deweloperów więcej, Inter-bud i WT 2.0, Fabryczną, może KRK od Echo, inwestycje Lokum... Wyjdą cuda, średnia rośnie, a wiemy jak jest i jak słabo idzie sprzedaż. Tyle warte są średnie bez wolumenu.

A trzeba ponownie przypomnieć, że w budowie jest największa liczba lokali od lat 70'. Absolutny rekord. Podaż cały czas rośnie.

WOLUMEN
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 22 gru 2020, 23:36

Giovanna pisze:WOLUMEN

Dokładnie tak, drogie dzieci. Wcześniej tłumaczyliśmy sobie co to jest popyt i podaż. Teraz czas na kolejne pojęcie, które poszerzy Wasz ekonomiczny słownik i pozwoli lepiej zrozumieć procesy rynkowe. Wielkość obrotów jaką osiąga dany walor pokazuje stopień zaangażowania inwestorów. W trendzie wzrostowym rosnący wolumen jest potwierdzeniem siły trendu, a malejący wolumen – słabości trendu i jego rychłego zakończenia. W trendzie spadkowym rosnący wolumen jest sygnałem słabości trendu, a malejący wolumen jest sygnałem siły trendu... Giovanna... ile razy mówiłem, żebyś nie rysowała po ławce w czasie lekcji... I wyjmij ten palec z nosa młoda damo.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pozdro

Postautor: pozdro » 22 gru 2020, 23:37

Jest jakis przerażający popyt na mieszkania. Znajomy ostatnio sprzedaje mieszkanie wystawił 10% poniżej ceny średniej rynkowej mieszkanie. Co na wtórnym jest standardem, ze sie sprzedaje 10% taniej niż ofertowa. Tylko normalnie trzeba sie targować. I ma casting kupujących oglądających mieszkanie! Tak, ze ten telefony sie urywają, sam sie zdziwiłem, ze w grudniu, swieta, covid, lockdown i taki ruch ze ludzie sie zabijaja za mieszkaniami!

mariar

Postautor: mariar » 22 gru 2020, 23:48

pozdro pisze:Jest jakis przerażający popyt na mieszkania. Znajomy ostatnio sprzedaje mieszkanie wystawił 10% poniżej ceny średniej rynkowej mieszkanie. Co na wtórnym jest standardem, ze sie sprzedaje 10% taniej niż ofertowa. Tylko normalnie trzeba sie targować. I ma casting kupujących oglądających mieszkanie! Tak, ze ten telefony sie urywają, sam sie zdziwiłem, ze w grudniu, swieta, covid, lockdown i taki ruch ze ludzie sie zabijaja za mieszkaniami!

To jest normalne, ja miałem 2 licytacje w mieszkaniach wystawionych o 10-15% poniżej średniej. Jedno było na Siewnej, zajebiście urządzone przez małżeństwo które emigrowało do Szwajcarii. Napalony pojechałem z umową przedwstępną a tam typek mówi że dostał już ofertę za 5% więcej. Mowię że dam 8% więcej.. i ostatecznie przegrałem. Ale takich ofert niestety prawie nie ma. Jedna na kilka tygodni szukania :/

abc

Postautor: abc » 23 gru 2020, 9:20

pozdro pisze:Jest jakis przerażający popyt na mieszkania. Znajomy ostatnio sprzedaje mieszkanie wystawił 10% poniżej ceny średniej rynkowej mieszkanie. Co na wtórnym jest standardem, ze sie sprzedaje 10% taniej niż ofertowa. Tylko normalnie trzeba sie targować. I ma casting kupujących oglądających mieszkanie! Tak, ze ten telefony sie urywają, sam sie zdziwiłem, ze w grudniu, swieta, covid, lockdown i taki ruch ze ludzie sie zabijaja za mieszkaniami!

Jesli mozesz to rzuc oferta, jesli takie fajne to i ja dolacze do castingu :lol:

piotrekdom

Postautor: piotrekdom » 23 gru 2020, 9:58

Od nowego roku bardzo duże wzrosty cen mieszkań. Nie wiem nawet czy już na zakup nie jest za późno.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 23 gru 2020, 10:10

piotrekdom pisze:Od nowego roku bardzo duże wzrosty cen mieszkań. Nie wiem nawet czy już na zakup nie jest za późno.

No własnie, chciałem skorzystać z okazyjnej promocji świątecznej i kupić mieszkanko z rabatem, niestety biuro dewelopera nieczynne od jutra do 6 grudnia, no i okazja przeleciała koło nosa. Jestem bardzo na siebie zły, bo powszechnie wiadomo że od pierwszego stycznia stawki za m2 idą w górę o 10%.

Sakowich

Postautor: Sakowich » 23 gru 2020, 10:30

Wytłumacz mi człowieku, jak Ty sobie to wyobrażasz? Przecież to nie deweloperzy dyktują ceny, a rynek. A rynek wygląda, jak wygląda, więc skąd te podwyżki cen. Liczysz na FOMO, rzucając takie hasła? Może ono działało i może jeszcze chwilę podziała, ale im mocniej na rynek działa FOMO, tym spadki są sromotniejsze.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”